Hor.OtTitres.com

Rijeke mlijeka ili da li je potrebno da se boji hiperprolaktinemije

Ljudsko tijelo - jedan od najsloženijih i zagonetke u isto vrijeme, izvor šokantna i neočekivana otkrića. Ni na trenutak prestane proučavati ljudsko tijelo, omogućiti civilizacija razumjeti i onda prevladati više bolesti. To je zahvaljujući naporima medicinskih znanstvenika je pronašao još jedan razlog za menstrualne nepravilnosti i neplodnost kod žena - hiperprolaktinemija.

Pregled endokrinog sustava

hiperprolaktinemija - priključak slike iz hipofizeEndokrini sustav (humoralni regulacija) sastoji od više organa koje stvaraju biološki aktivne tvari nazvane hormona. Svaki dio tijela endokrinog skupine proizvodi određene hormone, štitnjača - tiroksin, nadbubrežne žlijezde - steroidnih hormona adrenalina i i hipofize - cijelu skupinu tropnih hormona kojim se regulira aktivnost drugih endokrinih žlijezda. Međutim, hipofiza i više poticanja i inhibiciju hormona vodi posebno područje mozga naziva hipotalamus.

Za više informacija:

Hipofiza - tijelo humoralni propis, koji se nalazi na bazalnoj površini mozga u blizini živaca.
Prolaktin - hormon neophodan za normalno funkcioniranje reproduktivnog sustava, posebice, on je aktivno sudjelovala u uspostavi dojenja kod žena i uspješno dojene bebe.
Ovaj pojam ima nekoliko sinonima ili laktogenim luteotrophic hormona, mammotropin, laktotropin, LTG.
Laktogena hormon je proizveden u prednjoj hipofizi
Jedna od funkcija LTG - potiskivanje ovulacije tijekom dojenja, što dovodi do značajnog smanjenja učestalosti trudnoće, kada žena je dojenje.

Kakva zvijer - hiperprolaktinemija?

Hiperprolaktinemija - je stanje ljudskog tijela, koja se razvija kada razina hormona lactotropic. To mogu biti prolazni sindrom (prolazni) ili duga, a ovisno o razlozima koji uzrokuju da se može tretirati kao normalne varijante ili simptoma bolesti.

Visoki prolaktin nije uvijek opasan

Žensko tijelo hiperprolaktinemija kao sindrom može pojaviti u dva oblika: fiziološkim i patološkim. Prema tome, povećanje mammotropina je izazvalo ne samo i ne toliko bolest kao potreba za njom, to jest, na pozadini cjelokupno zdravlje. Pa, pogledajmo razloge zbog kojih je povećanje od tog hormona, ne samo opasno, ali ponekad je potrebno:

 1. neonatalnog perioda
 2. Cijeli razdoblje trudnoće
 3. dojenje
 4. Stimulacija receptora nalazi se u bradavice
 5. psiho-emocionalni stres
 6. Jede i spava
 7. koitus

Kada se sve gore navedene uvjete hiperprolaktinemija je normalno, ali postoje i brojne bolesti unutarnjih organa, koji mogu biti će biti poticaj za razvoj ovog sindroma.

Kada visoka LTG nije pravilo?

Hiperprolaktinemija za sve patologija, ne utječe na hipofizu i hipotalamus, pod nazivom funkcionalna, inače - organski.Na primjer, kronično zatajenje bubrega, kod trećine svih slučajeva dovodi do sindroma hiperprolaktinemije, ovdje isto i ciroze, i opsežne operacije s anestezijom, a teške opekline prsa, leđa. Vjerojatno hiperprolaktinemija u tim bolesti povezanih s kompenzacijskim mehanizmima, koji su uključeni u tijelu kad ozbiljnu štetu. Neki ginekoloških bolesti i može povećati razinu u krvi, npr prolaktin, sindroma policističnih jajnika, ili bolesti kao što je mioma i endometrioze.

Sljedeća skupina uzroka koji dovode do hiperprolaktinemija sindrom s karakterističnim simptomima, problemi su izravno povezani s lokalizirana u interakciji sustava hipotalamo-hipofiza. Takve bolesti uključuju:

 1. Lezije u hipotalamusu i hipofize infektivnog agensa (tuberculosis, syphilitic oštećenje središnjeg živčanog sustava CNS)
 2. Tumora i metastaza u hipofizi i hipotalamusu
 3. Sindrom prazna Sella

Za više informacija:

Prolazna hiperprolaktinemija često prati menstrualne nepravilnosti i neplodnost u žena.
Idiopatska hiperprolaktinemija - stanje u kojem povećana razina mammotropina, ali ne i patologija hipofize i hipotalamusa parovi tamo, a unutarnji organi su zdravi.

Hiperprolaktinemija kao nuspojava

Imajte na umu da povećanje razine u krvi prolaktina može dovesti i do dobivaju visoke doze nekih lijekova koji se koriste u raznim granama medicine. Dovesti do povećanja mammotropina može lijekovi, kao što su:

 • kombinirani oralnih kontraceptiva, kao i pripravke koji sadrže estrogena;
 • Neki lijekovi koji se koriste u kardiologiji: verapamil, rezerpin i nekoliko drugih.
 • lijekovi koji se koriste u neurološke i psihijatrijske prakse: metildopa, antidepresivi, antipsihotici, itd
 • lijekova protiv povraćanja i tvari koje utječu na crijevnu pokretljivost.

To je zbog činjenice da je izlučivanje LTG može stimulirati ne samo hipotalamo hormona, već i ženske spolne hormone - estrogeni koji se proizvode u velikim količinama tijekom trudnoće, kao i veliki broj biološki aktivnih tvari koje proizvode određene stanice unutarnjih organa. Na primjer, takve stanice imaju u crijevima, bubrezima i drugim organima.

Za više informacija:

Prolaktin povećava i alkoholom i opojnim drogama (opijati, amfetamini, halucinogenima svih vrsta).
Hiperprolaktinemija i sve njene negativne posljedice u razvoju i na korištenje takozvanih „light” droge, kao što su kanabis.

simptomatologija

Prije svega patološki sindrom hiperprolaktinemija manifestira se slabljenjem reproduktivne funkcije, naime, promjenjive prirode menstruacije, najčešće od strane oligomenoreju tipa, ali ne rjeđe, a potpuni izostanak menstruacije. također visok prolaktin mogu pratiti neplodnost.

Sljedeći simptomi - galaktoreja, odnosno odljeva mlijeka mliječne žlijezde nisu povezani s procesom dojenja. Treba napomenuti da je težina ovog obilježje može varirati od nekoliko kapi bjelkasta tekućina izlazi pod kompresije bradavice znatno jet izbacivanje mlijeka. Ovaj simptom pojavljuje u više od 60% žena s visokim LTG, a njegov izraz nema nikakve veze s time kako premašila norma, rekao je hormon.

Neravnoteža estrogena i androgena u žena dovodi do neugodnih komplikacija, kao što su smanjenje libida i neugodan, a ponekad i bolne senzacije tijekom spolnog odnosa, zbog suhoće vaginalne zidove.

Hiperprolaktinemija može uzrokovati glavobolje i vrtoglavice, periodično povećanje krvnog tlaka, smetnji vida i osteoporoze.

Visoki prolaktin u muškom tijelu

Povećanje koncentracije mammotropina predstavnik jačeg spola uzrokuje razvoj neugodnih simptoma kao što su impotencija, neplodnost, ginekomastija (rast dojki u volumenu), pa čak i galaktoreja, manje osteoporoze. Te bi trebao platiti pozornost da hiperprolaktinemija i njezini učinci u muškaraca najčešće je uzrokovan prisutnošću tumora hipofize formacija.

Dijagnoza i liječenje

Utvrditi uzrok ovog sindroma u nekim slučajevima može biti vrlo dugotrajan proces koji često zahtijeva suradnju liječnika nekoliko specijaliteta (ginekologa, endokrinologa, i nekih drugih). Prvi korak prema uspostavi točna dijagnoza je, naravno, test krvi za prolaktin.

Za više informacija:

prolaktin za žene normalan sadržaj varira u granicama od 64 do 395 mIU / L, ali za spolno zrelih mužjaka ovaj raspon je malo drugačiji 80-380 mIU / L
Liječnici također imajte na umu da u različitim fazama menstrualnog ciklusa, normalnog raspona može varirati.

Ono što je važno je ispravan anamneza bolesti: ne kriju od liječnika, ako postoje bilo kakve unutarnje bolesti ili informacije prijem bilo koje droge, kao što je važno za pravilan odabir lijekova i tretmana.

hiperprolaktinemija tretman - fotoUz pretpostavku prisutnost adenoma hipofize, liječnik može propisati X-ray studija lubanje, međutim, preciznije metode računalne tomografije s intravenskim kontrastom i MRI.

Testovi su također koristi s metoklopramidne ili tireoliberinom - tvari koje se normalno povećava izlučivanje prolaktina u hipofizi. Ovi testovi su potrebni za diferencijaciju funkcionalne i organske hiperprolaktinemije.

Dijagnoza idiopatske hiperprolaktinemije može se utvrditi samo ako sve metode istraživanja koje je bilo moguće provesti, nisu našli abnormalnosti.

Liječenje ovog stanja ovisi o patologije, on je pozvan. Ako je problem neravnoteža muških i ženskih hormona u tijelu, zatim liječenje bit će usmjerena na obnovu ove ravnoteže izvana.

Često se koristi za liječenje giperprolaktineimii droga Parlodel (bromokriptin), Dostinex (kabergolin), i drugi. Valja napomenuti da je od ove droge su vrlo učinkoviti, zatim operacije ili terapija zračenjem od adenoma hipofize obično nisu potrebni, ali je bitno da se pridržavaju preporuka lječnika koji i idu na redovne preglede.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Endokrini sustav kao važan dio života organizmaEndokrini sustav kao važan dio života organizma
HiperprolaktinemijaHiperprolaktinemija
Hormona hipofize i hipotalamusa: veza, a sadrži i moguće bolestiHormona hipofize i hipotalamusa: veza, a sadrži i moguće bolesti
Simptomi i znakovi tumora hipofizeSimptomi i znakovi tumora hipofize
Hipofize hormoniHipofize hormoni
Hormona hipofize i njihove funkcijeHormona hipofize i njihove funkcije
Regulacija endokrinog sustava živčanog sustavaRegulacija endokrinog sustava živčanog sustava
Endokrini sustav ljudske fiziologiji i patofiziologijiEndokrini sustav ljudske fiziologiji i patofiziologiji
Endokrinih žlijezda i njihove osobineEndokrinih žlijezda i njihove osobine
Endokrini sustav: njegova struktura, organa i rad funkcijaEndokrini sustav: njegova struktura, organa i rad funkcija
» » Rijeke mlijeka ili da li je potrebno da se boji hiperprolaktinemije

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea