Hor.OtTitres.com

Indeks Boja: obračun, stopa djecu i odrasle, uzroci visokog i niskog

548648486
sadržaj:
  1. Boja ili boje Indeks - norma i odstupanje
  2. Proračun u dva koraka
  3. Niže vrijednosti zahtijevaju ozbiljan ispit
  4. Video: dr Komarovsky Niska hemoglobina

Izračun indeksa boje (ili boja koja je sinonim), jedna od najstarijih, ali najvažnije metode istrage perifernoj krvi.

Indeks boja sadrži podatke o stupnju zasićenja crvenih krvnih stanica (eritrociti) Pigment koji sadrži željezo i prijenos kisika - hemoglobin. Ona se izračunava pomoću formule, ako je ukupna analiza se obavlja ručno ili zamijenjen sličnim indeks eritrocita (MCH), koji izračunava automatski analitički sustav (hematološki analizator).

Boja ili boje Indeks - norma i odstupanje

Indikator boja je obilježje koje ukazuje na značajne promjene u pogledu glavnice omjer komponente crvene krvi (hemoglobina i eritrocita).

Norma indeks boja u odraslih i djece, osim djece do 3 godine, prema različitim izvorima u rasponu od 0,8 do 1,1, Iako neki autori tvrde da 0.8 je već malo, i 1.1 je već kreće margine.CPU norma u dijete do 3 godine je nešto niži i iznosi 0,75 - 0,96.

Indikator Boja se definira u okviru krvna slika, provodi bez sudjelovanja analitičkog sustava. Ako postoji automatski hematološki analizator izračun CPU postaje nepraktično, postupno ide prošlosti zamijenjena indekse eritrocita.

Najčešći situacija, kada je CPU se spušta (hypochromia) koje To daje razloga za sumnju razvoj anemija (IDA, anemiju koja prati neoplastične procesa ili kroničnih bolesti unutarnjih organa). Ponekad osoba ne osjeća smanjenu vrijednost pokazatelja, test krvi je u žurbi da prođe, tako da ostaje u mraku. Često, međutim, pacijent je navedeno pritužbe glavobolje, vrtoglavica, pospanost, tahikardija, smanjen izvedbi (simptomi anemije) i tom prilikom se odnosi na liječnika ili izravno u laboratorij. To je kad jedan decimalni govori što dijagnoza će uskoro biti isporučen.

41116161156

Proračun u dva koraka

5468468

Indeks boja se izračunava kao: hemoglobina = CP x 3: broj eritrocita.

Na primjer, kada je broj eritrocita 4,2 x 1012/ L i hemoglobin stupanj 128 g indeksa / L Boja je jednaka 0,9 (3 x 128 i podijeljen 420), koji odgovara normalnom (normohromiya). U međuvremenu, on je naveo da normohromiya - ne znači uvijek norma. Proporcionalno smanjenje broja crvenih krvnih stanica i hemoglobina također će imati sličnu oznaku - normohromiya, ali u ovom slučaju mi ​​ćemo se usredotočiti na normochromic anemije. Osim toga, postoje i druge situacije:

  • Eritrociti mogu biti znatno ili njihova količina je na gornjoj granici normalnog, na primjer, 4,7 x 1012/ 120 l hemoglobin g / l. Pri izračunavanju indeksa boja (3 x 120 470 = 0,76) otkriva da se ne uklapaju u normalne vrijednosti, to jest, crvena krvna zrnca cirkuliraju „prazna”, mnogi od njih, ali oni ne sadrže dovoljnu količinu hemoglobina (hypochromia). Ova pojava ukazuje na anemiju, vrsti i uzroku koji bi trebao biti kako bi saznali daljnje studije potrošnje hematološke.
  • Sadržaj crvenih krvnih stanica je normalno (na primjer, za žene 4.0 x 1012/ L) ili blizu donje granice normale, a hemoglobina je visoka (160 g / l), a nakon utvrđivanja CPU ispada da je veći od 1,0 (3 x 160 400 = 1,2). To znači da su crvene krvne stanice pretjerano zasićeno hemoglobina i u tom slučaju govorimo o hyperchromia - krv tih ljudi debeli i „teški”.

Tako je smanjena ili nizak indeks boja prvenstveno ukazuje na prisustvo anemije, visoka vrijednost to znači krvni ugrušci, uzrok koji se može vidjeti, previše.

Niže vrijednosti zahtijevaju ozbiljan ispit

Kriterij zasićenja crvenih krvnih stanica sadržaja hemoglobina u krvi smatra prosjek pigment (Hb) u jednom eritrocita, koji se izračunava formulom: SGE = hemoglobina: broj crvenih krvnih stanica po litri krvi. Indeks Mjereno u pikograma (pg) i normalno se kreće 27 - 31. str. Automatskog analizatora u istim mjernim jedinicama prosječnog sadržaja hemoglobina (MHC), se izračuna prema formuli: MHC-deseterostruko razini hemoglobina, podijeljena s brojem eritrocita u mikrolitri (106). Mjerenjem prosječni sadržaj hemoglobina, kao u slučaju CPU, hipokromnih anemije su podijeljeni u, hyperchromic i normochromic.

546884468468

Naravno, svaki od samih tih indeksa ne može biti jedini pouzdani pokazatelj patologije, tako da u slučaju smanjenja treba tražiti uzrok povrede. Najčešće je to iron-deficiency anemija, dok postoji potreba za pronalaženje problema s asimilacije i sinteze željeza, i to je još uvijek masa svih vrsta istraživanja, uključujući ne samo krvnih testova, ali ne uvijek ugodno postupci, kao fibrogastroduodenoscopy (EGD).

To je ono što frakcijski broj nije uključena u normalne vrijednosti indikatora u boji.

Video: dr Komarovsky Niska hemoglobina

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Što je indeks boja krvi i kako izračunatiŠto je indeks boja krvi i kako izračunati
Norma T3 slobodni i glikolizirani HBNorma T3 slobodni i glikolizirani HB
Anisocytosis crvenih krvnih stanica u krvi test (indeks rdw)Anisocytosis crvenih krvnih stanica u krvi test (indeks rdw)
Norma ESR u ženaNorma ESR u žena
Zašto crvenih krvnihZašto crvenih krvnih
Karakteristike, dekodiranje i brzina analize krvnog rdwKarakteristike, dekodiranje i brzina analize krvnog rdw
Što je stopa crvenih krvnih stanica u odraslih i djece? Razlozi za promjene.Što je stopa crvenih krvnih stanica u odraslih i djece? Razlozi za promjene.
Osmotska rezistencija eritrocitaOsmotska rezistencija eritrocita
Koja je prosječna količina crvenih krvnih stanica, a stopa tog indeksaKoja je prosječna količina crvenih krvnih stanica, a stopa tog indeksa
Kada su mi oči u dojenčadi?Kada su mi oči u dojenčadi?
» » Indeks Boja: obračun, stopa djecu i odrasle, uzroci visokog i niskog

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea