Hor.OtTitres.com

Uzroci bolesti endometrioze

endometriozaEndometrioza - je širenje tkiva endometrija prekriva maternicu iznutra, izvana. Bolest se smatra najhitniji i tajanstveno u ginekologiji. Kao prevalenciji endometrioze na trećem mjestu nakon mioma maternice i upalnih procesa. Prvi spomen bolesti javlja se početkom XIX stoljeća, ali je popularnost endometrioze je ocijenjena samo u ovom stoljeću. Prema statistikama, 10-15% žena reproduktivne dobi pati od ove bolesti. No, prema drugim izvorima, patologija vidjeti u 40-50% od lijepe polovice u dobi od 30-40 godina.

Uzroci endometrioze, a većina od mehanizama koji čine njen temelj za datum nepoznat. Teorije o podrijetlu velikog broja bolesti, ali nitko od njih nije pokazao. Smatra se da je upala u dodacima, česte zarazne bolesti u djetinjstvu, hormonski poremećaji su predisponirajući faktori razvoja patologije. Endometrioza, u nekim slučajevima u kombinaciji s miom maternice.

Rast endometrija može dogoditi i unutar genitalije i izvan reproduktivnog sustava (mokraćnog mjehura, pluća). Njihova raspodjela ovisi o radu jajnika. Od prirodne ili umjetne menopauze njegove žarišta proći involucije (obrnuti razvoj).

predisponirajući čimbenici

Uzroci endometrioze nisu do sada uspostavljena. Prepoznati nekoliko osnovnih teorija, nitko od njih ne daje potpuni odgovor na pitanja. Napomena mnoge predisponirajući čimbenici koji povećavaju vjerojatnost razvoja bolesti:

 • neodgovarajuća funkcioniranje reproduktivnog sustava;
 • obiteljska anamneza, javlja se u oko 40% žena;
 • Ukratko menstrualnog ciklusa;
 • menarhe;
 • mjesečnica - više od tjedan dana;
 • Stariji prvi porođaja;
 • Nedostatak željeza u tijelu;
 • pretilost, metabolička bolest;
 • teška krvarenja tijekom menstruacije;
 • abnormalnosti maternice i jajovoda;
 • loša okolina, konstantan stres;
 • nedostatak ovulacije;
 • menstrualni poremećaji;
 • Dijagnostički kiretaža maternice, povijest pobačaj i druge unutar maternice manipulacija;
 • operacije na prsni organi;
 • dugotrajna uporaba intrauterine kontracepcijskih sredstava;
 • 1 poroda tijekom života, ili njegov nedostatak.


Kao i razvoj endometrioze utječe upalne bolesti genitalnih organa, zloupotrebom alkohola i kofein, višak razina estrogena, abnormalna funkcija jetre, starosti 35-45 godina, više, smanjena pokretljivost jajovoda, izlaganja na kemikalije.

Osim toga, nedavno nagađali da je kontaminacija dioksina povećava učestalost endometrioze. Utvrđeno je da je mnogo više osjetljiv na bolesti od ljepšeg spola, koji žive u civiliziranim zemljama. Belgija zauzima prvo mjesto po broju žena s endometriozom. Bilo je tu da imaju visoke koncentracije dioksina u majčino mlijeko.

Ako ste provjerili u nekoliko predisponirajućih faktora, biti osjetljivi na njihovo zdravlje. Pokušajte isključiti mogućnost neki od njih, na primjer, raditi, odreći kave i alkohola. Kada se prvi simptomi bolesti konzultirati ginekologa. Ne čekajte endometrioza ići na trčanje oblik.

retrogradna menstruacija

U 1927, Dr. John Sampson gurnula retrogradno teoriju menstruacije. On smatra da je sadržaj maternice za vrijeme menstruacije ne dolazi samo izvan vagine, ali i unutar jajovode. Eksperimenti na životinjama su potvrdili ovu presudu. Kasnije je utvrđeno da je retrogradna menstruacija ne dolazi do vrlo rijetko. Uočeno je u 90% žena tijekom laparoskopije tijekom menstruacije.

Također se vjeruje da su zarobljeni čestice endometrija, ukorijeniti i početi raditi ciklički, kao endometriju. Problem je u tome što je krvarenje mjesta izvan šupljine maternice nigdje oduška menstrualne krvi. Kao rezultat toga, ona stvara malu krvarenje, što uzrokuje upalnu reakciju. Smatra se da stanice endometrija ukorijeni izvan maternice zbog niže imunitet i hormonalnih poremećaja.

Promjene imunitet posao

Studije su pokazale vezu između razvoja endometrioze s regionalnim imunološkim promjenama. Poremećaji u interakciji različitih vrsta imunosne reaktivnosti i važni su u implantaciju stanica endometrija. Utvrđeno je da su formirani džepovi ograđeno enzima aromataze odgovoran za reakciju pretvorbe steroida u estrogen. Osim toga, estrogeni povećavaju proizvodnju prostaglandina E2, koji također utječe na aktivnost aromataze.

Nakon carskog rođenja i može razviti određene imunološke izmjene: povećanu proizvodnju imunoglobulina A, smanjuje aktivnost T-stanica i aktivnošću B-stanica je povećan naprotiv, on ima stimulirajući učinak na endometrijskog tkiva. Sve ove promjene dovesti do činjenice da je imunološki sustav pokušava zaustaviti patološki proces. No, ako to nije dovoljno, onda razvijati endometrioza. Simptomatski poremećaj imuno ne manifestiraju, mogu se otkriti samo laboratorijskim testovima.

Uloga metaplazije

Metaplazija - zamjena jedne vrste tkiva u drugu, nalazi se u neprirodnom mjesto za sebe. Tijekom formiranja zametka peritoneum i endometrij se formiraju iz jednog klica. S tim u vezi, kada je diferencijacija može biti pod utjecajem neke negativne faktore uzrokovati povredu. Kao rezultat toga, postoje džepovi metaplazije - endometrija tkiva. Smatra se da su stanice pokrivaju peritoneum, može se mijenjati za dugo vremena u endometrij.

Opširnije - simptomi endometrioza.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
EndometriozaEndometrioza
Retrotservikalnogo Endometrioza: Simptomi, liječenje, moguće komplikacijeRetrotservikalnogo Endometrioza: Simptomi, liječenje, moguće komplikacije
Uzroci endometrioze, - razmotriti sve teorijeUzroci endometrioze, - razmotriti sve teorije
Endometrioza: Simptomi i liječenje. Savjet ginekologEndometrioza: Simptomi i liječenje. Savjet ginekolog
Endometrioza 1 stupanjEndometrioza 1 stupanj
Adenomioza i endometrioza: kako ih razlikovati?Adenomioza i endometrioza: kako ih razlikovati?
Prevencija endometrioze kod djece i odraslih: savjet liječnikaPrevencija endometrioze kod djece i odraslih: savjet liječnika
Glavni uzroci endometrioza: da znam, da upozoriGlavni uzroci endometrioza: da znam, da upozori
Recenzije Duphaston u endometriozeRecenzije Duphaston u endometrioze
Korištenje spiralni Mirena u endometriozeKorištenje spiralni Mirena u endometrioze
» » Uzroci bolesti endometrioze

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea