Hor.OtTitres.com

Štitnjača se povećava - uzroka i posljedice

Uvećani štitnjača

Video: štitnjačom poremećaji u djece. Simtomy, simptomi i tretman metode

Patologija štitnjače dovodi do prekida svih vrsta metabolizma u tijelu: proteina, ugljikohidrata, zhirovogo- oslabljen razvoj živčanog sustava, postoje propusti u radu srca. Jedan od najčešćih znakova tih država je povećanje štitne žlijezde.

Što je to i zašto se događa

Povećavanje žlijezde štitnjače na drugačiji način također naziva gušavost je simptom raka ozbiljne bolesti različitog porijekla. Pojam „gušavost” u ovom slučaju se koristi jer je u tom stanju, on postaje vidljiv golim okom: vrat osobe ima konveksnu formiranje, sličan izgledom gušavosti u ptica.

Postoji nekoliko glavnih razloga, tri sindroma, što može dovesti do povećanja štitnjače:

 • Hipotireoza - shchitovidka povećava zbog nedostatka hrane i vode joda. U tom slučaju, nadoknaditi nedostatak hormona u krvi, tijelo počinje naporno raditi i rasti u veličini.
 • Hipertireoza - povećanje je zbog povreda u samoj žlijezdi ili u „nadređeni” organi (hipofize, hipotalamus). Primjer ove bolesti su otrovne gušavost (ili Gravesova bolest) - ozbiljna autoimuna bolest - kao i razne formiranja tumora oba prostate i drugih organa (hipofizi i hipotalamusu).
 • Eutiroidne - štitnjača povećana, a koncentracija hormona u krvi ne mijenja. Ovo stanje je neka vrsta „temelj” na kojem žlijezde mogu razviti ozbiljne bolesti.

Sva tri sindroma imaju različite etiologije, koji je uzrok simptoma i posljedica za organizam. Međutim, svi oni dijele stalni porast štitnjače, gušavosti, a ako se ne liječi može poremetiti aktivnosti vratnih organa i dovesti do njegovog oštećenja.

Kada postoji razlog za zabrinutostSimptomi proširene štitnjače

U početku proširene oblik štitnjače očituje neugodne senzacije u vrat: hrana se proguta teško, s blagom boli. Šalovi, visoke šije odjeću počinju da nose snažnu nelagodu: čini se da je nešto guši i da slobodno ne diše.

U budućnosti, ako se ne obratite pozornost na ove znakove, tijelo je u stanju da rastu na značajnu veličinu, koji će biti vidljiv ne samo ti nego i ostali.

Naime, kako bi se preciznije utvrdilo da li je štitnjača povećana, nekoliko klasifikacije o ovom pitanju su stvorili.

Jedan od njih ponudio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 1994. godine, ali je uninformative jer izdvaja samo povećanje 3 stupanj u štitnjači i ne bave pojedinostima postupka:

 • tiroidni proširenje 0 stupnjeva: gušavost je odsutan;
 • štitnjače povećanje stupnja 1: opipljiv guša, ali nisu vidljivi pri normalnom položaju;
 • povećanje štitnjače od 2 stupnja: gušavost ne samo opipljiva, ali vidljiv oku.

Ostale klasifikacije stvorio profesor OV Nikolayev 1955, identificira pet stupnjeva ove bolesti:

 • Na prvom stupnju tijelo izgled nije promijenio. Međutim, gutanje može vidjeti tjesnac - mali dio koji povezuje svoj udio. Na dodir bez promjena su otkrivene.
 • Drugi stupanj karakterizira činjenica da gutanje postaje udio vlasti, koji uz dobro opipljiv. Međutim, konture vrata još nije promijenio.
 • Kada štitnjača od vidljivosti trećeg stupnja je dobar, vrat postaje izrazito zadebljana.
 • Kada je četvrti stupanj znatno povećana štitnjača, veličine vrata i dalje povećavati. Uz kožu na vratu u određenom razdoblju može biti obris njezinih dionica.
 • Peti stupanj karakterizira činjenica da je štitnjača postaje vrlo velik, pritišće vrat organe (dušnik, jednjak), krši procese žvakanja i gutanja. Glavobolja, pospanost zbog povećanog pritiska na žlijezde nalazi u neposrednoj blizini arterijama koje opskrbljuju mozak. U nekim slučajevima, osoba može promijeniti svoj glas zbog lezije glasnica.

Što je doktor rekao

Budući da je povećanje štitne žlijezde je jasan znak patologije tijela, a zatim i na najmanji sumnje procesa vrlo je važno da odmah se obratite liječniku, endokrinologa. Da će provesti potrebna istraživanja i utvrditi uzrok gušavosti.
Jedan od najvažnijih metoda za postavljanje dijagnoze ove bolesti je palpacija. Ovaj postupak se obavlja od strane liječnika, pacijent može biti u sjedi ili stoji, to sve ovisi o značajkama strukture vrata. Prvi stručnjak nosi površine palpacijom odrediti ukupnu veličinu prostate, povećanje karakter (čvorovani ili difuznog) i površinske značajke (neravan ili glatko). Za to, on popravlja glavu s jedne strane, te s druge strane - obavlja kliznog pomicanja od vrha do dna na prednjoj strani vrata.
Palpacija štitnjače

Nakon toga liječnik nastavlja dubokim palpaciju: thumbs se nalaze na režnja štitnjače i prevlaci, a ostatak pokriva vrat. U ovom slučaju je tijelo određuje konzistencije (debeli ili mekog), bol (obično je bezbolna), puls (normalno nema), pokretljivost ili povezanost s tijelom. Potonji značajka je osobito važno u slučaju sumnje onkologiji kao maligni tumor napada kapsulu štitnjače i sprječava mobilnosti.

Normalno shchitovidka mekan, glatki, bez čvorova, ne spayanna s okolnim tkivima, nije bolno i nije povećana.

Self-Test: je li vrijedno toga?

Samostalno palpacija na prvi pogled nije teško: moguće je da stoje u ogledalo, a sa obje ruke da poduzme sve potrebne mjere.

Međutim, nije sve tako jednostavno. Činjenica da je vrat je mnogo vitalnih struktura: neurovaskularnoga snopove, sinusa i drugih elemenata. Primjenom tlaka njih ili iritacija može dovesti do nesvjestice, pa čak i srčanog zastoja.

Dakle, u ovom slučaju, self-test je neprihvatljivo: bolje je vjerovati palpacija štitnjače Iskusni stručnjak.

Što ako

Kako bi se donijeti štitnjača u normalnom funkcionalnom stanju, prvo je neophodno kako bi se uklonili izvor, uzrok bolesti, što je uzrokovalo porast organa.

Da biste to učinili, sve potrebne studije će biti propisane od strane liječnika: biokemijski test krvi za hormone i antitijela, ultrazvuk i kompjutoriziranom tomografijom. Tek nakon toga stručnjak će dijagnosticirati i početi tretman. Uz pravilnu i pravodobno liječenje mogu smanjiti tijelo na normalnu veličinu in vivo.
Međutim, u slučaju raka ili adenom, kao i neučinkovitosti konzervativno liječenje je potrebno posegnuti za kirurške metode: uklanjanje dijela ili cijelog tijela.

Štitnjača - jedan je od najvažnijih dijelova naše tijelo. Kašnjenja u liječenju patoloških to može dovesti do ozbiljnih i po život opasne posljedice. Proširenje štitnjača - najstariji i vidljiv golim okom, znak ikakvih smetnji u svom radu. Glavna stvar - da pazi na svoje tijelo i signale koje šalje na nas.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Kako ćete znati ako ste povećali štitnjačaKako ćete znati ako ste povećali štitnjača
Oni koji mogu razviti difuzno netoksične gušavost?Oni koji mogu razviti difuzno netoksične gušavost?
Multinodularnom gušavost uvećani štitnjače: Simptomi i liječenjeMultinodularnom gušavost uvećani štitnjače: Simptomi i liječenje
Simptomi gušavosti kod ženaSimptomi gušavosti kod žena
Simptomi hipertireoze i uzrokuSimptomi hipertireoze i uzroku
Uzroci, simptomi i liječenje štitnjače gušavostUzroci, simptomi i liječenje štitnjače gušavost
Etiologija i patogeneza čvoraste toksičnih gušavostEtiologija i patogeneza čvoraste toksičnih gušavost
Što je nodularni koloid gušavost?Što je nodularni koloid gušavost?
Manifestacije problema sa štitnjačomManifestacije problema sa štitnjačom
Štitnjače gušavostŠtitnjače gušavost
» » Štitnjača se povećava - uzroka i posljedice

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea