Hor.OtTitres.com

Da li je karcinom štitnjače opasno

U posljednjih desetak godina u svijetu je do naglog povećanja broja osoba s rakom. Godišnje u svijetu umre oko pet milijuna ljudi od raka. I rak štitnjače, kao i svaki drugi malignosti, potencijalno opasna i može biti kobno.

Ako uzmemo statistiku raka u cjelini, ukupan broj takvih bolesti raka štitnjače je udio od samo 2 posto. No, ako uzmemo u obzir pojedinosti o bolesti na endokrini sustav, onda je to patologija ima potpuno drugačiji, mnogo većih razmjera.

Tko je pod utjecajem bolesti

Žene (osobito nakon 40 godina) boluje od raka štitnjače je tri puta češće od muškaraca iste dobi. Iako slučajeva dijagnoza ove bolesti u adolescenata i starijih osoba u posljednjih nekoliko godina. Posebna bum karcinom štitnjače uočena je nakon černobilske katastrofe, posebno među djecom koja su dramatično povećana osjetljivost na akumulaciju štitnjače radioaktivnog joda.

Značajke bolestiZa ovu bolest karakterizira tzv vrhuncu aktivnosti. To je zbog različitog stanja tkiva štitnjače u različite dobi čovjeka.

Dakle, postoje četiri vrh dob:

  • tijekom puberteta;
  • 30-40 godina;
  • menopauza (50-60 godina);
  • u 60-70 godina. Tijekom tog razdoblja, razvoj nediferencirani karcinom štitnjače - najopasniji od svih njegovih vrsta.

Uzroci bolesti i vrste

Etiologija (uzroci) karcinom štitnjače može biti različit. U većini slučajeva, uzrok je prisutnost adenoma (benigni tumor) shchitovidki koji, ako se ne liječi pravovremeno i potrebno života ide u malignom obliku.

Ništa manje pod utjecajem drugih čimbenika: genetska predispozicija, hormonalnih promjena, X-zrakama (osobito opasno je utjecaj na području glave i vrata za djecu), dugotrajna upala seksualne referentnog sustava, tumori mliječne žlijezde slinovnice i drugi.

Prema histološkom tipu karcinoma štitnjače mogu se podijeliti u nekoliko vrsta:

  1. Pappilyarny rak. To je najčešći oblik bolesti. Tumor raste vrlo sporo, ali uspijeva staviti metastaze limfnih čvorova.
  2. Folikularni rak. Mnogo rjeđe, je izravno povezan s nedostatkom joda u tijelu. Metastaze rijetko daje.
  3. Medularni rak. Agresivniji oblik nego prva dva. Može dati metastaze u limfnim čvorovima, plućima i jetri i prije dijagnoze primarnog tumora.
  4. Anaplastični rak. Vrlo rijedak oblik maligniteta. Ona raste brzo, utječe na organe vrata, što bi moglo dovesti do poteškoća s disanjem, gušenje, brzo raste na obližnje organe. Ovaj oblik raka je češća u starijih ljudi, ima lošu prognozu: smrt u roku od jedne godine.
  5. Limfoma. Razvija se iz limfocita. Nije loše izlječiv ionizirajućim zračenjem.

Simptomi i znakovi bolesti

Važno vrijeme da obratite pozornost na simptome

Važno vrijeme da obratite pozornost na simptome

Simptomi raka štitnjače zbog položaja tijela. Shchitovidka odlagati na prednjem zidu vrata, tako da je prvi znak raka štitnjače - je zapečaćena jedinica, koja se može opipati.

Ako se tumor već dosegla značajnu veličinu i počinje rasti u blizini organa, može se pojaviti neki od sljedećih simptoma raka štitnjače: otežano disanje ili gutanje, oticanje vena u vratu, promuklost (a ponekad i potpuni gubitak) glasa, slabost, letargija. znojenje, gubitak apetita ili gubitka. Sve je to već simptomi raka štitnjače, tako da njihova prisutnost je hitna potreba da se konzultirati liječnika za hitnu pregled.

Na žalost, jasni simptomi raka štitnjače, posebno pripadaju samo ovom bolešću, br. Sve od gore navedenih simptoma može biti istovremena klinika bilo koje druge bolesti. Dakle, ovi pacijenti mogu suočiti pritužbe liječnika pri pomisli karcinoma, s rezultatom da je potrebno rješenje o provođenju preventivne dijagnostike. Što prije se moći dijagnosticirati bolesti, učinkovitiji će biti dodatno liječenje raka štitnjače.

Preživljavanje bolesnika pappilyarnym i folikularni rak nakon potpunog uklanjanja tumora i do 90% - prognoza je vrlo dobar.

Postupci dijagnoze

Za dijagnozu raka štitnjače, metode kao što je održavanje radioaktivnim jodom, ultrazvuk, MRI (magnetska rezonanca), i vezivnog materijala za hvatanje biopsiju.

raka štitnjače - - Kada točno dijagnosticirana liječenje treba započeti odmah. No, prije nego što odaberete metode liječenja raka štitnjače, potrebno je postaviti vrstu, oblik i stupanj tumora i stupanj agresivnosti neoplazme.

Metode liječenja

Glavne metode su operacije (uklonjeni svi zahvaćeni dio tijela, a ponekad i cijeli organ, ako je zdrava područja ne), terapija hormonima ili joda, zračenje, kemoterapiju i neke vrste raka su tretirani s lijekovima (kad je riječ o suzbijanju funkciju štitnjače-stimulirajući hormon ).

Posljedice operacije, naravno, će promijeniti način života pacijenta: ne važan organ će biti potrebna za život na naknadu za tijelo s lijekovima s određenim razinama hormona. Ali ako promatramo sve uvjete propisane od strane liječnika redovito uzimati hormone, postoji mogućnost da je nepostojanje štitnjača ne očituje.

rak simptomi štitnjače njegove izložbe je skriven, što je gore opisano. No, to je razlog zašto prevencija je tako važno. Preventivne mjere uključuju ograničenja za vrijeme boravka u televizora i monitora, zaštita od ionizirajućeg zrake u svim patologija štitne žlijezde, ograničavanje tehnike zračenja u ispitivanju vrat, povećane vratne limfne čvorove treba pažljivo provjeriti za rak.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Rak štitnjače u žena, uzrocima i simptomima. Trudnoća s karcinomomRak štitnjače u žena, uzrocima i simptomima. Trudnoća s karcinomom
Posljedice formiranja čvorova u štitnjačePosljedice formiranja čvorova u štitnjače
Liječenje raka štitnjače s radioaktivnim jodomLiječenje raka štitnjače s radioaktivnim jodom
PapillocarcinomaPapillocarcinoma
Simptomi i tretman postooperativne hipotireozeSimptomi i tretman postooperativne hipotireoze
Simptomi hipertireoze i uzrokuSimptomi hipertireoze i uzroku
Terapije shchitovidkiTerapije shchitovidki
Simptomi raka štitnjačeSimptomi raka štitnjače
Papilarni vrsta raka štitnjačePapilarni vrsta raka štitnjače
Tablica veličina štitnjače je normalno kod ženaTablica veličina štitnjače je normalno kod žena
» » Da li je karcinom štitnjače opasno

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea