Hor.OtTitres.com

Luteinizirajući hormon - promjenjiv, potajno potrebno

Svako od nas više puta čuli da je ljudsko tijelo je dizajniran vrlo zamršeno. Posebno kompleks u strukturi i funkcije koje obavljaju obično su proglasili mozak i živčani sustav u cjelini. Međutim, u ovom članku ćemo govoriti o još važnije, višeslojan je i mnogo više od jednostavnog sustava u ljudskom tijelu - to će biti oko hormonska pozadini.

Međutim, kako se ne bi raspršiti, pokušavajući shvatiti neizmjernost, pričajmo o jednom jedan hormon lutropin. Izbor njega nije pala slučajno: postojanje lutropin jednostavnog stanovnika, malo se zna, ali njegova vrijednost za ljudsko zdravlje je vrlo visoka, a mehanizam utjecaj je jedinstven.

Lutropin, također poznat i kao luteinizirajući hormon, od kojih je stopa ovisi o spolu i dobi, a kod žena i na menstrualnog fazi ciklusa, omogućuje provedbu najvažnijeg misije čovječanstva - rađanje.

Poznavanje lutropin

luteinizirajući hormon (LH) - molekula proteina koji je proizveden u pred hipofize i sposobne za regulaciju rada osjetljiv na njega jajnika u žena i Leydigove stanice u testisima nalaze u muškaraca. Djelovanje proizvodnje hipofize LH (hipofiza) regulirano je hipotalamus i nekoliko hormona koji se proizvodi.

Sklop raspored hipotalamusu i hipofiziOba ova konstrukcija - hipotalamus i hipofiza - nalazi se u mozgu te su u stalnom i bliskom odnosu, posebno gdje je, međutim, neće ići. Ako to smatraju shematski, to izgleda kao da je upravo dovoljno. Hipotalamus određuje koliko LH cirkulira u krvi i ako je to nedovoljno, čime „dobre” hipofiza pojačane proizvoditi ovaj hormon, a kada je postignuta brzina - inhibira svoj rad.

Dobila iz hipofize u krvotok luteinizirajući hormon primjenjuje njihove točke primjene - stanicama jajnika ili testisa. Njegov utjecaj na ove organe prvenstveno ovisi o spolu: u muškaraca ona aktivira proizvodnju testosterona, a kod žena - stimulira proizvodnju ženskih spolnih hormona, ovulacije i razvoj žutog tijela.Ovulacija - oslobađanje jajašca iz folikula u trbušnu šupljinu odvija u sredini menstrualnog ciklusa.

Corpus luteum - gormonobrazuyuschaya tkiva pojavljuju u jajniku na mjestu puknuća folikula.

Regulacija menstrualnog ciklusa luteinizirajućeg hormona radi u sprezi s drugim hormona hipofize - mahuna. Većina LH ciklusa unutar od 2 do 15 mU / l, ali u vrijeme ovulacije (2-4 dana u sredini ciklusa), te brojke dramatično povećati za gotovo 10 puta - 26-148 mU / L. Unatoč takvom ozbiljnom proširila, liječnici očito vjeruju da je to norma.

Nedostatak takvog vrhunca lutropin može dovesti do anovulatornih ciklusa, a to vodi neplodnost. Međutim, to vrijedi samo za žene u reproduktivnoj dobi, ako je pacijent u menopauzi, a stopa luteinizirajućeg hormona u njemu je drugačija: 15-53 mU / l.

Kod muškaraca, učinak LH nije tako stroga cikličnosti, kao nježniji spol i napraviti normalnu znatno niže od onih žena, te su iz 0,2 do 10 mU / L. Međutim, to je napomenuti da luteinizirajući hormon, uz regulaciju razine testosterona u krvi, stimulira proizvodnju aktivnog sperme u potrebnoj količini.

U djetinjstvu, koncentracija ovog hormona je prilično niska, ali kao što ste dobili bliže razdoblju puberteta kod adolescenata obaju spolova količina LH postupno kreće prema odraslim osobama. Fluktuacija sadržaja lutropin kod djece može dovesti do ozbiljnih štetnih posljedica, tako da za svaku dob razdoblje ima svoju stopu tog hormona.

Što je ispunjen s povećanjem luteinizirajućeg hormona?

Fotografije: Test krvi za hormoneUglavnom učinci povećanja količine krvi lutropin će ovisiti o spolu i dobi u kojoj je povreda je evoluirala. Dakle, kada je riječ o novorođenčadi, dojenčadi i djece predškolske i osnovnoškolske dobi, to će se manifestirati ove patologije prerani pubertet: izgled stidne distribuciji kose, genitalija rast i rak dojke, rani početak menstruacije ili izgled poput ispuštanja iz djevojke genitalnog trakta, kao i neke druge simptome. Simptomi ovog sindroma može razviti kao pojedinačno ili u kombinaciji.

Djevojke i žene, u slučaju kada je luteinizirajućeg hormona prelazi gornju granicu, pitanje preuranjenog puberteta nije potrebno, međutim, da uzdah olakšanja o ovom pitanju ne bi trebalo biti - u reproduktivnoj starosnoj popisu bolesti koje karakterizira povišen LH, malo više volumena. Raspravljalo iznad normalne hormona - simptom koji prati amenoreje (odsutnost menstruacije u trudnica), nedostatak funkcije jajnika hormona za proizvodnju, kao i raznih vrsta bolesti hipofize.

Policističnih jajnika Sindrom može biti u pratnji fluktuacija lutropin, a to može biti i iznad i ispod normalne razine.

Kod muškaraca, stopa luteinizirajućeg hormona, kao što je već spomenuto, s druge strane, ali njegov suvišak može ukazivati ​​na poremećaj na dijelu hipofize, ili - može biti povezana sa smanjenom proizvodnjom testosterona u testisima.

Muškarci, čija starost je prošao za marku pola stoljeća, često se naziva umjereno povećanje stope LH.

Ako lutropin malo

ne treba odmah paničariti ako se utvrdi da smanji lutropin, kao svoju normu, kao što je već spomenuto, mogu biti različiti, čak u istoj osobi u različitim vremenskim intervalima. To se posebno odnosi na žene, kao i luteinizirajućeg hormona može biti u nižim koncentracijama zbog trudnoće. To je zbog činjenice da su neki od njegovih funkcija odvija na drugom hormona - humanog korionskog gonadotropina, koji se pojavljuje u krvi žena u državi.

U drugim slučajevima, kada luteinizirajućeg hormona je manje od donje normalnim granicama i ne govorimo o trudnoći, trebali procijeniti postoje li drugi simptomi. Gipolyutropinemiya (nizak N) može se odrediti u prisustvu neke kongenitalne anomalije, što je popraćeno s kašnjenjem seksualnog razvoja djeteta, kao i stečenih bolesti povezanih s povišenim intrakranijskog tlaka. Također je moguće, pušači, pretile osobe, s čestim stresom, kao i prilikom uzimanja određenih lijekova.

Smanjena lutropin je često uzrok muške neplodnosti.

zaključak

Ovaj članak opisuje samo rad glavnih točaka luteinizirajući hormon, njegove norme i odstupanja od toga u slučaju patologije. Međutim, kako bi se razumjelo uzrok nekih simptoma - kontaktirajte iskusnog endocrinologist.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Hipofiza cistaHipofiza cista
Analiza krvi FSHAnaliza krvi FSH
Hipofize hormoniHipofize hormoni
FSH je norma u ženaFSH je norma u žena
Hormona hipofize i njihove funkcijeHormona hipofize i njihove funkcije
Norma progesterona kod ženaNorma progesterona kod žena
Hipotalamusa hormoniHipotalamusa hormoni
Reproduktivno zdravlje duoReproduktivno zdravlje duo
Norma prolaktina u muškaraca i povećanjeNorma prolaktina u muškaraca i povećanje
Luteinizirajući hormonLuteinizirajući hormon
» » Luteinizirajući hormon - promjenjiv, potajno potrebno

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea