Hor.OtTitres.com

Vrijednost i hipofize hormoni u ljudskom tijelu

Raspored kruga hipofize

Lokacija hipofize

Hipofiza se zove mali privjesak mozgu, koji, unatoč svojoj veličini, je jedan od glavnih organa, kontroliraju endokrini aktivnost. Njegova glavna odgovornost je posredovati između živčanog i endokrinog dijela našeg tijela. Hormona hipofize se dodjeljuju pod utjecajem hipotalamusa i hormonalnih tvari.

Hipofiza se sastoji od dva entiteta, ili dijela, od kojih svaki ima specifičnu funkciju obavlja. Pogledajmo što hormona proizvedena od strane hipofize, odnosno njegov prednji i stražnji ulog?

Prednji režanj hipofize ili adenohipofizi

Prednjeg režnja hipofize hormoni su podijeljeni u Tropic (djeluje na periferne žlijezde) i sredstva za povećanje (utječu izravno na ciljnim organima). Šest od njih su sintetizirani u laboratoriju. Slično tome, dati broj svih prednjih hormona hipofize nije moguće, pa govorimo o najpoznatija.

TSH

Tiroidni stimulirajući hormon (TSH, tirotropin) To je glikoprotein. TSH upravlja štitnjača, koja proizvodi T3 i T4. Te tvari reguliraju metaboličke procese, crijeva, srce i mentalnu aktivnost.

Jačanje produktivnost thyrotropin javlja se obično u Pothlađenje tijela, što zauzvrat potiče štitnjaču i poboljšava toplinu. U traumatskih ozljeda, kao i pod utjecajem boli ili anestezije javlja inhibiciju oslobađanja TSH.

Višak ovog hormona može dovesti do hipertireoze.

Video o utjecaju TSH

ACTHACTH, njegov drugi naslov kortikotropina, kemijski sastav polipeptid. To utječe na bubrežnoj kori rad, osobito dodjelu glukokortikoida, kao i zanemariv učinak na spolne hormone i mineralokortikoida. Osim toga, CRF sudjeluje u masnim oksidacije, povećava sintezu kolesterola i inzulina djeluje na stanice pigmenta i povećana pigmentacija.

Njegova proizvodnja je podložna dnevnim promjenama, a najveći broj sadržan u jutarnjim i večernjim satima.

Poticati njenog formiranja stresne situacije, kao što je hladno, bol, emocionalni i fizički preopterećenja. Smanjenje glukoze u krvi i služi kao signal za poboljšanje proizvodnje kortikotropina. Inhibiran svoj izlaz pod utjecajem mehanizma povratne.

U patološkim ACTH redundancije razvija Cushingov bolest. Njegovi simptomi su: lokalna pretilost u području tijela i lica, visokog krvnog tlaka, pad imuniteta.

Kada neuspjeh ovog hormona početi razbiti u tijelu metabolički procesi su smanjeni i prilagodljivost.

LH i FSH

Luteinizirajući i folikul-stimulirajućeg hormona (FSH i LH), je također poznat kao gonadotropski su odgovorni za reproduktivnu funkciju. LH je uključen u ovulacije, stvaranje žutog tijela i pomaže za proizvodnju spolnih hormona - androgena i estrogena. FSH stimulira razvoj folikula u žena i sjemenih kanalića u muškaraca.

Video funkcije FSH i LH u tijelu

somatropin

STH, hormon rasta je protein. STG je uključen u sve vrste razmjene i odgovoran je za rast organizma. Najjači učinak tvari u odnosu na hrskavicu i kosti.

Hiperprodukcija hormona rasta kod djece dovodi do povećanog rasta - gigantizma. U odraslih s istom bolešću početi rasti mekih tkiva i kosti zgusnuti. Ova bolest se naziva akromegalija. To se događa u tumora degeneracija prednjeg režnja.

Nedostatak hormona rasta u djece izražena u zaostajanja u rastu. Na istim proporcijama tijela, mentalni i intelektualni razvoj ne utječe.

Maksimalni iznos tog hormona u krvi se promatra tijekom noći.

prolaktin

Prolaktin ili lyuteotropny hormon protein odgovoran za stvaranje i rast mliječne i lojnih žlijezda, kao i za razvoj unutarnjih organa. U viših sisavaca, ona je odgovorna za pojavu majčinski instinkt u žena i muškaraca kontrolira rast prostate. Njegova izvedba u žena povećava tijekom dojenja.

Višak prolaktin može izazvati žene amenoreje i dojenje u ne-dojnom.

Nedvosmislen je njeno sudjelovanje u vodi, soli i metabolizam masti, diferencijaciju tkiva.

Stražnji režanj hipofize, ili neurohipofize

Prednji i stražnji hipofize

Prednji i stražnji ulog

Hormoni stražnjeg režnja hipofize proizvodi hipotalamus. Zatim se prevoze i akumuliraju u neurohipofize.

zadnjeg režnja hipofize antidiuretsko faktor

Antidiuretskog hormona, vazopresina, čiji je drugi naziv, odgovoran za apsorpcije (resorpcije vode) u renalnim tubulima, čime se povećava ukupni volumen tekućine. Njegova druga funkcija - za podizanje tlaka zbog suženje arteriola. To je od velike važnosti u gubitka krvi udara kao adaptacija mehanizam.

Nedostatak vazopresina dovodi do razvoja takvih bolesti kao što su dijabetes insipidus. Tako je povećanje volumena urina, uz istodobno smanjenje ukupne gustoće. Čovjek dok stalno žedan.

Poveća hormon dovodi do stanja koja se zove sindrom neodgovarajućeg antidiuretskog lučenja hormona.

oksitocin

oksitocin Potiče generičke aktivnosti, djeluje na receptore glatkih mišića maternice, te je uključen u laktaciji. Estrogeni potiču njezinu proizvodnju. Na tijelu čovjeka je djelovanje ovog hormona slabo razumio. U sintetizirane obliku koristi u ginekološkoj praksi, kao lijek koji pomaže u opstetricije.

Tablica: normalne razine u krvi hormona hipofize

Tablica standardnih vrijednosti hormona hipofize

Srednji režanj hipofize

Kod ljudi, prosječan udio hipofize je slabo razvijena iu svojoj strukturi pripada adenohipofizi. Hormona hipofize koji proizvodi, nemaju poseban značaj za fiziološke funkcije ljudi.

Od svih tvari koje ispuštaju ovoj dionici, može se primijetiti hormon koji stimulira melanocite. To se temelji na njihovoj kemijskoj strukturi peptid koji regulira aktivnost melanocita. U nižim kralježnjacima, povećava veličinu pigmentnih stanica. Vrijednost ovog hormona kod sisavaca nije sasvim razjašnjeno.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Hipofiza i njezini hormoniHipofiza i njezini hormoni
Hormona hipofize i hipotalamusa: veza, a sadrži i moguće bolestiHormona hipofize i hipotalamusa: veza, a sadrži i moguće bolesti
Sheehanov sindromSheehanov sindrom
Moguće posljedice hipofize mikroadenomaMoguće posljedice hipofize mikroadenoma
Hipofize hormoniHipofize hormoni
Hormona hipofize i njihove funkcijeHormona hipofize i njihove funkcije
Regulacija endokrinog sustava živčanog sustavaRegulacija endokrinog sustava živčanog sustava
Endokrinih žlijezda i njihove osobineEndokrinih žlijezda i njihove osobine
Endokrini sustav: njegova struktura, organa i rad funkcijaEndokrini sustav: njegova struktura, organa i rad funkcija
Hipofiza hiperplazijaHipofiza hiperplazija
» » Vrijednost i hipofize hormoni u ljudskom tijelu

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea