Hor.OtTitres.com

Najčešća bolest štitnjače - kronična autoimuni tiroiditis

utoimmunny tireoiditis - Najčešći uzrok primarne hipotireoze. Hashimotov tireoiditis, limfocitni tireoiditis - sve sinonimi za iste bolesti - autoimuna tireoiditis. Ishod ove bolesti je hipotireoza, koji sam napisao u članku „Primarna hipotireoza”, Stoga preporučujem da ju pročitate, previše.

Hashimotov tireoiditis

Žene pate kronični autoimuni tireoiditis često od ljudi, i često u ranoj dobi. Ako čovjek razboli, bolest traje više agresivni i hipotireoza javlja brže. Omjer poraza žena i muškaraca oko 20: 1. Među djecom i adolescentima autoimuni tireoiditis je 1-1,5% slučajeva, a taj broj stalno raste.

Autoimuni tireoiditis: Uzroci i faktori razvoja

Hashimotov tireoiditis je genetski predisponiran bolesti. To je naznačeno čestim kombinacijom kronične autoimuni tiroiditis, diabetes, reumatoidni artritis, perniciozne anemije kao jednog pacijenta, i u toj obitelji pacijenta.

Video: Liječenje autoimuni tiroiditis. gušavost liječenje 2 stupnja. Liječenje crva, parazita, helminta

Čimbenici koji izazivaju razvoj bolesti su kako slijedi:

 1. Kronične lezije daju infekcije (angina, otitis, sinusitis, adneksitisa itd.).
 2. Kronična izlaganje zračenju.
 3. Virusne infekcije.
 4. Izlaganje toksina (talij, fenol, benzen, metanol, toluen).
 5. Suvišak joda (500 g / dan).


Razlikovati sljedeće kliničke oblike tireoiditis:

 1. Hipertrofični (žlijezde povećanje).
 2. Atrofični (smanjenje njegove veličine).

Autoimuni tireoiditis atipične varijante su:

 1. Bezbolan tireoiditis.
 2. Citokinom-inducirana tiroiditis (kada prima interferon).
 3. Postporođajna tireoiditis (o tome sam pisao u članku,

  Najpoznatije i važni za dijagnozu antitijela protiv štitnjače peroksidaze (TPO antitijela). U populaciji od 10% ljudi koji su nosioci ovih antitijela ne pokazuje znakove bolesti. Kočija je mnogo puta veća od učestalosti hipotireoza, on je rekao da je u većini slučajeva, bolest ne dovodi do razvoja hipotireoze.

  S napredovanjem autoimunog procesa je uništavanje stanica koje sintetiziraju štitnjače hormona štitnjače. Izlazak - razvoj hipotireoze. No, taj proces je uglavnom spor.

  Normalan rad štitnjače može trajati godinama, desetljećima ili tijekom života osobe. Ako se proces ne zaustavi, a zatim postupno uništiti sve stanice, one postaju tako mali da se postepeno, kao odgovor na smanjenje hormona štitnjače početi povećanje TSH.

  To je potrebno tiroidni kao zaštitni mehanizam za dodatnu stimulaciju. Samo na taj način moguće je za neke neodređeno vrijeme za održavanje razine hormona na normalnoj razini. ovo

  Kada se iscrpi backup mehanizam, onda dolazi otvorenu hipotireozu. Ali pitanje ostaje nejasno o stopi tranzicije hipotireoza u različitim pacijentima, ali i - zašto neki autoimuni tireoiditis javlja s povećanjem raka, au nekima je njegovo smanjenje.

  Autoimuni tireoiditis i njegovi simptomi

  Simptomi autoimunog procesa izravno od tamo. Postoje posljedice simptoma tog procesa. U hipertrofične obliku kroničnog autoimuni tiroiditis je označena povećanje štitne žlijezde, koja je, u principu, ne brine.

  Ponekad, u fazi uništenja laganog thyrotoxicosis može biti štitnjače stanice, kako ga nazivaju, hashitoksikoz. To je zbog objavljivanja u krvi velike količine hormona štitnjače. To stanje ne traje duže od nekoliko mjeseci, a potrebno je provesti s debi diferencijacije difuznog toksične gušavosti.

  S razvojem hipotireoze imati odgovarajuću kliniku, što ću govoriti već u sljedećim člancima. Preporučujem vam da ne propustite.

   Dijagnoza autoimuni tiroiditis

  Ranije smatralo se da je za detekciju protutijela TPO karakteristici kronična autoimuna tiroiditis štitnjače. Sada je dokazano da je povećanje tih antitijela također se javlja u difuznom toksičnog gušavosti i karcinoma štitnjače. Stoga, pažljivo diferencijalna dijagnoza ove bolesti.

  Danas je prihvatio osnovne kriterije dijagnoze „kronični autoimuni tireoiditis”:

 1. Povećanje razine antitijela na TPO.
 2. Tipični simptomi autoimuni tiroiditis ultrazvukom.
 3. Prisutnost primarnih hipotireoze (subkliničke ili otvoren).

Nepostojanje barem jedan kriterij za dijagnozu u nedoumici, a dijagnoza je samo probabilistički. Polazeći od te činjenice, kada se čuva štitnjača, to dijagnoza nije stavio. Međutim, ne postoji posebna potreba, tj. Na tretman autoimuni tiroiditis počinje tek kada hipotireoza razvija.

Liječenje autoimuni tiroiditis

U naše vrijeme, specifično liječenje autoimunog procesa nije razvijena. Nema učinkovite i sigurne metode utjecaja na autoimuni proces koji bi mogao zaustaviti napredovanje autoimuni tiroiditis hipotireoze.

S razvojem hipotireoze imenovani nadomjesne terapije u obliku L-tiroksinom u dobi dozama.

Žene nositelji antitijela TPO funkcije štitnjače spasio je vjerojatnost razvoja hipotireoze je oko 2% godišnje u žena s supkliničkom hipotireoze - 4,5% godišnje.

Žene koje su nositelji antitijela na TPO kada se skladišti funkciju štitnjače tijekom trudnoće povećava rizik od hipotireoze i srodnih problema. Dakle, ove žene u ranim fazama potrebno je pratiti TSH i slobodnog T4. Budite sigurni da ste pročitali sve buduće mame članak „Autoimune tireoiditis i trudnoća”.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Hashimotov tireoiditis ishodom hipotireoza: Simptomi i liječenjeHashimotov tireoiditis ishodom hipotireoza: Simptomi i liječenje
Značajke manifestacije i tretmani Hashimoto bolestZnačajke manifestacije i tretmani Hashimoto bolest
Kao što je prikazano autoimuni tiroiditisKao što je prikazano autoimuni tiroiditis
Autoimuna bolest štitnjačeAutoimuna bolest štitnjače
Što možete očekivati ​​od dijagnoze „autoimuni tireoiditis”Što možete očekivati ​​od dijagnoze „autoimuni tireoiditis”
Hashimotov tireoiditisHashimotov tireoiditis
Kodeks autoimuni tiroiditis u ICD 10Kodeks autoimuni tiroiditis u ICD 10
Dokazana tradicionalne metode liječenja autoimuni tiroiditis u kućiDokazana tradicionalne metode liječenja autoimuni tiroiditis u kući
Autoimuni tireoiditis različitih vrstaAutoimuni tireoiditis različitih vrsta
Kako spasiti buduće zdravlje djeteta i majke tijekom trudnoće, ako liječnik pronašao AITKako spasiti buduće zdravlje djeteta i majke tijekom trudnoće, ako liječnik pronašao AIT
» » Najčešća bolest štitnjače - kronična autoimuni tiroiditis

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea