Hor.OtTitres.com

Rhino s paratiroidnog adenoma ili hiperparatireoidizam

Nobelova nagrada dodijeljena je američki znanstvenik Rosalyn Yalow u 80 godina prošlog stoljeća, najvažnije za dešifriranjem molekularnih tvari koje reguliraju metabolizam kalcija u ljudskom tijelu - PTH. Zbog ovog otkrića došlo je do revolucije u razumijevanju magnitude širenja bolesti kod kojih povišene paratiroidnog hormona. Bolest se više ne smatra rijetkim i bio je vrlo čest u 500/1000 stanovnika 1-2 slučajeva bolesti.

Anatomska otkrića!

Slika: mjesto paratireoidne žlijezdeParatiroidni hormon je proizveden u parathyroid žlijezde, koje su postavljene na površini leđa, ili u unutrašnjosti štitnjače. Većina zdravih ljudi formirana četiri od njih: dva gornja i dva donja. No, mala količina 13% stanovništva je pet i više slučajeva opisane su na jedanaest! Ovo je važan endokrini organ je otvorio posljednji anatomska otkrića.

Kao što je to bioGodine 1949, engleski aristokrat, profesor na Royal College of kirurga Engleske, Richard Owen pristao istražiti ogromnom tijelo pokojnika indijskog nosoroga, koji je živio u londonskom zoološkom vrtu već 15 godina. Dvije tona istraživanja na životinjama održan je u zimi u očima drugih. Što je rezultiralo u nekom horor, drugi u divljenje. Konačni zaključci po prvi put u anatomiju sisavaca je opisano od strane malog žljezdanog organa žućkasto, usko susjedstvu štitnjače površine žlijezda natrag. Ovaj lijek se trenutno nalazi u College Museum. Istraživač je također dostupna za smrt nosoroga: prijelom rebara i oštećenje pluća njega krhotina koje mogu biti izravno vezane za povećanje ginekoloških na koji povećava razinu paratiroidne hormona u krvi. To je razlog zašto Francuska, endokrinih kirurga izabrao logo koji prikazuje nosoroga, koji drži nož u jednoj ruci, a drugi izvučeni paratiroidnog adenoma.

Pod kojim uvjetima hormon unaprijeđen?

 1. Hormon povećana u primarnoj hiperparatiroidizma. Izvor nekontroliranog sintezu PTH s tumorom ili povećanjem jednog ili više paratiroidnih žlijezde zbog genetskom predispozicijom.
  To su:
 2. adenom
 3. karcinom;
 4. tumor poput lezija;
 5. paratiroidnih ciste.
 6. Hormon povišen u sekundarni hiperparatiroidizam. Je skup bolesti karakteriziranih niskom razinom kalcija u krvi. I na prvi je kompenzacijski porast epitelnih tjelešaca i paratiroidne hormona do nedovoljne kalcija. Bez pravovremeno liječenje ovog stanja postaje bolest u kojoj je hormon stalno povyshen.Prichiny ovo stanje
 7. rahitis;
 8. Nedostatak vitamina D;
 9. Poremećaji hranjenja, apsorpciju kalcija (Ca);
 10. Kroničnog zatajenja bubrega (kronična bolest bubrega, dijabetes, hipertireoidizam).

Kako se to manifestira, a što prijeti?

Na mišićno-koštanog sustava:

 •  katastrofalne posljedice za skelet, koštana bol, bol u zglobovima, oticanje zgloba, smanjenje gustoće kostiju, podložnost čestim frakturama radijusa, vrata femura, ključne kosti, nadlaktične je uglavljivanje kralježnice, smanjenje visine odraslih, X obliku deformacija donjih ekstremiteta kod djece cistama gornji donja čeljust osteoporoze.

Na mokraćnog sustava:

 • učestalo mokrenje, bol u leđima, bubrežne kolike, bubrežne kamence, kalcifikacija bubrega, pijelonefritis, kronične insuficijencije bubrega.

Probavni sustav:

 • mučnina, suha usta, žeđ, zatvor, bolovi u trbuhu, gubitak apetita, povraćanje i anoreksija;
 • kolelitijaza, pankreatitis, želuca i 12 dvanaesniku, gastritis visoke kiselosti.

Na živčani i mišićni sustav:

 • slabost u mišićima donjih ekstremiteta, teško je ustati sa stolice bez pomoći, umor, loše raspoloženje, oštećenje memorije, psihoze.

Na kardiovaskularni sustav:

 • arterijska hipertenzija
 • fibrilacija, usporavanje otkucaja srca, bradikardija.

Značajan pokazatelj paratiroidnog hormona uz sve te promjene koje se razvijaju tijekom nekoliko godina i desetljeća, može dovesti do akutnih hitnih stanja - hiperkalkemijskih krize, kada je razina Ca povećana.

NORM 1,05-1,30mmol kalcij / l.
Normalna koncentracija PTH 10-65mkg / l ili 12-60pmol / l.

Ako svaki od tih pokazatelja povećala, potrebno je obratiti se endokrinologa. Od velike važnosti je obiteljska povijest, što se može utvrditi na nasljedni oblik bolesti za koje povišene razine PTH. (MEN-1, MEN-2a, JT-sindrom).

Što je rješenje?

U srednjoj hiperparatireoidizam Svi napori su usmjereni na rješavanje uzroka, što je dovelo do povećanja hormona. Potrebno je da bi se uklonili Ca, nedostatak vitamina D, liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta, kronični upalni procesi bubrega

Liječenje ginekoloških bolesti primarne je pravovremeno, delikatna kirurška intervencija doživjela samo paratiroidne kirurg uklanjanje adenoma. Kirurgija nije kontraindikacija za trudnice, ali najbolje je da ga držite u drugom tromjesečju. Prilika za liječenje pacijenta smanjuje s odugovlačenje operacije.

Nakon gustoće operacije oporavak kosti potiče redovitu fizičku aktivnost. Neaktivan način rada nije dopušteno, to otežava osteoporoze. Život je pokret! Postupno, drugi simptomi nestaju, poboljšava apetit, tu je dobro raspoloženje. I želite živjeti!

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Klasifikacija bolesti paratireoidne žlijezdeKlasifikacija bolesti paratireoidne žlijezde
PTH povećao: što je dokazPTH povećao: što je dokaz
Što je paratireoidne žlijezde, njihov značaj za život organizmaŠto je paratireoidne žlijezde, njihov značaj za život organizma
Adenom paratireoidne žlijezdeAdenom paratireoidne žlijezde
HipoparatiroidizamHipoparatiroidizam
Kako da biste dobili osloboditi od hiperparatireoidizam: tretman sorti bolesti narodnih lijekovaKako da biste dobili osloboditi od hiperparatireoidizam: tretman sorti bolesti narodnih lijekova
Endokrinih žlijezda i njihove osobineEndokrinih žlijezda i njihove osobine
Paratiroidni hormon i još dva važna tvari za reguliranje metabolizma kalcijaParatiroidni hormon i još dva važna tvari za reguliranje metabolizma kalcija
Zato povišen paratiroidni hormon?Zato povišen paratiroidni hormon?
Što je paratiroidni hormonŠto je paratiroidni hormon
» » Rhino s paratiroidnog adenoma ili hiperparatireoidizam

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea