Hor.OtTitres.com

Dijabetes prvog tipa

Je nasljedna kronična bolest karakterizirana nemogućnošću u potpunosti razviti gušterače inzulin - hormon koji je izravno uključen u pretvorbu glukoze u energiju. Uz ovaj tip tijela ne mogu apsorbirati šećer, što je u velikim količinama spadaju u krvi te je samo djelomično izlučuje u urinu.

Prvi tip dijabetesa (kratke - 1 DM) je rjeđi od drugog, to čini oko 10% svih slučajeva bolesti u pitanju. 1 dijabetes može pojaviti u bilo kojoj dobi u potpunosti, ali najčešće njegovi simptomi se pojavljuju u djetinjstvu i tinejdžerskim godinama.

Posebnost

Dijabetes prvog tipaGlavna značajka ove vrste bolesti viri hiperglikemiju, koja nastaje zbog relativnog ili apsolutnog manjka inzulina, što je ključni regulator metabolizma ugljikohidrata u ljudskom tijelu. Kada stabilan inzulin formulacija proguta glukoza razgrađuje i pretvara u rezerve energije potrebnu za stabilan rad cijelog sustava osobe. Tip 1 tijekom probave aminokiselina i glukoze apsorbiraju izravno u samoj krvi, pri čemu se razina šećera u krvi konstantno održava na visokoj razini.

Glavni znakovi hipoglikemije su: znojenje, glad, drhtanje, zbunjenost, ubrzani rad srca.

uzroci

Medicine stručnjaci su skloni vjerovati da se patogeneza tipa 1 je nepravilan rad gušterače, zbog uništenja beta stanica tipa koji se nalaze u Langerhansovih otočića. Te stanice su izravno uključeni u proces uzorkovanja inzulin. Na njihovo uništenje u razini inzulina u krvi značajno je smanjen, što je rezultiralo hiperglikemije.Glavni uzrok uništenja gušterače beta-stanica, a kao rezultat toga, te razvoj dijabetesa tipa 1 su:

 • virusne infekcije (boginja, rubeole, ospica, zaušnjaka, citomegalovirus, itd);
 • infekcije majke prenosi tijekom rađanja;
 • onkoloških bolesti;
 • pankreatitisa;
 • autoimunih bolesti;
 • produljena uvjetima stresa;
 • utjecaj različitih toksičnih tvari, uključujući i određene lijekove.

Liječnici također luče niz različitih faktora rizika koji mogu izazvati razvoj dijabetesa 1. rang:

 • kašnjenje;
 • preeklampsija (trudnoći);
 • genetska predispozicija;
 • Gravesova bolest, opasan anemija, Hashimotov tireoiditis i multipla skleroza.

Dijabetes tipa 1 je pravi uzrok njegovog razvoja određuje karakteristike njegove patogeneze, odnosno sloma mehanizma beta stanica, koje u svakom slučaju je individualno i ima niz odlika.

simptomi

Ovaj oblik dijabetesa ima simptome. Oni uključuju:

 • polidipsija (strong neutaživu žeđ);
 • Smanjenje težine (brzi gubitak ukupne tjelesne težine usprkos povećanom apetitu i hranjiv unosa hrane);
 • poliurija (učestalo mokrenje i prekomjerna izlučivanje urina);
 • konstanta suha usta;
 • kronični umor i slabost;
 • mučnina i povraćanje;
 • povećanu razdražljivost;
 • razni problemi vidne funkcije.

dijagnostika

Dijabetes prvog tipaDijabetes tipa 1 je relativno lako dijagnosticira. Prvenstveno liječnik prikuplja povijest pacijenta. Često identificirani simptomi ukazuju na prisutnost dijabetesa kod pacijenta. Za potvrdu dijagnoze pacijenta donosi poseban test krvi ( „šećer”) koje mjere razinu glukoze u plazmi. Ovaj test se mora održati u jutro na prazan želudac. Na normalnu razinu glukoze uključuje vrijednost ispod 100 mg / dl. (Ili, 5,5 mmol / l). Sumnja dijabetes može uzrokovati rezultate, u kojem će se analiza komponenta razlikuju od 100 do 125 mg / dl. (Ili od 5,6 do 7 mmol / l). Potvrdu dijagnoze dijabetesa događa kada je vrijednost - više od 124 mg / dl. (Ili, 7 mmol / l).

Video: prehrana kod dijabetesa tipa 1

Ako se rezultati analize ukazuju na visoke razine glukoze u plazmi, pacijent preusmjerio testni depozit. U slučajevima kada je re-analiza rezultata opet pokazuju visoke vrijednosti, stručnjaci lijek može imenovati niz dodatnih testova:

 • Testiranje oralne tolerancije glukoze. Pacijent uzeti krv za studij nakon dva sata nakon što je koristio posebnu otopine glukoze. Dijabetes je potvrđena na vrijednost od 200 mg / dl. i gore.
 • Testirati za određivanje razina hemoglobina HbA1C u plazmi (u glikozilirani hemoglobin testu). Rezultati ovog istraživanja pokazuju postotak od vrijednosti prosječne vrijednosti glukoze u posljednjih nekoliko mjeseci. Dijabetes se dijagnosticira na vrijednost od 6,5% ili više.

I posljednja analiza točno odrediti vrstu bolesti, krvni test za otkrivanje autoantitijela na stanice otočića antigeni na raspolaganju. Šećerna bolest se dijagnosticira kod prvog tipa kada se koristi analiza otkrila je niz specifičnih antitijela koja pogađa stanica otočića gušterače. Te stanice su definirani kao „autoantitijela”, jer oni unište vlastite tjelesne stanice.

liječenje

Dijabetes prvog tipaModerna medicina nije univerzalni lijek lijek koji može u potpunosti izliječiti bolesnik od dijabetesa 1. samo radikalan način dobivanja osloboditi od ljudskog dijabetesa je transplantacija gušterače. Međutim, kako praksa pokazuje, ova metoda liječenja nije uvijek uspješno, liječnici kažu da čak i uz uspješnu transplantaciju gušterače u većini slučajeva postoji niz ozbiljnih komplikacija, što uzrokuje dodatno dugotrajnu uporabu više lijekova.

Unatoč činjenici da je liječenje dijabetesa tipa 1, ne može se u potpunosti izliječiti, moguće je uspješno kontrolirati za cjeloživotno učenje uz pomoć injekcije inzulina.

U dijabetesa, osoba mora stalno pratiti razinu šećera u krvi. Na glukozu u plazmi se održava u granicama normale, pacijent je dodijeljen cjeloživotnog inzulinske terapije, posebnu dijetu i redovito vježbanje.

Video: Rezultat liječenju dijabetesa tipa 1. Endorfinoterapiya

Inzulinska terapija uključuje primjenu dnevne injekcije inzulina. Trenutno, postoji niz lijekova produženog inzulina, brzog djelovanja i srednje opcije. Izbor određenog lijeka u svakom pojedinom slučaju ovisi o vrsti toka 1, opće stanje zdravlja i individualne karakteristike pacijenta.

Dijabetes prvog tipaDa bi se utvrdilo koja vrsta prehrane za dijabetes će biti najkorisniji, trebate konzultirati profesionalnog nutricionista koji se može najtočnije bi individualni plan prehrane.

Video: U prehrani kod dijabetesa tipa 1

Međutim, bez obzira što dijeta će na kraju biti izabrani specijalista medicine preporučuju da svi dijabetičari moraju slijediti nekoliko važnih načela prehrane:

 • dnevna dijeta treba sadržavati ugljikohidrate u količini od 40-65% ukupnih kalorija (voće, povrće, mahunarke, cjelovite žitarice, itd ...);
 • masti treba osigurati 20-35% kalorija dnevne potrebe (kikiriki, laneno ulje i maslinovo ulje, orasi, avokado, riba, crveno meso);
 • Proteini treba konzumirati u količini od 10-20% dnevne kalorijske norme (soja, perad, itd);
 • unos soli treba zaustaviti ili smanjiti do 1500 mg po danu.

Pravilno sastavljen dijeta može značajno poboljšati cjelokupno zdravlje dijabetes, međutim, prema liječnicima, bolesnici s tipom 1, potrebno je ne samo da jede, ali i vježbe dnevno.

U skladu sa svim medicinskim intervencijama osoba s dijabetesom tipa 1, može ne samo spriječiti razne ozbiljne komplikacije, ali i živjeti punim životom već dugi niz godina.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Gestacijski dijabetes tijekom trudnoće: performansi, prehrana, simptomiGestacijski dijabetes tijekom trudnoće: performansi, prehrana, simptomi
Šećerna bolest u djece: Vrste, simptomi, liječenjeŠećerna bolest u djece: Vrste, simptomi, liječenje
Simptomi i liječenje dijabetesa tipa 2Simptomi i liječenje dijabetesa tipa 2
Koji su simptomi šećerne bolesti kod ženaKoji su simptomi šećerne bolesti kod žena
Vrste dijabetesa, klasifikacija šećerne bolestiVrste dijabetesa, klasifikacija šećerne bolesti
Laboratorijska analiza šećera u krvi iz vene i iz prsta: Koja je razlika i što oni predstavljaju?Laboratorijska analiza šećera u krvi iz vene i iz prsta: Koja je razlika i što oni predstavljaju?
Gestacijski dijabetes: uzroci, posljedice za majku i dijete liječenjeGestacijski dijabetes: uzroci, posljedice za majku i dijete liječenje
Dijabetes prvog tipa: simptomi, liječenjeDijabetes prvog tipa: simptomi, liječenje
Uzroci dijabetesaUzroci dijabetesa
Uzroci dijabetesa prvog i drugog tipaUzroci dijabetesa prvog i drugog tipa
» » Dijabetes prvog tipa

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea