Hor.OtTitres.com

Ukupna izlet u žlijezdu i njezine bolesti

Foto: Ženski vrat na pozadini cvijetaŠtitnjača je uvijek u opasnosti od napada širok raspon bolesti. I, naravno, s obzirom na vrlo važnu ulogu u posljedicama tih napada utjecati na cijelo tijelo. Jer željezo može raditi na tri načina (visoka, s niskim i normalno funkcija) i bolesti štitnjače može grupirane na slijedeći način:

 1. Bolesti i stanja za koje je smanjena funkcija (hipotiroidizam);
 2. Bolesti i stanja karakteriziranih povećanjem funkcije (hipertiroidsmatično).
 3. Bolesti i stanja s normalnom funkcijom.

Sada smo detaljno analizirati svaku grupu bolesti štitnjače.

Kada je funkcija ne mijenja

Iako će biti malo pogrešno reći da je funkcija štitnjače nije promijenilo. Koncept eutiroidne samo znači da ravnoteži hormoni štitnjače To je u granicama normale, ali je već mogao biti pod utjecajem bilo koje bolesti. Takvo stanje može dovesti do:

 • Svaka upala u tijelu;
 • Nepovoljni čimbenici okoliša;
 • Slaba otpornost, na taj način može razviti bolest različite autoimune štitnjače;
 • Nedostatak ulaska u organizam joda.

Najčešće se pojam eutiroidne bolesti uključuju autoimuni tireoiditis i gušavost. Budući da je štitnjača ne čini sama osjećala, na pozadini osnovne bolesti bolesnik može osjećati dobro u početku. I taj osjećaj se sastoji od simptoma postojeće bolesti.

Kada tireoiditis mogu se pojaviti povremene oscilacije u razinama hormona koji utječu na promjene raspoloženja (tearfulness, tjeskoba, kratke živce, apatija, pospanost, hiperaktivnost).

Slika gušavost štitnjače i normalne veličineS razvojem pacijenta kliničkih simptoma gušavosti se nije dao. Tek mnogo kasnije nemir može se pojaviti osjećaj „kvržicu u grlo.”

Ipak, prije ili kasnije štitnjača ne ustati ili tijelo više ne može kontrolirati ga i dolazi pad u formi hormonalne promjene u smjeru povećanja ili smanjenja. Prema tome, kada se razvijaju hipo- ili hipertireoze, te da je tada isti tireoiditis već može dati detaljan klinički slike svojstvo nedostatka T3 i T4 hormona.

Ali, to je bolje izbjegavati, a za to je potrebno pratiti njihovu štitnjača. Uostalom, kao što je jasno, eutiroidne može prikriti vrlo opasne bolesti (čak i rak može razvijati na pozadini usjeva).

U početku, potrebno je odrediti koliko hormona u krvi. Oni najvjerojatnije će biti u granicama normale. Ali, kao što već znamo, normalna količina hormona u krvi nije nužno odraz normalnog stanja štitne žlijezde. Dakle, ne možete zaustaviti u ovoj fazi.

Liječnik treba obaviti liječnički pregled (ispitati vrat i palpate štitnjača), i dodijeliti ultrazvuka. Guša i više time otkriven.Također se koristi za određivanje aktivnosti radioizotop skeniranja čvora ili čvorova u štitnjači.

Liječenje je propisan na osnovu primarnog liječnika bolesti štitnjače. Guša, npr kirurški obrađena (ako je potrebno da se biopsija tkiva ekstrahira čvora za utvrđivanje benigni ili maligni).

Kada je funkcija smanjena

I tu je nešto krivo - da naše tijelo ne može nositi s tim problemom, a prošao u T3 štitnjače i T4 smanjuje proizvodnju način. Što to znači? To je put do hipotireoze. I to ima više razloga osim eutiroidne državnim i srodnih bolesti.

Većinom većini slučajeva uzrok hipotireoze je problem štitnjača sama je primarna hipotireoza. I oko 1-2% sekundarnog hipertireoza, kada pogođenim organima reguliraju aktivnost štitnjače (hipotalamus, hipofize). Ponekad hipotireoza uzrokovana lezijama hipotalamus, odnose se na tercijarna.

Uzroci primarne hipotireoze su u suštini isti kao i onaj euthyrosis, ali duže trajanje djelovanja, da tako kažemo. Možete dodati više radioaktivni utjecaj, kao i operacije na štitnjači iz ispravno provedenih naknadno rehabilitacije terapije.

Druge bolesti koje su karakterizirane sa sindromom primarne hipotireoze su svi isti tiroiditis (može biti više: autoimuni tiroiditis Hashimoto, fibrozna tiroiditis Riedel) i endemske gušavost (kada smrzavanja kompenzacijska snage tijela, pa čak i proširene štitnjača ne može dati tijelo normalan broj hormona).

Razlozi za sekundarni (tercijarni) hipotireoze su:

 • kongenitalna hipoplazija iz hipofize ili hipotalamusu;
 • tumori na istom području;
 • trauma glave, za sobom povlači oštećenja hipofize i hipotalamusa;
 • infekcije mozga;
 • vaskularne lezije, uzrokujući oboljenja cirkulacije tih organa.

Koji su simptomi?

Posebna „čip” ovog stanja je da se može ponekad, kao da se skrivaju iza simptoma drugih bolesti. Tijekom godina, osoba može ići do liječnika i progutati „tona” kemoterapije više nije ono što vam je potrebno.

Simptomi bolesti štitnjače Hypothyroid tipa diktira nedostatak hormona štitnjače. Ipak, karakteristične simptomi mogu nekako sastaviti zajedno.
Slika dijagram simptomi bolesti štitnjače sa smanjenom funkcijom
Osoba s ovim sindromom vrlo je brzo dosadi. To je učinio, njegova snaga vrlo brzo otići. Pati od memorije, pažnje, stalno osoba doživljava slabost prevladava inhibira aktivnost, sluha. Postoje nekontrolirani napadaji psihoza, otupe refleksa. Osoba postaje zaobljena, formirana oteklina, edema. Značajno povećanje u težini. Neka pate seksualne funkcije.

Mi smo u potrazi za patologiju

Nadležni liječnik može posumnjati hipotireozu već gleda na pacijenta. Izgled je tako karakteristično je da liječnik odmah preuzima točnu dijagnozu i odrediti redoslijed anketama.

Prvi korak - hormonska krvni test. U tom slučaju, njihova razina će biti smanjena. Dijagnoza također može pomoći instrumentalne metode kao što su ultrazvuk (odrediti prirodu strukture, oblika, veličina shchitovidki), elektrokardiografija (EKG odražava na rad srca koje pati hipotireoza). U slučaju difuznih ili lokalnih promjena propisanih probijanje tiroidni materijal za analizu na prisutnost tumorskih stanica.

Kako liječiti?

Tretman se provodi zamjena lijekovima tiroidni hormon (zamjena terapije).

Mi liječiti primarnu hipotireozu

Cilj - održavanje razine TSH u normalnom rasponu (0,5-1,5 mIU / l)

Mi liječenje sekundarne hipotireoze

Cilj liječenja sekundarne hipotireoze je održavanje slobodnog T4 na pravom nivou, i to u području gornje trećine na skali od normalnih vrijednosti za ovaj pokazatelj.

Kada je poboljšana funkcija

A što se događa kada štitnjača zastranila u suprotnom smjeru - i počela je proizvodnju hormona u postupku povećanja volumena, to je kad sam počeo razvijati hipertireoze?

Neka nas ispitati razloge.

 • Povećana sinteza tiroidnih hormona štitnjače
 • Uništenje endokrini organ djelovanjem infekcije ili drugih štetnih čimbenika (pri čemu, u slobodnom obliku hormoni unijeti u krv)
 • Medicinska (egzogeni) hipertireoza se u formulacijama za doziranje tiroidnih hormona (levotiroksina).

To uzrokuje primarnu hipertireoze (kao u prethodnom slučaju, postoji problem u većini štitnjača)

Tu je i sekundarna hipertireoza, kada je poremećena regulacija hormona koji je pod utjecajem hipofize.

Njegovi uzroci su:

 • Tumori hipofize;
 • Povreda percepcija receptora razine hormona u krvi (što je razlog zašto postoji nekontrolirano oslobađanje TSH u krvi, a on je već potiče jodotironini).

Oko 70-80% svih komponenti sindroma hipertireoza je hipertiroidizam, ili Gravesovu bolest, Gravesova bolest. Povratak na bolesti štitnjače u ovoj grupi su virusna upala (subakutni tireoiditis i sve isto autoimuni Hashimotov tireoiditis), nodularni gušavost, adenom štitnjače proizvoditi hormone autonomno, bez obzira na hipofizi.

Simptomi hipertireoze definira „hormonska zasićenost krvi.” Općenito, u različitim oblicima oštećenja štitnjače klinička slika slična, ali ima značajke ovisno o lezije organa i sustava, težini i trajanju toka bolesti štitnjače.

dokazi

Slika dijagram hipertireoze simptomiKada se to sindrom ozbiljno utjecalo na živčani sustav: tu je razdražljivost, nervoza, razdražljivost, emocionalna labilnost (agresivni ispadi alternativne djeluje od tearfulness), nemir, nedostatak volje da se „mirno sjediti.”

Vrlo obilježje ovih bolesti je egzoftalmus štitnjače (izbočenje očnih jabučica, kao da je „oči izašla”).

Promatrano snažne i česte lupanje srca.

Smanjena težina, ali povećan apetit, pojačano znojenje, zbog onoga što su mu ruke uvijek mokra.

Također pate mišića u kojima prevladava slabost, tu je tijelo tremor, tremor ekstremiteta.

dijagnosticirati hipertireoze

Dijagnoza je istog reda veličine kao u slučaju hipotireoze, ali u ovom slučaju, a rezultati će biti upravo suprotno.
Izgled karakteristika (mršavost exophthalmia, vlažnost kože i dr.).
Test krvi za hormone će povećati njihovu vrijednost. Igraju ulogu kao ultrazvuk i EKG. Ponekad dodijeljena radioizotopa skeniranje kako bi se utvrdilo djelovanje funkcije štitnjače. U slučaju nodularnog gušavost provodi čvora punkcija.

liječenje

Te bolesti štitnjače liječe pomoću više postupaka.

 1. Konzervativna postupak uključuje terapiju lijekovima njezine hormone make-blokatori (lijekovi štitnjače merkazolil). Ona također uključuje dieto- i hidroterapija.
 2. Kirurški postupak korišten u nisku učinkovitost konzervativne i sastoji se u uklanjanju tkiva tijela (mjerilo djelovanja određuje se čvor / čvorova dimenzije).
 3. Postupak radioterapijom. Je radioaktivni liječenje 131J. On ulazi štitnjače i akumulirati, uništava svoju funkcionalnu preaktivan tkivo.

U pravilu, ova metoda liječenja je u pratnji hipotireoza kasnije, tako da je važno onda provesti zamjensku terapiju.

Kao komponenta kompleksa terapiju beta-blokatore, koji smanjuju učinak hormona štitnjače, čime se sprječava pojava u trenutku izrečenih simptoma.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Hormoni štitnjače: povrede i povredeHormoni štitnjače: povrede i povrede
Nedostatak lučenja hormona štitnjačeNedostatak lučenja hormona štitnjače
Štitnjača od 1 stupnja - da li ili ne da se liječiti?Štitnjača od 1 stupnja - da li ili ne da se liječiti?
To je nejednoliko struktura štitnjačeTo je nejednoliko struktura štitnjače
Norma TSH i njegov ispravakNorma TSH i njegov ispravak
Što učiniti ako povišen TSH uz normalnu T3 i T4? Korisni savjeti.Što učiniti ako povišen TSH uz normalnu T3 i T4? Korisni savjeti.
Simptomi hipertireoze i uzrokuSimptomi hipertireoze i uzroku
Znakovi bolesti štitnjačeZnakovi bolesti štitnjače
Kako liječiti čvorova štitnjačeKako liječiti čvorova štitnjače
Tablica veličina štitnjače je normalno kod ženaTablica veličina štitnjače je normalno kod žena
» » Ukupna izlet u žlijezdu i njezine bolesti

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea