Hor.OtTitres.com

Endokrini sustav ljudske fiziologiji i patofiziologiji

endokrini sustavendokrini sustav

Čovjek je sastavljen od ductless žlijezde koje sintetiziraju hormone u krvi. Nužno je za provedbu humoralnog regulacije, a sastoji se od odvojenih organa nazivaju žlijezde.

Endokrina Fiziologija konstruiran za kontrolu interakciju endokrinih i živčani sustav putem sinteze pojedinih tvari. To se može vidjeti u interakciji glukoze i inzulina potrebnog za održavanje željene ravnoteže tvari u krvi. Takva kontrola je napravljen pomoću tvari nazivaju hormoni.

hormoniTakva stvar kao izvršne sustave omogućuje razlikovanje između živčanog i endokrinog sustava. Djelovatelji živčani sustav aktivira određenu mišić ili mišićnu skupinu, izvršne stanice endokrinog sustava hormoni aktivirati receptore. Efektora imaju jednu važnu funkciju: oni se aktiviraju hormonalne sintezu uz pomoć posebnih stanica koje čine endokrini organ.

Posebnost ljudskog tijela koje proizvode hormone ne samo endokrine stanice, ali i druge stanice, samo u malim količinama.

endokrine stanice

Endokrine stanice, uzeti zajedno, su pretvorene u željeza, koji regulira metaboličke procese u tijelu. Anatomija žlijezde ih dijeli na endokrini i egzokrine. Prvo izdanje hormona u limfe i krvi.Glavni anatomski značajka egzokrine žlijezde - cijevi potrebnih za ispuštanje tajnu na površinu, na primjer, žlijezde slinovnice izlučuju slinu, znoj - znoj.

sadržaj

Endokrinih žlijezda i njihove osobine

Što je ljudski endokrini sustav, koji su njegovi anatomske značajke? Opće karakteristike endokrinih žlijezda uključuje opis prikazan je u donjoj tablici.

epifizetimushipofizagušterača
Difuzna endokrini sustav To uključuje epifize, željezo, povezan da epithalamus. Tijelo proizvodi hormon serotonin, melatonin, adrenoglomerulotropin.timus je dvije bregaste proizvodi hormone timozin i timopojetin i važan dio imunološkog sustava.Hipofiza - je najviše vegetativne centre tijela čovjek, kontrolira hipotalamusu. Hipofiza je uključen u praćenje rada unutarnjih organa i dijelova mozga. hipofiza je od tri dijela: neurohipofize, privremene dionici, prednjeg režnja hipofize. Hipofiza proizvodi hormone prolaktin i somatotrophin.Gušterače hormona, glukagon i inzulin su proizvedena u Langerhansovih otočića. Inzulin regulira masnoće i metabolizam ugljikohidrata, glukagon je odgovoran za razinu glukoze u serumu krvi. Alfa stanice pankreasa su potrebne za ispravno funkcioniranje jetre.
tiroidniparatireoidnegonade
endokrine stanice tiroidni čovjek sintetizirati, tiroksina trijodtironin, kalcitonin, stimulira energetski metabolizam, masti i proteina, koji utječu na rast organizma razvoja dijete, na kardio stroj.Paratiroidnih žlijezde ili paratiroidni, ovaj par orgulje, Sinteza PTH i partirin potrebne za održavanje normalne razine kalcija u krvi. Povreda paraschiovidnyh žlijezda i njihov normalan struktura dovodi do uništenja koštanog tkiva, pojava bubrežnih kamenaca i problema s pamćenjem, u teškim slučajevima, razvija Titanija, što dovodi do smrti.Genitalni ljudske prostate, testisa u muškaraca i jajnici u žena izlučuju muške i ženske hormone u krvi. Testisi luče androgene, estrogeni su jajnici.

Patofiziologija endokrinih žlijezda istražuje disfunkcije i nakon toga promijenjene razine izlučivanja hormona i endokrinih stanica uništena.

Promjena razine sinteze hormona zvanih razloge navedene u tablici:

povreda samoregulacija i međusobnog povezivanja u sustavu endokrinih žlijezdaU srcu problema je poraz u hipotalamusu i hipofizi.
Nemogućnost sinteze i prijenos hormonaNazvan povreda struktura žlijezda trauma, krvarenja i tromboze, te kao posljedica akutne intoksikacije s različitim infekcijama. Na primjer, nadbubrežne žlijezde može doći do oštećenja zaušnjaka, rubeole, tuberkuloze.
Razvoj autoimunih problemaProblemi nastaju u uništavanju barijera između endokrinog orgulje i krv kao posljedica alergijskih procesa.
Blokiranje staničnog metabolizmaTo dovodi do promjena u proizvodnji hormona zbog nedostatka potrebnih enzima, uzrok takva problem je često genetski defekt.
Osiromašeni sustav ili njegovi pojedini tjelesaZa osiromašeni može uzrokovati nedostatak joda ili vitamina A.
Povreda hormone postupka depozitnePovezane s osiromašeni štitnjače.

rubeolePatofiziologija endokrinog sustava uključuje njegove istraživačke metode, uključujući:

 • krvni testovi za razine hormona;
 • X-zrake;
 • palpacija;
 • ultrazvuk;
 • kompjutorizirana tomografija;

Uzi štitnjačeDifuzna endokrini sustav ima svoje karakteristike i predstavljena je raspršena u ljudskim stanicama, sinteze peptida aglandulyarnye. Svaki organ ima endokrine stanice, najveći broj u sluznicu i na probavne organe.

Bolesti difuzno endokrinog sustava nazivaju apudopatii:

 • gastrinoma;
 • inzulinom;
 • karcinoidni;
 • medularni tiroidni onkologija.

karcinoidNajčešće to utječe na ljudsko karcinoid tumor može se naći u dodatku, crijeva, bronha, žučnog mjehura, gušterače. Karcinoidni - maligni tumor koji luči alopecija strukturu serotonin, histamin, bradikinin tvar uništavanje srce, jetra i pluća.

Endokrini sustav djece

Endokrini sustav je složena struktura djeteta, da se prilagode čimbenika okoliša i karakteristike unutarnjih organa.

Anatomija endokrinih organa djeteta se ne razlikuje od odraslih, osnovno hormonska centar je hipotalamus. Hormoni reguliraju hipotalamus funkciju hipofize.

Struktura djeteta hipofize:

 • Prednji režanj sintetizirati somatotropinsko, štitnjače, adenokortikotropny, folikula.
 • Prosječni udio srednje i puštanje melatropin.
 • Stražnji režanj sintetizirati vazopresina i oksitocina.

hipofiza dijeteSljedeći važan organ, normalan rad koji podržava rast i razvoj rastućeg organizma - štitnjače. U novorođenčadi ima težinu do 5 grama, težina adolescencija žlijezda povećana na 14 grama, štitnjače u cijelosti dospijeva do petnaest godina.

Potrebna autoritet u anatomiji endokrinog sustava djece - gušterače koji proizvodi inzulin i glukagon, tvari koje utječu na razinu glukoze u krvi. Gušterača sintetizira i samotostatin potrebne za fizički rast i razvoj djece.

Anatomski strukturu osim štitnjače, gušterače, može se spomenuti paratiroidne žlijezde i nadbubrežne žlijezde su neophodni za normalan koštanog razvoja, imunološki sustav i psihu.

imunitetParatiroidne žlijezde u strukturi - upareni organa, vrhunac čija aktivnost se odvija u prve dvije godine života, luče paratireoidne hormona regulira fosfora i kalcija metabolizam. Smanjena razina kalcija dovodi do grčeva, karijes i povećanim djece razdražljivost. Povišene razine kalcija - to je bubrežnih kamenaca, umor i bol u mišićima, i zatvor.

Formiranje spolnih obilježja obavljaju spolne žlijezde, koja se pojavljuje karticu za devet mjeseci u utrobi. Žena ili muškarac genotip u potpunosti formirana na razdoblje od rođenja djeteta.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Endokrini sustav kao važan dio života organizmaEndokrini sustav kao važan dio života organizma
TiroksinaTiroksina
Hipofize hormoniHipofize hormoni
Što je paratireoidne žlijezde, njihov značaj za život organizmaŠto je paratireoidne žlijezde, njihov značaj za život organizma
Uzroci i simptomi ljudskih bolesti endokrinog sustavaUzroci i simptomi ljudskih bolesti endokrinog sustava
Adrenalne hormoneAdrenalne hormone
Regulacija endokrinog sustava živčanog sustavaRegulacija endokrinog sustava živčanog sustava
Norma hormona kod ženaNorma hormona kod žena
Endokrinih žlijezda i njihove osobineEndokrinih žlijezda i njihove osobine
Endokrini sustav: njegova struktura, organa i rad funkcijaEndokrini sustav: njegova struktura, organa i rad funkcija
» » Endokrini sustav ljudske fiziologiji i patofiziologiji

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea