Hor.OtTitres.com

Tiroksina

Štitnjača je odgovoran za stopu metaboličkih procesa u tijelu, ton kardiovaskularni i živčani sustav. Biološki aktivne tvari u thyrocytes formiranih pomoću molekula jod. glavni hormoni štitnjače

- što je tirozin (T4) i trijodotironina (T3).

Struktura tiroksina

Tiroksin - derivat aminokiseline tirozina. Hormon sadrži u svojoj strukturi četiri joda. Jod u štitnjači se isporučuje s krvlju. Spojevi ovog element u tragovima je izuzetno važno u ljudskoj prehrani. Nedostatak jodida u hrani i vodi može izazvati endemska bolest (prvenstveno difuzna i nodularni gušavost).

Molekularna težina tiroksina - 777 AD oko 83% težine pada na joda. Kemijska formula T4: 3,5,3,5-tetrajodotironin.

Sinteza hormon proteže u folikula štitne žlijezde. T4 hormon načinjen kao dio proteina tiroglobulin. Prvi tirozin spaja dva atoma joda. Zatim kombinirati dvije molekule Dobiveni ostatak diiodtirozina. Odcijepi od spoja alanin.

Nadalje u stanicama se izvodi proteolizu proteina i oslobađanje tiroksina u krvi.

pola života na dovoljno visokoj tiroksina i 6-7 dana.

Sintezu i sekreciju

Tiroksin slaba hormoni štitnjače. Osnovna djelatnost štitne žlijezde ostvaruje se trijodtironin. Ovaj materijal načinjen od T4 po thyrocytes i perifernim tkivima (jetre, i drugi).

Pretvorba tiroksina u aktivni oblik vrši se metaloenzimi monodeyodazy selen ovisne.Štitnjača oblikovan i izlučuje pretežno u krvi T4 hormona. To računi obično račune za 70-80% biološki aktivnih tvari.

Tiroksina se taloži u štitnjači. Nadalje, to je izdana u krvi koliko je potrebno. hormon transport odvija u vezanom obliku. Samo mali dio cirkulira u slobodnom obliku.

Proteini nosači tiroksin:

 • transtiretin;
 • serumski albumin;
 • tiroksin-globulin koji veže.

Kompleks globulin koji veže hormona je najstabilniji spoj.

Besplatno hormona štitne žlijezde stalno se nalaze u krvi. Njihova koncentracija ovisi o potrebama tkiva i razini aktivnosti TSH štitnjače.

Besplatno T4 mogu prodrijeti kroz stanične membrane i ispoljiti svoj biološki učinak.

Sinteza hormona štitnjače u štitnjača je podređeno regulatornom utjecaju hipofizi i hipotalamusu.

U središnjim linkove endokrinog sustava razlikujemo:

 • tireoliberin hipotalamusa;
 • tireostatin hipotalamusa;
 • thyrotropin hipofiza.

Normalno, endokrini sustav reagira na principu povratne informacije. Više tiroksina u krvi, manje oslobođeni stimulirajući faktori (tireotropin, tireoliberina). S druge strane, ako je hormon T4 je sintetiziran nedovoljnim količinama, razina ovih tvari je povećana.

Biološki učinak

Za tiroksina nema odgovarajuće ciljne stanice. To utječe na sve tkiva. Ta tvar je u stanju prodrijeti kroz membranu i veže se na receptore u svakoj stanici.

Poznato je da se veći afinitet za receptore štitnjače trijodotironin. Dakle, samo 10% svih učinaka štitnjače shvatio T4.

Tiroksin hormon smatra stimulans za metabolizam mnogih tkiva. Hormon je pričvršćen na jezgru stanice i utjecati na RNA polimeraze DNK ovisne. Kao rezultat takve reakcije je povećanje intenziteta sinteze proteina.

Biološki aktivna tvar može biti vezan na stanice i mitohondrije. Te strukture imaju svoje genetske informacije. Tiroksina stimulira oksidativnog fosforilacija u tim strukturama.

Hormon stimulira potrošnju energije, povećanu potrošnju kisika na staničnoj razini, povećane sinteze proteina enzima.

T4 učinci

hormon učinak na tijelo na mnoge načine.

Glavni učinci:

 • uključen u rast i razvoj svih organa i sustava;
 • To povećava metabolizam;
 • povećava potrošnju kalorija;
 • povećava topline fuzije;
 • povećava disanje tkiva;
 • Ona stimulira razgradnju glikogena;
 • inhibira stvaranje glikogena;
 • To ubrzava rad srca;
 • doprinosi visokog krvnog tlaka;
 • povećava tonus živčanog sustava;
 • ubrzava u stvaranju novih krvnih stanica;
 • povećava resorpciju vode u bubrežne tubule;
 • utjecati na metabolizam masti.

Normalno stanje tiroksina i trijodtironin potiče aktivno ljudski život. A nedostatak i suvišak tih tvari dovodi do patologije.

hormon norma

Za točne dijagnoze bolesti često preporučuje endokrinologa eseji o hormonima besplatno oblika. Ovi pokazatelji karakteriziraju stanje endokrinih žlijezda.

Normalne vrijednosti slobodnog T4 ovise o spolu i dobi bolesnika.

U dojenčadi, ta brojka bi trebala biti između 22 i 49 pmol / L Norma za dojenčad do 10 tjedana - od 9 do 21 pmol / L. U dobi od 2,5 mjeseca do 5 godina, razina slobodnog T4 u dijete je obično 8-20 pmol / L. U starije djece, ovaj hormon se nalazi na granici od 8 do 17 pmol / L. U odrasloj normalnog slobodnog T4 od 9 do 22 pmol / L. U žena tijekom trudnoće i za liječenje estrogena često imaju više razine tiroksina.

Hipotireoza i hipertireoza

Nedostatak thyroxin - hipotireoza. Njezin uzrok može biti autoimuni tiroiditis, endemska gušavost, kirurški ili zračenjem liječenje. Bolesnici s hormona nedostatak naveo slabost, pospanost, poremećaj memorije, suhu kožu, otežano disanje, sporo otkucaja srca. Liječenje bolesti provodi endocrinologist. Pacijenti propisane sintetička tiroksina.

Višak tiroidnog hormona dovodi do hipertireoze. Ovo stanje je u pratnji difuzno toksičnog gušavosti, nodularnog gušavost s autonomijom, toksični adenom štitnjače. Pritužbe pacijenata uglavnom povezane s lupanje srca, znojenje, gubitak tjelesne težine, tremor u prstima, nervoze i nesanice. liječenje hipertireoza se provodi od strane stručnjaka u klinikama i bolnicama. Učinak lijeka se odnosi na blokadu sinteze tiroksina u stanicama štitnjače. Za ovu tireostatiki vrijede.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Besplatno tiroksinaBesplatno tiroksina
Hormoni štitnjače: povrede i povredeHormoni štitnjače: povrede i povrede
Posljedice formiranja čvorova u štitnjačePosljedice formiranja čvorova u štitnjače
Hormoni štitnjačeHormoni štitnjače
Nedostatak lučenja hormona štitnjačeNedostatak lučenja hormona štitnjače
Prehrana kod bolesti štitnjačePrehrana kod bolesti štitnjače
Sve hormona T4Sve hormona T4
Bolesti štitnjačeBolesti štitnjače
Pregledni članak o simptomima bolesti štitnjačePregledni članak o simptomima bolesti štitnjače
Sve što trebate znati o slobodnom tiroksinaSve što trebate znati o slobodnom tiroksina

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea