Hor.OtTitres.com

Progesteron u krvi: kako, zašto i kada predati?

Prije nego počnemo govoriti o tome da istraži progesterona u krvi, reći nešto više o hormona i njegovim funkcijama.

Progesteron - hormon koji se sintetizira u jajniku - naime u žutom tijelu. U stvari, žuto tijelo - glavni, ali ne i samo jedan od svojih izvora. Luteinizirajući stanice granuliranog sloja i folikula koža i nadbubrežne žlijezde također sintetizirati. U trudnica, ovaj hormon je proizveden u placenti, ali sa samo 16 minuta tjedno. A prije toga - kao i sve druge žene u žutom tijelu i nadbubrežne žlijezde.

Fotografije postupak uzimanja uzoraka krvi za analizu progesteronaUsput, malo progesteron proizvodi i muškarci - u testisima i nadbubrežnim žlijezdama. Kod muškaraca, razina stalni, 0,33-0,64 nmol po litri krvi.

Kod žena, on je promijenio te je povezana s menstrualnim ciklusom. Dakle, u prvoj fazi sasvim malo i to je formirana nadbubrežne žlijezde, a drugi - nekoliko puta više, jer žuto tijelo pridružuje izlučivanje. Trudna Normalna koncentracija u krvi ovog hormona povećava. Ako žena nije trudna, corpus luteum atrofije - i progesterona opada, respektivno.

učinak progesterona

Njegov podesno nadimak „hormon trudnoće”, jer to stvarno pomaže da biste dobili trudna sigurno roditi dijete sudjeluje u pokretanju i isporuke propisa i priprema tijelo za post-natalni skrb.

Osim toga, on je uključen u regulaciju ženskog menstrualnog ciklusa.

Zašto donirati?Podaci o koncentracijama hormona u krvi potrebno je utvrditi razloge nemogućnosti zatrudnjeti, i, dakle, odlučiti kako liječiti bolesti.

U nazočnosti DMC ili disfunkcionalnog krvarenja maternice, razina progesterona će pokazati uzrok njegovog liječnika.

Trudna njegova razina u krvi se određuje kako bi saznali rizik od pobačaja, spontanog rada, pobačaja. Nakon prvih hormonalne promjene, a zatim zadesiti navedene probleme.

Identificirati problem rano - znači da se spriječi katastrofa imenovanjem pravi tretman.

Kada bih trebao uzeti?

Tipično, krvni test za progesteron skoro 22 ili 23 dana nakon početka menstruacije. No, to se odnosi samo na one čiji je ciklus 28 dana. Ako je više, 33-35 dana, potrebno je predati analizu na 28-29 dana.

Ako je točna ciklus, od mlađaka do svoje dužine ne varira više od 1-2 dana, tada se analiza progesterona treba uzeti točno tjedan dana prije početka menstruacije.

I kada da se, ako je ciklus nepravilan? Moramo biti testirani za progesterona nekoliko puta kako bi se osiguralo „uhvatiti koncentraciju vrh progesterona”, to jest da se u lutealnoj fazi. To je puno lakše kada pacijent mjeri njihovu bazalnu temperaturu, zemljište promjene - donosi progesterona u krvi na 6. ili 7. dan nakon vrhunca temperature, koji govori o ovulacije.

Ako liječnik smatra da je potrebno da se odredi koncentracija hormona u krvi, ne samo u lutealnoj fazi, ali u drugima je, kaže, kada davanja krvi. Na koji određeni dan da doniraju krv, obično napisan u smjeru analize i provjerite je li liječnik usmeno skreće pozornost na pacijenta.

Kako pripremiti?

ne treba Specifični trening. Test za progesteronski igrača preporučuju posta, nakon najmanje 6-7 sati nakon ingestije. Pravilno pohranjena krvnu sliku (u većini slučajeva) - ovu analizu, deponirana na prazan želudac.

Neki lijekovi dovode do povećanja ili smanjenja razine progesterona, tako da liječnik treba znati što i kako bolesnik uzima način. Zatim, u pripremi za analizu doktora može otkazati svaki lijek, ako to smatra prikladnim.

rezultati dekodiranja

Dešifriranja analiza je, suprotno uvriježenom mišljenju, ne samo u usporedbi s rezultatom analize norme.

Različiti laboratoriji koriste različite mjerne jedinice, tako da pravila progesterona u krvi su dani u nmol / L, ng / ml. Različiti laboratoriji preferiraju različite mjerne jedinice.

normalne vrijednosti

Tablica 1. ne-trudnica
faza ciklusanmol / lng / ml
folikularna0,32-2,230,1-0,8
ovulacijski0,48-9,410,3-1,4
lutealna6,99-56,630,6-2,3
Tablica 2. Trudnica
tromjesečjenmol / lng / ml
ja32,6-14010-44
II62-26219,5-82,5
III206-72865-290

Neki laboratoriji mogu varirati, ali ne puno. To je zbog osobitosti kalibracije opreme i stoga dešifrirati analiza treba dati prednost laboratorijske standarde.

Dešifriranja analizu treba biti liječnik

Dijagnoza je liječnik, a ne samo na temelju analiza. Izuzetno važan pregled, povijest bolesti i, naravno, žalba. Kada se rezultati su normalni, ali na gornjoj ili donjoj granici normale, također, mogu promijeniti tijek dijagnostičkog pretraživanja. Zato se dijagnoza treba biti angažiran u samo od strane liječnika.

Normalna razina vrijednost progesterona kod žena nakon menopauze krvi gotovo kao ljudi: najviše 0,64 nmol / L. To se događa zbog toga što jajnici prestaju funkcionirati i hormona ne sintetiziraju. To je prirodni fiziološki proces ženskog tijela.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Što je žuto tijelo?Što je žuto tijelo?
SHBG (spolni steroidni vezanje globulin)SHBG (spolni steroidni vezanje globulin)
ProgesteronProgesteron
FSH je norma u ženaFSH je norma u žena
Hormona u dijagnostici i liječenju mastitisaHormona u dijagnostici i liječenju mastitisa
Progesteron potreba za muškom tijeluProgesteron potreba za muškom tijelu
Razine progesterona su povišeni kod žena: Mogući razlozi za visoke koncentracijeRazine progesterona su povišeni kod žena: Mogući razlozi za visoke koncentracije
U zatočeništvu ženstvenosti ili sve od povećane razine etradiolaU zatočeništvu ženstvenosti ili sve od povećane razine etradiola
Norma progesterona kod ženaNorma progesterona kod žena
Ti su smanjili progesteron? Idemo shvatiti zaštoTi su smanjili progesteron? Idemo shvatiti zašto
» » Progesteron u krvi: kako, zašto i kada predati?

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea