Hor.OtTitres.com

Sve normalne razine hormona progesterona zenskosti

Takva hormonska tvar progesterona kod žena je proizveden u jajnicima, testisima u muškaraca. Također, mala količina progesterona u normalnim nadbubrežne žlijezde proizvode. Prema svojoj strukturi je steroidni hormon. Neki ga zovu hormon trudnoće. Idemo uzeti bliži pogled na tvari, kao progesteron stopi od žena, od kojih se razlikuje u različitim razdobljima ciklusa, i životu općenito.

Crtanje ženski trbuhŽene u fertilnoj dobi hipofiza proizvodi folikul-stimulirajući i luteinizirajućeg hormona, pod utjecajem kojih se jaje razvija i oslobađa iz folikula. Tada se rastrgan, jaje kroz cijevi prema dolje u maternicu, a na njegovo mjesto je formirana žuti (luteina) tijelo, koje počinje odmah nakon ovulacije proizvoditi progesteron i estrogen. Ukoliko trudnoća ne dogodi, onda je stopa od dva tjedna počinje menstruacija, a žuto tijelo umire.

Ako dođe do začeća, Lutealni tijelo nastavlja proizvoditi progesteron do četvrtog mjeseca, a nakon toga odgovornost preuzima na već dobro formirani posteljicu. Proizvodnja ovog hormona postaje mnogo puta veća i znatno smanjen za 2-3 dana prije poroda.

funkcija progesteron

Progesteron priprema maternicu za uvođenje i održavanje ga oplođenog jajašca, tako da potiskuju reakcije odbacivanja i stimulira rast maternice u razvoju fetusa. Osim toga, to utječe na sluznicu maternice, koji ima potporni učinak na fetus tijekom trudnoće i sprječava pojavu menstruacije. Normalno, ovaj hormon je također odgovorna za živčani sustav prilagoditi trudnoće i uskoro roditi.

Raspored progesterona standardima, ovisno o danu ciklusa u žena

Vrhunac je postignut na 20-24 dan ciklusa

Pod njezinim utjecajem, tu je razvoj strukture dojke, koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka. Osim ovih funkcija, progesteron proizvodi sebum i povećava pritisak da se uključe u kontroli šećera u krvi. U okviru svojih funkcija uključuje sudjelovanje u metabolizmu masti i sprječava nastanak fibroznog tkiva ciste žlijezde. Također smo dokazati učinak progesterona na ženski libido.

Progesteron je odgovoran za pojavu majčinskom instinktu, a to je zahvaljujući njegova prisutnost žena postane potpuno spreman za obrazovanje svog djeteta i voditi brigu o tome.

Istraživanja su pokazala da su glavne manifestacije PMS i menopauze povezano ne samo s estrogenom, ali i zbog nedostatka progesterona, pa razdražljivost, depresija i promjene raspoloženja su izravno povezana sa smanjenjem tog hormona u određenim razdobljima ciklusa.

Razgovarajmo o normalne vrijednosti njegove razine u žena

Žene u normalnu razinu progesterona podložni značajnim promjenama tijekom mjeseca, kao i u razdoblju trudnoće. Određivanje količine ovog hormona pomaže da biste dobili točno vrijeme ovulacije, što je njegova razina je viša nego kod istih deset puta. U medicini, ovaj fenomen se naziva lutealne faze.

U tablici možete vidjeti da je stopa progesterona kod žena u različitim vremenskim intervalima ciklusa i tijekom trudnoće doživljava značajne promjene.

Tablica 1. Progesteron: normalne žene
Faza ciklusa, ili trimestar trudnoće kod ženaNorma, ng / mlNorma nmol / l
folikularna faza0,31-1,520,98-4,83
ovulacija0,75-3,02,39-9,54
lutealne faze5,1-2716,2-85,9
postmenopauzi0,1-0,790,32-2,51
sam pojam4,7-3414,9-108,1
II tromjesečje19,4-5061,7-159
III Plus5,45-16017,3-508,8

Razine progesterona tijekom fertilne žene obično postaje veći od stotinu puta. Ako se to ne dogodi, postoji vrlo visok rizik od spontanog pobačaja u prva 3 mjeseca.
Osim toga, postoje i drugi uvjeti u kojima je razina progesterona je veća od normalne.

 1. Formiranje corpus luteum cista.
 2. Pojava zatajenja bubrega.
 3. Krvarenje iz maternice.
 4. Povreda razvoja placente.
 5. Amenoreja.
 6. Hiperfunkcije nadbubrežne žlijezde.
 7. Ponekad visoke razine progesterona uzrokovane korištenje određenih lijekova.

hormona promjene u količini ispod normalne i događa s nekim odstupanjima.

 1. Funkcionalna insuficijencija lutein tijelo ili posteljica.
 2. Nedostatak ovulacije.
 3. Fetalni zastoj rasta u maternici.
 4. Kronična upala jajnika.
 5. Perenashivanie trudnoće.
 6. Patologija menstrualnog ciklusa (amenoreje, krvarenje).
 7. Prihvaćanje nekih lijekova.

Najam test za razinu progesterona dođe do ujutro na prazan želudac (razdoblja apstinencije od hrane ne smije biti manje od 12 sati) na 23 dana ciklusa. Prije analize dostave se ne preporučuje vježbanje i provođenje tretmana masaže, kao što je često ima utjecaj na rezultat. U nedostatku analiza preporuča se ponoviti nekoliko puta redoviti menstrualni ciklus. Ponekad se koristi u mjerenju rektalnu temperaturu. Na svom usponu ovaj postupak treba izvesti na 5-7 dana.

Ako testovi otkrivaju niske koncentracije progesterona, kako bi ga se, liječnik može propisati supstitucije tretman. Najčešće je u obliku injekcije, koja brzo i učinkovito pomoći prilagoditi menstrualnog ciklusa i tijekom trudnoće s ugroženih pobačaj spasiti fetus.
Progesteron je sastavni dio tablete za prevenciju koncepcije, a u tretiranju simptoma menopauze.

Kontraindikacije za davanje lijeka koji sadrži pripravak iz ovog hormona su jetrene insuficijencije, vaginalno krvarenje, a tumori dojke. Pažljivo i pod stalnim nadzorom stručnjaka treba uzeti ovaj tretman za osobe s dijabetesom, bolestima bubrega, mjesečare, astmatičara. Mogući pogoršanja tijekom takve terapije tendenciju da djeluje od migrene i depresivnih stanja.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Progesteron u krvi: kako, zašto i kada predati?Progesteron u krvi: kako, zašto i kada predati?
FSH je norma u ženaFSH je norma u žena
Hormona u dijagnostici i liječenju mastitisaHormona u dijagnostici i liječenju mastitisa
Razine progesterona su povišeni kod žena: Mogući razlozi za visoke koncentracijeRazine progesterona su povišeni kod žena: Mogući razlozi za visoke koncentracije
Disfunkcije jajnika (poremećaj radova jajnika)Disfunkcije jajnika (poremećaj radova jajnika)
Test krvi na estrogen. Indikacije, tehnika, svaka bolest dijagnosticira? Kako se pripremiti za test?Test krvi na estrogen. Indikacije, tehnika, svaka bolest dijagnosticira? Kako se pripremiti za test?
Norma progesterona kod ženaNorma progesterona kod žena
Ti su smanjili progesteron? Idemo shvatiti zaštoTi su smanjili progesteron? Idemo shvatiti zašto
Reproduktivno zdravlje duoReproduktivno zdravlje duo
Norma broj folikula u jajnicima. U nekim slučajevima, postoji devijacija?Norma broj folikula u jajnicima. U nekim slučajevima, postoji devijacija?
» » Sve normalne razine hormona progesterona zenskosti

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea