Hor.OtTitres.com

Cista u štitnjači - da li je potrebno da se alarm?

Cista u štitnjači

Cista u štitnjači


Cista u štitnjači - jedan ili više malih prostor-lezije koje se razvijaju kao rezultat određenih poremećaja štitnjače. S jednakom vjerojatnošću mogu nestati s vremenom, bez uzimanja mnogo problema, ali se može povećati u veličini i dovesti do ozbiljnih posljedica. U ovom članku ćete saznati o uzrocima, simptomima i liječenju ovog problema.
 • Sastav prevlake štitne žlijezde, a obuhvaća dva krila nalaze na prednjoj površini traheja i pokriva ga na stranama
 • Izgrađen željeza iz dvije vrste stanica. Od tih, mnogi folikula formiraju se, unutar kojeg se nalazi formiranje hormona štitnjače.

Kao što postoji cista?

Tiroidni cista događa kada se otvor za istjecanje isprekidana koloid (gel tvar sadrži željeni građevinski materijal za proizvodnju hormona). Kao rezultat toga, otvor počinje rasti u veličini, tvori trodimenzionalna formiranje - čvor stanične komponente koje s vremenom otapa i umire, a izlaz je koloidna cista štitnjače sastoji od guste membrane i koloida.

Koloidna cista štitnjače nizvodno benigni, a samo 5 od 100 slučajeva posljedica dovodi do raka štitnjače.

Slijedeća varijanta bolesti - oblikovanje folikularnih cisti (folikularna adenom). U pojavio ovaj slučaj formacija obuhvaća manju količinu koloida ili ne sadrži ga na sve, ali veliki broj folikularnih stanica u njemu nalazi.Folikularnih adenoma su sklonije malignosti od koloidnih ciste, te stoga zahtijevaju pažljivo promatranje.

Što dovodi do pojave ciste?

Prije nego što zaronite u opisu simptoma ove bolesti, neka prvi se pogled na razloge zašto se to dogodi. Dakle, dovesti do stvaranja cista može:

 • Ozljede.
 • Jod nedostatak u tijelu.
 • Djelovanje zračenja na licu i vratu, kao i česta X-zrakama na području, kao što je terapija zračenjem.
 • Kongenitalnih i stečenih bolesti štitnjače.
 • Nasljedna predispozicija.
 • Kronična upala, kao što je autoimunosni tiroiditis.
 • Povrede hormonska ravnoteža u tijelu.
 • Pušenje.
 • Snažan i česta pregrijavanja ili prekomjerno.

Kako prepoznati cistu u ranoj fazi?

Sprawl čvor se može pojaviti u bilo kojem dijelu štitnjače, ali to nije tako lako samo osjećati zbog male veličine formacije u početnim fazama procesa.
U ovoj fazi, čvor ili cista otkriven najčešće slučajno - tijekom rutinske inspekcije ili tijekom rutinskog pregleda oko bilo koje druge bolesti.

Cista se zove odgoj, čini promjer od 15 mm. Obrazovanje se smatra manje u proširenoj folikula veličine.

Kada veličina volumetrijsko dostizanje obrazovanja klinički značajne (1,5 do 30 mm), pokazuje sljedeće simptome:

Cista u štitnjači

vanjska manifestacija

 • Škripav grlo.
 • Stalan osjećaj kvržicu.
 • Plastična mana - izbočina u vratu u projekciji štitnjače.

Ova bolest utječe na sve dijelove žlijezde, te ovisno o lokalizaciji mogućih razlika. Na primjer, cista desnom režnju štitnjače, dovoljno velika količina dovodi do kozmetički defekt odmah ispod Adamove jabučice na desnoj strani, koji u početku može biti vidljiv samo pri gutanju. Isto mana, ali na lijevoj strani daje cistu na lijevom režnju štitnjače.

Imajte na umu da je cista u desnom režnju štitnjače češći su nego u lijevoj režnja. No, najopasniji tumori tjesnaca, jer su sklonije transformacije u onkoprotsessa.

Kada je cista raste i to je veći od 3 cm, a zatim razviti više svijetle znakove:

 • Promjena zvuk glasa, promuklost.
 • Snažan deformacija na mjestu štitnjače vrat regiji.
 • Pomanjkanje daha, a prolaz hrane.
 • Nježnost na palpaciju prostate.
 • Povećanje regionalnih limfnih čvorova.
 • Česti kašalj.
 • Manje česta je povećanje tjelesne temperature.

Sve od gore navedenih simptoma ne mora pojaviti u ovom cilju i količine. Bolest se može pojaviti u valovima: simptomi mogu doći i otići, neke promjene su zamijenjeni drugima. Međutim, prisutnost bilo koje od njih - razlog da posjetite liječnika za konzultacije.

Što pregledi će imenovati endokrinologa?

Prije svega, nakon slušanja pritužbe pacijenta, liječnik će provesti palpaciju štitnjače s ciljem pronaći tumor. Nakon toga će biti dodijeljen ultrazvuk studija štitnjače, koja će pokazati točne dimenzije, sadržaj i položaj ciste (u desnoj ili lijevoj režnju, u tjesnac), te analizu hormona štitnjače TSH + plazmi. Ako je potrebno, endokrinolog može preporučiti biopsiju cista puknuti. Za određivanje hormonska aktivnost različitih dijelova scintigrafija štitnjače obavlja ovo tijelo, a posebno veliki subjekti mogu zahtijevati snimanja.

Kako se liječi?

Liječenje ove bolesti je potpuno ovisna o veličini i ciste svojoj prirodi (benigni ili maligni) i brzini rasta. Mali koloidne ciste štitnjače, koje ne uzrokuju anksioznost bolesnika, može zahtijevati samo na praćenje i prilagodbu prehrane (dijeta u dovoljnim količinama joda mora biti izgrađen). Ako njihova veličina je neugodno, ali je potvrdio benigni endokrinolog može propisati lijekove, u sklopu koje sadrži jod. Isto vrijedi i za svjedočanstvo različitih vrsta hormonske terapije.

U nekim slučajevima, kirurško liječenje?

Uklanjanje ciste štitnjača se koriste u velikim veličine, na primjer, kada je teško disanje i gutanje hrane ili za kozmetičke učinak. Imajte na umu da postoje slučajevi u kojima je uklanjanje ciste štitnjača učiniti za zdravlje, primjerice - maligni tijek bolesti.

Što će se dogoditi sljedeće?

Predviđanja govore povoljna. Glavna stvar - da vjeruju svojim liječnikom i provesti svoje ciljeve.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
O štitnjače cistaO štitnjače cista
Mi razumijemo kako se postupa sa štitnjačom cistaMi razumijemo kako se postupa sa štitnjačom cista
Ciste jajnika: Zašto tu i tamo? Uzeti u obzir sve moguće uzrokeCiste jajnika: Zašto tu i tamo? Uzeti u obzir sve moguće uzroke
Cista u glavu, a njezine vrsteCista u glavu, a njezine vrste
Čvorovi u štitnjačiČvorovi u štitnjači
Pojedinačna cista: Simptomi, dijagnoza i liječenjePojedinačna cista: Simptomi, dijagnoza i liječenje
Štitnjače cista: uzroci, simptomi, liječenjeŠtitnjače cista: uzroci, simptomi, liječenje
Mozak Cista - Liječenje i uzrociMozak Cista - Liječenje i uzroci
Obilježja liječenja cista štitnjačeObilježja liječenja cista štitnjače
Da li postoji rizik za život s štitnjače cistaDa li postoji rizik za život s štitnjače cista
» » Cista u štitnjači - da li je potrebno da se alarm?

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea