Hor.OtTitres.com

Hemoliza: suštini, vrste, fiziološki i patološki, akutne i kronične

54686648486468
sadržaj:
 1. Ako je hemoliza?
 2. Hemoliza kao prirodni proces
 3. Kako se to manifestira?
 4. Uzroci i vrste patološkog hemolize
 5. Jedna mala pitanje
 6. Video: Iskustvo - hemoliza pod utjecajem alkohola

Pojam „hemoliza” odnosi se na broj koji se često koristi u bilo kojem području medicinske prakse. Mnogi ljudi znaju svoju svrhu, drugi shvatiti da krv je nešto nepovratno, jer izražene tu riječ, treća ovaj koncept ne znači ništa ako je osoba zdrava i medicina ne zanima u principu.

Krv hemoliza se događa cijelo vrijeme, to završi crvenih krvnih stanica životni ciklus, koji živi 4 mjeseca, uništen u planirani način i „umrijeti” - događaj je za zdravo tijelo proći neopaženo. Druga stvar, ako su crvene krvne stanice prestati postojati kao puni nosač kisika iz drugih razloga, s kojima mogu biti različiti, otrovi uništavanje membrana eritrocita, lijekova, infekcije, antitijelo.

Ako je hemoliza?

kolaps eritrociti mogu biti na različitim mjestima. Razlikovanje ovaj karijes lokalizacije, možemo razlikovati sljedeće vrste hemolize:

 • Ponekad se na crvene krvne stanice koje su pogođene sa njihovog okoliša - cirkulira krvlju (intravaskularnu hemolizu)
 • U drugim slučajevima, pojavljuje fracture u stanicama organa uključenih u hematopoezu i prikupljanje krvnih stanica - koštanoj srži, slezena, jetra (intracelularni hemoliza).

548648664486

Međutim, otapanje ugruška i plazma bojenje crveno događa u epruveti (in vitro). Najčešće, hemoliza u analizi krvi događa:

 1. Zbog poremećaja si ograda materijala (mokro cijevi, na primjer) ili neprikladnu pohrane uzoraka krvi. Tipično, u takvim slučajevima, hemoliza odvija u serumu u vrijeme ili nakon formiranja ugruška;
 2. To je izazvalo namjerno obavljati laboratorijske testove koji zahtijevaju prethodnu hemolizu, krv, ili bolje rečeno, lizu crvenih krvnih stanica u svrhu dobivanja izdvojenu populaciju drugih stanica.

Tvrdeći o vrstama hemolize u tijelu i izvan njega, mi mislimo da je korisno podsjetiti čitatelja razlike između seruma plazme. U ovom proteina plazme fibrinogena u njoj otopljene -, koji se zatim polimeriziran u fibrin, koji tvori osnovu ugruška koji pao na dno epruvete i pretvaranje u plazmu za serum. Kada hemolizu krvi je od temeljne važnosti, budući da je normalno fiziološko stanje krvi u krvotok ne ugrušak. Ozbiljan stanje koje rezultira izlaganjem iznimno nepovoljnih čimbenika - intravaskularnu hemolizu ili diseminirane intravaskularne koagulacije (DIC) To se odnosi na akutne patološkog procesa koji zahtijeva puno truda kako bi spasili život osobe. No, čak i tada ćemo razgovarati o plazmi umjesto seruma, jer je promatrana u serumu u punoj formi samo izvan živog organizma, nakon formiranja kvalitetnog krvnih ugrušaka, uglavnom se sastoji od fibrina nitima.

Biokemijska Analiza krvi uzeti iz antikoagulant i proučavao plazme, ili je odabran bez antikoagulant otopine u suhom bočici i proučavala u serumu, ne može ići na posao. eritrocita hemoliza u uzorku je kontraindikacija za proučavanje, jer rezultati će biti iskrivljena.

Hemoliza kao prirodni proces

Kao što je gore spomenuto, hemoliza na neki način stalno pojavljuje u tijelu, jer su stari vaši stari crvene krvne stanice umiru, a njihovo mjesto zauzimaju nova - mlada i zdravom. Prirodni ili fiziološka hemolizu, stalno teče u zdravom organizmu, predstavlja prirodnu smrt starih crvenih krvnih stanica, a taj proces se događa u jetri, slezeni i crvene koštane srži.

1541154451451

Još jedna stvar, kada crvene krvne stanice da živi i još uvijek žive, ali neke okolnosti dovode do njihove prerane smrti - je patološka hemoliza.

Vrlo nepovoljni čimbenici utječu na discocytes (što je ono što normalne crvene krvne stanice), povećati ih sfernog oblika, što uzrokuje nepopravljivu štetu ljuske. Stanična membrana bez prirode posebnim sposobnostima da se protežu, konačno slomljen i sadržaj crvene krvne stanice (hemoglobin) Slobodno se u plazmi.Kao rezultat toga, izlaz crvenog krvnog pigmenta u plazmi, to je slikano u neprirodnom bojom. Lakirani u krvi (serumu sjajni crveni) - glavni simptom hemolize, koja se može promatrati svojim očima.

Kako se to manifestira?

Ne daju nikakve posebne manifestacije i kroničnu hemolizu, u pratnji neke postojeće bolesti, a kao jedan od simptoma (Srpastih stanica anemija, leukemija) - to je spor proces, pri čemu sve terapijske intervencije usmjeren na osnovne bolesti.

Naravno, neke od prirodnih obilježja hemolize, kao da mi ne probati, nećemo vidjeti. Kao i druge fiziološke procese, to je programiran po prirodi i prolazi nezapaženo.

54688486

Puhati nepravilnog oblika eritrocita anemijom srpastih stanica

Hitno i intenzivna akcija zahtijeva akutnu hemolizu, glavni uzroci koji su:

 • Transfuzija eritrocita sustava nespojiva krvi (AB0, rezus) Ako crossmatch nisu provedene ili su provedene u suprotnosti sa smjernicama;
 • Akutna hemolitička anemija ili hemolitičke otrovi imaju autoimunih u prirodi;
 • 548684486

  razni poremećaji pratnji kronična hemolize

  Po stanju akutne hemolize može se pripisati isoimmune hemolitička anemija s HDN (hemolitička bolest novorođenčeta), s kojom je dijete već rođeno, a dah mu je samo pogoršava situaciju.

S razvojem zatvor hemolitičkim pritužbe pacijenta će biti prisutan samo pod uvjetom da je pri svijesti i može komunicirati svoje osjećaje:

 1. Dramatično komprimira prsa;
 2. U tijelu postoji toplinska;
 3. Boli u prsima, trbuhu, a osobito - u lumbalnoj regiji (Bol - karakteristični simptomi hemolize).

Objektivni pokazatelji uključuju:

 • pad krvnog tlaka;
 • Izražen intravaskularne hemoliza (laboratorijski testovi);
 • Ispiranje lica, koja je ubrzo ustupa blijedo i onda cyanotic;
 • anksioznost;
 • Prisilno mokrenje i defekacija ukazuje na visok stupanj ozbiljnosti stanja.

Znakove akutne hemoliza u bolesnika tijek zračenja i hormonsku terapiju, ili u stanju anestezije, briše i vidljivo, dakle, mogu se izostaviti.

54864846468

Osim toga, transfuzijom komplikacije su takva značajka: par sati oštrine blijedi proces, krvni tlak raste, bol nije osobito zabrinuti (i dalje bol u donjem dijelu leđa), pa se čini da je „prokrijumčario”. Nažalost, to nije slučaj. Nakon nekog vremena sve se vraća u normalu, ali samo uz nove snage:

 1. Povećana tjelesna temperatura;
 2. Povećava žutica (bjeloočnice, kože);
 3. Zabrinuti teškog glavobolje;
 4. Dominantna značajka poremećaja postaje bubrežnih funkcionalnih sposobnosti: oštar pad u iznosu od urina, u kojem se nalazi puno slobodnog proteina i hemoglobina, prestanak urina. Rezultat neuspjeha liječenja (ili izostanak iste) u ovom koraku je razvoj anurija, uremije i smrti pacijenta.

U stanju akutne hemolize tijekom liječenja bolesnika stalno uzimati krvi i urina, koje su potrebne za informacije liječnika o promjenama na bolje ili na gore. Iz krvi promatranom:

 • Povećanje anemija (crvene krvne stanice su uništene, objavljen hemoglobina u plazmi);
 • trombocitopenija;
 • visok bilirubin, kao produkt raspadanja eritrocita (hiper);
 • Abnormalnosti u sustavu zgrušavanja koji će coagulogram.

Što se tiče urina (ako ih ima), pa je boja već može vidjeti znakove hemolize (crvene boje, a ponekad i crna), biokemijski studij - hemoglobina, proteina i kalij.

liječenje

Liječenje akutnog hemolize (hemolitička kriza, šok) uvijek zahtijeva hitne mjere, koje, međutim, ovisi o uzroku njegovog razvoja i težini stanja pacijenta.

Pacijent je dodijeljen krvi supstitucije, transfuzijom rješenja supstitucije krvi (novorođenčadi s HDN), Plazmafereza, hormoni daju, postupak se provodi hemodijalizom. S obzirom na činjenicu da ni pod kojim okolnostima, ni pacijent ni njegovi rođaci kod kuće s takvom stanju ne mogu nositi, boje svi propisani režim nije mnogo koristiti. Osim toga, usvajanje određenog strategiji liječenja provodi se na mjestu tijekom obavljanja svih aktivnosti na temelju stalne laboratorijske kontrole.

Uzroci i vrste patološkog hemolize

Vrste hemolize, ovisno o razlozima za njegov razvoj su različite, kao što su razlozi:

 1. Imunološki. Transfuzija nekompatibilne turbinskog (AB0 i rezus) krvnih pripravaka ili imunološki protutijela u imunološkim poremećajima posljedicu dovodi do formiranja uvjetovan hemoliza, koji se obilježava u autoimune bolesti i hemolitička anemija raznog porijekla i objašnjeno u detalje u relevantnim dijelovima naše web stranice (hemolitička anemija).

  5468844468486846

  Imunološki hemoliza - protutijela uništiti crvene krvne stanice, identificiran kao „stranac”

 2. Mehanički. Opsežna oštećenja tkiva, nagnječenja, kao rezultat njihove višestrukom uzrokuje mehaničko hemolizu u tijelu. U analizi ove vrste krvi može doći ako su uzorci podvrgnuti nepažljivog rukovanja (prekomjernog potres, ozlijeđeno zrnca).
 3. Toplinska. opekline uzrok termalni hemoliza in vivo, ne zatvara zamrzavanje otopine ili grijanjem iznad dopuštene temperature uzrokuje isti fenomen in vitro.
 4. Kemijski. Ova vrsta dolazi u kontakt s agresivnim protiv crvenih krvnih stanica kemikalije koje mogu ući u tijelo kroz dišni sustav, probavni trakt, ili injekcijom (subkutano, intramuskularno, intravenski i slično. D.). U analizi uzoraka krvi može biti pokvaren, dodajući tome kiseline, lužine ili druge stvari koje nema nikakve veze s našim unutarnjim okruženju.
 5. Električni. Električnim je uzrok električni hemoliza, in vitro može se dobiti stavljanjem uzorka u električnom polju (anoda - kisela hemoliza katoda - lužine).
 6. biološki hemoliza uzrokovana utjecaj otrovi životinjskog i biljnog porijekla (zmije, gljivicama, protozoama). Životne situacije svaki sada i onda da nas podsjeti na postojanje određenih otrova, zove hemolitička. Odrasli koji znaju da je ugriz nekih zmija je smrtonosna za ljude upravo zbog otrova koji se nalazi u tvari koje uzrokuju hemolizu. Iz tog razloga, liječnici su upozorili i jednostavnom kontaktu s blijedo pečurka u dijelu tihi lova (to se ne može podići ili držati u jednoj košari s dobrim graba). Možda ne znaju svi da Plasmodiumfalciparum je opasno, da prodire u eritrocitima i živjeti u njoj do potpunog uništenja stanica, što uzrokuje biološke hemolizu.
 7. osmotski hemoliza - rezultat utjecaja hipotonične otopine natrij klorida na ljudskim eritrocitima. Prihvatljiva praktički ne razlikuju u koncentraciji fiziološke soli (0,85%) otopina, ili izotonična otopina natrijevog klorida (0,9% NaCl), koji se također zove fiziološki navika, iako to nije u potpunosti točno, ne pokazuju loš utjecaj na ljusku crvenom krvnih stanica, a ne ih uništiti i ne pustiti crvene krvne stanice se nalaze u hemoglobin. Ove otopine se često koristi da se poveća Bcc (volumen krvi), na primjer, u gubitku krvi. Hipotonični rješenja ne podudaraju s krvlju: 0,48% otopina daje signal za hemolize i 0,32% uzrokuje potpuno uništenje crvenih krvnih stanica.

Proučavajući svojstva crvenih krvnih stanica u dijagnostici nekih bolesti, ponekad je potrebno napraviti krvne pretrage, kao osmotski otpor crvenih krvnih stanica (WEM), koji će uzeti u obzir odvojeno, iako je izravno povezano s osmotski hemolize.

Osmotska rezistencija eritrocita

Osmotska rezistencija crvenih krvnih stanica određuje stabilnost njihove školjke kada se nalazi u hipotoničnom rješenje.

5468468486

OSE je:

 • minimum - je navedeno, kada stanice manje otporne počinju kolaps u 0,46 - 0,48% natrij-klorida;
 • maksimum - sve krvne stanice se dezintegriraju kad je koncentracija NaCl 0,32 - 0,34%.

Osmotska rezistencija crvenih krvnih stanica izravno ovisi o tome što oblik imaju stanice, a oni su u nekom stupnju zrelosti. Karakterističan oblik eritrocita, koja ima ulogu u njihovoj stabilnosti, smatra indeks zaobljenosti (omjer debljine u promjeru), koji je normalno 0,27-0,28 (očito da neznatno desynchronization).

Obli vrlo osebujan oblik zrelih eritrocita na rubu završetka životnog ciklusa otpornost membrane tih stanica je vrlo niska. Hemolitička anemija izgled kuglastih (loptasti) oblika dokaza o skorom uništenju krvnih stanica, ova patologija smanjuje njihov životni vijek je 10 puta, oni ne mogu obavljati svoje dužnosti dulje od dva tjedna, dakle, postojala u krvi od 12 - 14 dana, ubijen. Dakle, s dolaskom sfernog oblika sa hemolitička anemija i povećanog indeksa zaobljenosti, koji postaje znak prerane smrti crvenih krvnih stanica.

Najveći otpor hipotenzije obdarena mlada, samo ostavi stanice koštane srži - retikulocita i njihovi prethodnici. Uz spljoštenog diska, kao što je oblik, niske indeks zaobljenosti, mladi eritrociti tolerirati takve uvjete, dakle, takva stopa kao osmotski otpornost eritrocita može se koristiti za opisivanje intenzitet eritropoeze i, sukladno tome, hematopoetskih aktivnost koštane srži.

Jedna mala pitanje

456846468468468

U zaključku, želio bih da se dodiruju na jednom malom subjektu, koji, međutim, često su zainteresirani pacijenti: eritrocita hemoliza u liječenju određenih lijekova.

Određene farmaceutskih sredstava ne uzrokuje steći razaranje crvenih krvnih stanica. Hemolize eritrocita u tim slučajevima se smatra kao nuspojava lijekova, koji ide za uklanjanje droge. Ovi lijekovi uključuju:

 • Neki analgetici, antipiretici (acetilsalicilna kiselina i aspirinsoderzhaschie, aminopyrine);
 • Slične slabosti imaju odvojene diuretici (Primjer Diacarbum) i serije nitrofuran pripravci (furadonin);
 • Skloni prerano uništiti membrane eritrocita i mnoge sulfonamide (sulfalen, sulfapiridazin);
 • Membrana crvenih krvnih stanica može izazvati učinke lijekovi za snižavanje holesterola glukoze u krvi (Tolbutamid, klorpropamid);
 • Uzrok hemoliza su lijekovi koji su namijenjeni za liječenje tuberkuloze (isoniazida, PAS) i anti-malarija (kinin, kinakrin).

Posebna tijela opasnost ne nosi takvo što, ne paničarite, ali njihove sumnje i dalje treba obavijestiti svog liječnika, koji će riješiti problem.

Video: Iskustvo - hemoliza pod utjecajem alkohola

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Hiperkalemia (višak kalij u tijelu) uzrokuje, simptome, liječenjeHiperkalemia (višak kalij u tijelu) uzrokuje, simptome, liječenje
Crvenih krvnih stanica distribucija širina povyshna - što je to?Crvenih krvnih stanica distribucija širina povyshna - što je to?
Što je bilirubin u krvi, a što stopa njegova sadržajaŠto je bilirubin u krvi, a što stopa njegova sadržaja
Crvene krvne stanice: funkcija, broj pravila u krvi, uzroci odstupanjaCrvene krvne stanice: funkcija, broj pravila u krvi, uzroci odstupanja
Zašto crvenih krvnihZašto crvenih krvnih
Glavni uzroci anemijeGlavni uzroci anemije
Što je krvni hemoliza i zašto se javlja?Što je krvni hemoliza i zašto se javlja?
Što je stopa crvenih krvnih stanica u odraslih i djece? Razlozi za promjene.Što je stopa crvenih krvnih stanica u odraslih i djece? Razlozi za promjene.
Crvene krvne stanice i njihova funkcija u krviCrvene krvne stanice i njihova funkcija u krvi
Osmotska rezistencija eritrocitaOsmotska rezistencija eritrocita
» » Hemoliza: suštini, vrste, fiziološki i patološki, akutne i kronične

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea