Hor.OtTitres.com

Limfociti: vrste i funkcije, norme i patologija u djece i odraslih

54684684486
sadržaj:
 1. Ključne značajke i funkcije limfocita vrsta
 2. Na njima možete razgovarati dugo i teško
 3. Nemojte paničariti
 4. Reakcija ili znak nove bolesti?
 5. Snižene limfociti opasno
 6. Video: B i T limfocita - struktura i funkcija

Svaki „obitelj” razina leukocita stanica je zanimljiva na svoj način, ali stanice su teško propustiti i ne uzimaju u obzir. Te stanice su heterogeni u svojoj vrsti. Primanje specijalizaciju kroz „trening” u timusu (timusa, T-limfociti), stječu visoku specifičnost za pojedine antigene, pretvoriti u stanice ubojice koje ubijaju neprijatelja na prvoj fazi, odnosno pomagača (pomagači), zapovjednika na svim razinama druge populacije limfocita, ubrzava ili suzbijanje imunog odgovora. T limfociti podsjećaju na B-stanica, limfocita previše koncentrirana u limfnog tkiva, i čeka tima, to je vrijeme za početak proizvodnje antitijela, jer tijelo ne može nositi. Kasnije, oni sami sudjeluju u suzbijanju ove reakcije, ako je potreba za antitijela nestaju.

Ključne značajke i funkcije limfocita vrsta

Limfociti s pravom nazivaju središnja figura ljudskog imunološkog sustava. Oni zadržavaju genetičku postojanost homeostaze (unutarnje okoline), oni su u mogućnosti za očiti znakovi da prepoznaju „svoje” i „stranih”. U ljudskom tijelu, oni riješiti nekoliko važnih zadataka:

14818868

 • Sintetizirani antitijela.
 • Liziraju strane stanice.
 • Igraju važnu ulogu u odbacivanju transplantata, međutim, uloga to teško može biti pozvan pozitivan.
 • Nosite imunološki pamćenje.
 • Oni uništavaju svoje neispravne mutiranih stanica.
 • Pružaju senzibilizacije (povećava osjetljivost, što nije vrlo korisno za organizma).

Za daljnje čitatelj je bolje razumjeti cijeli imunološki proces, bliži pogled na kojoj od limfocita, radi što i kako te stanice nazivaju se u vezi s njihovim funkcijama.

limfocita u zajednici imaju dvije populacije: T stanice koje pružaju stanična imunost i B stanice, koje su povjerene osiguravaju funkciju humoralne imunosti, Imunološki odgovor se provodi kroz sintezu imunoglobulina. Svaki od stanovništva, ovisno o njihovoj okolici je podijeljen u vrsta. Svi T limfocita morfološki jedinstvena unutar vrste, ali se razlikuju u svojstvima receptora na površini.

4646868468

Populacija T-stanica se sastoji od:

 1. T-helper stanice (pomagači) - su sveprisutne.
 2. T-supresori (suzbijanju reakciju).
 3. Stanice T-stanice ubojice (ubojica).
 4. T djelovatelji (akceleratori, amplifyer).
 5. Stanice imunoloških pamćenje T stanica, ako se proces se završava na razini staničnog imuniteta.

B-populacija od sljedećih vrsta:

 • Plazma stanice, koje se nalaze u perifernoj krvi samo u ekstremnoj situaciji (iritacija limfnog tkiva).
 • Ubojica.
 • U pomagača.
 • Supresor.
 • memorijske stanice B-limfocita, da je proces korak antitijela.

Dodatno, tu je zanimljiva paralelna populacija limfocita, koji se nazivaju nula (ili T ni B). Smatra se da su u T ili pretvaraju B limfocita i prirodnim staničnim ubojicama (su NR, N-ubojice). Te stanice proizvode proteine ​​s jedinstvenim sposobnostima „Pierce” pore koje se nalaze u membranama „neprijatelj” stanica, za koji je dobio ime NK perforin. stanica prirodnih ubojica, u međuvremenu, ne bi trebao biti zbunjen sa stanicama T-ubojica, oni imaju druge markere (receptore). TC, za razliku od T-stanice ubojice prepoznati i uništiti drugima proteine ​​bez razvoja specifičnog imunog odgovora.

Na njima možete razgovarati dugo i teškoS obzirom na standarde za žene, oni imaju više od tih stanica fiziološki, tako povećala limfocita u krvi (do 50-55%) zbog menstruacije i trudnoće ne smatra patologija. Osim spol i dob, broj limfocita ovisnih o psiho-emocionalnog stanja osobe, snage, temperature okoline, u riječi, ove stanice reagiraju na mnogim unutarnjim i vanjskim čimbenicima, međutim, klinički značajne promjene u razini više od 15%.

Norma u djece ima širi raspon vrijednosti - 30-70%, To je zato što djetetova tijela samo su upoznati s okolnim svijetom i stvara vlastiti imunitet. Timus, slezena, limfni sustav i drugi organi koji sudjeluju u imunološkom odgovoru na djecu djeluju mnogo aktivniji nego u odraslih (Thymus s godinama nestaje, a njegove funkcije su preuzeti od strane drugih tijela koja su sastavljena od limfnog tkiva).

Tablica: norme za djecu limfocita i drugih bijelih krvnih stanica dobi

54688488486

Treba primijetiti da je broj stanica koje su u perifernoj krvi je frakcija cirkulirajućeg zaliha, a njihova bulk predstavljen T limfociti, koji su u „rođaci” potječe iz matičnih stanica izdvojenih iz sredine u kosti okrepa timusu i krenuo za učenje, a zatim provesti staničnu imunost.

B stanice također proći dug put razvoja od matičnih stanica kroz nezrelom obliku. Neki od njih umre (apoptoza), a neki nezreli oblici, pod nazivom „naivni”, seli u limfne organe da razlikuju, postaje plazma stanica i zrele kvalitetan B-limfocite, koji će trajno kreću kroz koštane srži, limfnog sustava, slezena i jedini mali dio od njih će ići u perifernoj krvi. U limfnim limfocita tkiva pada kroz kapilarne vena i krv dolazi kroz limfne puteve.

B-limfociti u perifernoj krvi malo, oni - antiteloobrazovateli, tako da u većini slučajeva naredba čekanja za početak humoralni imunitet stanovništva, koji su svugdje i svi znaju - limfocita, zove pomagača ili pomoćnika.

468648486684468

Žive stanice na različite načine: jedan za oko mjesec dana, a drugi za oko godinu dana, dok su ostali spremaju za dugo vremena ili čak za život zajedno s informacijama dobivenim od sastanka sa stranom tvari (sjećanje stanica). Memorija stanica sjede u različitim mjestima - oni su raširena, dugovječni i vrlo mobilni, koji osigurava dugoročno ili doživotni imunitet imunizacija.

Sve kompliciranih odnosa unutar vrsta, interakcije s antigenima ušao u tijelo, uključivanje druge komponente imunološkog sustava, bez kojih je uništavanje drugu tvar će postati nemoguće, je kompleks više koraka i gotovo neshvatljivo proces običnom čovjeku, tako da smo jednostavno izostaviti.

Nemojte paničariti

Povišene razine limfocita u krvi pod nazivom limfocitoza. Povećanje broja stanica iznad normalnog prosjeka kao postotak relativne limfocitoza, u apsolutnim vrijednostima, odnosno, apsolutno. Ovako:

O povišene limfocite u odrasloj reći, ako je njihov sadržaj prelaska gornje granice normale (4,00 x 109/ l). U djece, ima nekih (ne jako stroga) ocjenjivanju dobi: dojenčad i predškolsku djecu za „mnoge limfociti” uzeti vrijednost od 9,00 x 109/ l a iznad te u starije djece gornja granica je smanjena na 8,00 x 109/ L.

naći u Općenito analiza krvi neki porast limfocita u zdravom odrasla osoba ne bi trebala uplašiti njihov broj, ako:

 1. 546848648468To je prethodila teškog fizičkog rada, sportski aktivan, opuštanje na plaži „čokolada” Suncu, vjenčanje ili rođendan prijatelja.
 2. Analize pripadaju mladoj zdravoj ženi. Možda joj je vrijeme prije, za vrijeme ili neposredno nakon menstruacije. U ovoj fazi ciklusa u endometrij razvija sterilnom upalu s nekrozom, edem, infiltracijom leukocita, koji, međutim, ne smatra kao pravi upalni proces je period od ljuštenja kože - fenomen je vrlo fiziološka.
 3. Krv prošao trudnu ženu. Poznato je da je za vrijeme trudnoće smanjuje imunitet. To je zato što tijelo pokušava spriječiti reakciju između fetusa i majke (jer fetus ima 50% stranih medija), prilagođava i smanjuje svoju zaštitu sile, a povećava razinu cirkulirajućih limfocita.

Reakcija ili znak nove bolesti?

Limfociti su pune dijagnostički parametri općenito krvi, stoga se povećava previše može nešto reći liječniku, na primjer, limfocita iznad normalne nalazi se u upalnim procesima, a to se ne događa u početnoj fazi bolesti, a naročito ne inkubacije , Limfociti su povišene u akutnoj fazi procesa tranzicije u subakutnom ili kronične a kad je upala je u opadanju, a proces počinje opadati, što je nešto obećavajuće znak.

54684864684468

Analiza nekih ljudi ponekad može promatrati pojave, kao što su limfocita povećana, i neutrofili umanjila. Takve promjene su tipične za:

 • poremećaji vezivnog tkiva (reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus);
 • Neki virus (SARS, hepatitis, HIV), bakterijske i gljivične infekcije;
 • Endokrinih poremećaja (myxedema, hipertireoza, Addison-ova bolest, itd);
 • Bolesti središnjeg živčanog sustava;
 • Nuspojave lijekova.

Vrlo visoke vrijednosti (izgovara limfocitoza) se promatraju u prilično ozbiljnih bolesti:

 1. Kronična limfocitna leukemija;
 2. Hiperplastične procesi limfnog sustava (Waldenstromova makroglobulinemija)

Međutim, najčešći uzroci porasta limfocita u krvi su virusne, bakterijske i parazitske infekcije:

 • rubeole;
 • varičela
 • 468648864486486ospice;
 • hripavac;
 • zaušnjaci;
 • Infektivna mononukleoza;
 • gripe;
 • Adenovirusa infekcije;
 • toksoplazmoza;
 • tuberkuloze;
 • sifilis;
 • malariju;
 • difterije;
 • bruceloza;
 • Tifus.

Očito, mnogi od tih bolesti - dječjih infekcija, limfociti se sjetiti toga. Slična situacija se događa i za pohranu informacija o stranom antigenu strukturu dati odlučujući otpor u slučaju ponovnog susreta s cijepljenjem, memorijske stanice će biti u godinama koje dolaze.

Nažalost, nisu svi infekcije pružiti dokaz cjeloživotno imunitet, a ne sve bolesti mogu biti poražen uz pomoć vakcine, kao što su sifilis i malarija cjepiva nisu pronašli, ali tuberkuloze i prevenciju difterija počinje doslovno od rođenja, tako da su ove bolesti sve više postaju rijetki i manje.

Snižene limfociti opasno

Općenito je prihvaćeno da su limfociti spušta ako je njihova razina prelazi granicu 1,00 x 109/ L.

54684684648648

To se događa pod sljedećim stanjima bolesti:

 1. Teško javlja infektivne bolesti;
 2. Sekundarni imunodeficijencije;
 3. Pancitopenija (smanjenje krvnih stanica);
 4. aplastična anemija;
 5. megakaryoblastoma;
 6. Teških patoloških procesa virusnog podrijetla;
 7. Pojedinac kronična bolest jetre;
 8. Radioaktivni učinak za dugo vremena;
 9. kortikosteroidi;
 10. Krajnji stupanj malignog tumora;
 11. bolesti bubrega s neuspjehom funkcija;
 12. Neuspjeh i loša cirkulacija.

Očito je da, ako su stanice spušta, sumnja će pasti na ozbiljne patologije.

Posebno puno problema i problema uzrokuju smanjene limfocita u djeteta. Međutim, u takvim slučajevima, liječnik u prvom redu mislim na visoku alergijskih stanja tijela male ili kongenitalne obliku imunodeficijencije, a zatim će se tražiti na popisu, bolest, ako se prva opcija nije potvrđena.

Imuni odgovor na antigene poticaj, osim limfocita, provesti i druge čimbenike: različitih populacija staničnih elemenata (makrofaga, monociti, eozinofile, pa čak i članovi razinu eritrocita - crvena krvna same stanice), posrednici koštane srži u komplementarnom sustavu. Odnos između njih je vrlo složen i ne studirao do kraja, na primjer, antitijela, limfociti pomaže da razviju neku vrstu „tihog” populacije koja za vrijeme blokira sintezu vlastitih antitijela i samo poseban signal na vrh imunološkog odgovora dovodi stanica da se pridruže u radu sve to vodi jednom imajte na umu da ponekad ni ne moraju znati svoje mogućnosti. Možda je prisutnost latentnih potencijala s vremena na vrijeme omogućuje da prežive, čini se, u nevjerojatnim uvjetima. A u pokušaju da osvoji neku vrstu infekcije (iako je gripa, još gore od toga), teško razmišljati o nekakvim limfocita i uloge koju oni mali, nije vidljiva oku, stanice će igrati za veliki dobitak.

Video: B i T limfocita - struktura i funkcija

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Što će biti limfociti vrijeme menstruacije?Što će biti limfociti vrijeme menstruacije?
Limfopenija - niske limfocita u krvi: uzroci i simptomiLimfopenija - niske limfocita u krvi: uzroci i simptomi
Što bijelih krvnih stanica, a što je uzrokovalo promjenu u njihove razine u krvi?Što bijelih krvnih stanica, a što je uzrokovalo promjenu u njihove razine u krvi?
Krv formirana? Shema hematopoeze.Krv formirana? Shema hematopoeze.
Norma monocita u krvi u djece i svojih poremećajaNorma monocita u krvi u djece i svojih poremećaja
Uzroci povećane limfocita i neutrofila u niskom krvnomUzroci povećane limfocita i neutrofila u niskom krvnom
Mogući uzroci visokog krvnog limfocitaMogući uzroci visokog krvnog limfocita
Kronična limfocitna leukemija - simptomi, uzroci, liječenje, prognoze.Kronična limfocitna leukemija - simptomi, uzroci, liječenje, prognoze.
Što je WBC krvi i norme osnovnih pokazateljaŠto je WBC krvi i norme osnovnih pokazatelja
Što je stopa limfocita u krvi i njihovih funkcijaŠto je stopa limfocita u krvi i njihovih funkcija
» » Limfociti: vrste i funkcije, norme i patologija u djece i odraslih

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea