Hor.OtTitres.com

Glavobolja. Uzroci i simptomi, vrste. Glavobolja u čelo, stražnjem dijelu glave, na sljepoočnicama. Glavobolja i groznica. Glavobolja i mučnina

U ovom članku:

glavobolja - simptom s kojim većina pacijenata potražiti liječničku pomoć. Simptom glavobolje mogu biti moderator, a ponekad i jedini gotovo 50 različitih patoloških stanja. Više od 60% bolesnika s glavoboljom, oni su ljudi sposobni za rad. Međutim, glavobolja nitko nije imun od bespomoćne bebe do starijih osoba.

Prvi spomen borbi protiv ove bolesti, navodi se u klinastim tableta drevnog Sumera, u trećem tisućljeću prije Krista. Od tada, moderni znanstvenici dobro su uznapredovale u svojim istraživanjima i dovoljno naučio dijagnosticirati točno i učinkovito liječiti razne vrste glavobolja. Međutim, do sada je glavobolja i dalje tajanstvena bolest, a mnoge njene tajne, čak u doba nanotehnologije još nije objavljena.

Glavobolja može biti uzrokovan raznim razlozima - od banalnog do umora najtežih bolesti (rak, cerebralna hemoragija, itd). Dakle, utvrđivanje uzroka glavobolje, primarni zadatak, budući da je pravovremeno i točna dijagnoza života pacijenta često ovisi.

glava anatomija

Glava se sastoji od sljedećih struktura: 1) i mekog tkiva, 2), strukturu kosti 3) plovila i živaca 4) mozga tvari graniče u cerebrospinalnu tekućinu.
 1. Meko tkivo: kožu, potkožno tkivo, tetiva i kaciga subgaleal vlakana, kao i krvne žile koje hrane tkiva. Sve ove konstrukcije sadrži živčane receptore koji su u mogućnosti da vidim bol. U vezi s ovim glavobolje mogu nastati na površini glave, često povezan s cirkulacijom ili ima neurološku karakter.
 2. koštane strukture: periosteum, calvarial kosti (vanjska ploča diploe, unutarnja ploča). Tamo moždanih ovojnica 3: 1) krute tvari, 2) paukove mreže, 3) je mekan. Između školjke uređen poseban prostor: epiduralnu, subduralni i subarahnoidnog. je likvor u ovim prostorima, koja oplakuje mozak. Smanjenje ili povećanje volumena tekućine može uzrokovati glavobolje.
 3. žile u mozgu. Mozak je glavna arterija hraniti 4: 2. unutarnje karotidne arterije i vertebralnih arterija 2. Iz tih brodova otići u manje arterije, koje se šalju na različite dijelove mozga. žile u mozgu posjeduju receptora boli. I u slučaju napona koji se javlja kada se visok krvni pritisak, glavobolju. Osim vazodilatacije na niži tlak, uzrokuje glavobolju. protok krvi u mozgu provodi sustava površinske i duboke vene. Prvo raspoređeni na površini mozga gyri, drugi duboko u mozgu. Povreda venske odljeva krvi, dovodi do širenja vena, iritacija receptora i pojave glavobolje.
 4. Mišići glave podijeliti na sljedeći način: svoda lubanje mišiće, mišiće koji okružuju oči prorez, mišići koji okružuju otvor za nos, mišiće oko usta prorez, a mišići uho. Često mišići glave napona postaje uzrok glavobolje. Od mišića glave su veliki broj receptora u stanju percipirati osjetljivost boli. napetost mišića doprinosi povreda njihovih opskrbe krvi i inervacije, u većini slučajeva, uzrokovanih stresom i fizičkom ili mentalnom overexertion.
 5. Spoju glave i vrata. Veliku ulogu u formiranju glavobolju svira zglobovi glave i vrata, vratne kralježnice, kao i ligamente i mišiće koji ih pokrivaju. Postoji sedam vratna kralješka, prvi - oblici atlas sa zglobnim površinama kostiju lubanje atlanto - okcipitalnog zgloba. Zajednički, koje se pojavljuju sve pokrete glave. Bilo nepravilnosti u tom području može dovesti do razvoja glavobolje. Osim toga kroz vratne kralježnice to prolazi niz krvnih žila koje opskrbljuju mozak, odnosno, kršenje strukture i položaja kralježaka se ogleda u krvi koja prolazi kroz žile u mozgu. Neadekvatna prehrana tkiva, nedostatak kisika u većini slučajeva dovodi do boli. Mišićno-ligamentous Uređaj za vrata također igra važnu ulogu u formiranju glavobolju. Postoji oko 15 od vratne mišiće koji podupiru glavu i sudjelovati u njegovom kretanju, gutanju, i igrati zvukove. Napetost u mišićima vrata i jedan je od najčešćih uzroka glavobolje.
Izraz „glava je kost i ne može povrijediti” djelomično točno. Budući da neke glave strukture lišen receptora i nije u mogućnosti da vidim bol. Neosjetljivost boli: kosti lubanje, tkivo mozga i spleta krvnih žila u mozgu.
3D glava i vrat


 

 

Mehanizam pojave glavobolje


Mehanizam nastanka glavobolje je jedan od najvažnijih „tamnih” mjesta u svojoj studiji. Tipično, glavobolja proizlazi od pobudom nociceptora, koji se nalaze u duri, bazalne arterija i ekstrakranijalnih krvnih žila, kao i pokriva lubanje tkiva (sluznica, tetive, mišići, kože). I u procesu nastajanja boli uključeni kranijalni živci su: trigeminalna, glosofaringealna, vagus, te dva gornja leđne korijena.

Većina osnovnih tvari u mozgu nema receptora boli, tako često opsežna oštećenja mozga tvar ne uzrokuje bol, iako s ozbiljnim neurološkim poremećajima. Uz formiranje glavobolju višestruke složeni kemijski procesi povezani s različitim biološkim agensima. Jedna takva tvar je serotonin, koji djeluje kao kemijski posrednik koji utječu na širenje moždanih krvnih žila, raspoloženje i san. Smanjenje njezina iznosa u tijelu dovodi do razvoja glavobolje, posebno migrene.Vrste glavobolje

Glavobolje u hramu, razlozi


Golvnye bol u čelu i hram može biti uzrokovan različitim uzrocima i simptomi odraz više od 40 bolesti. Priroda i intenzitet boli izravno ovisi o uzroku bola i individualnih karakteristika pacijenta.

Anatomija vremenske regije
Granica vremenske regije
Bottom - luk zigomatičnog kost i liniju uho kanal, prednji - skulovidny proces frontalnog kost, gornji - vremenska linija temporalne kosti, straga - stražnji polukrug vremenske linije.
Struktura, uzrokujući osjećaj boli u vremenskom području:
 • Koža s živčanih receptorima.
 • Potkožno masno, slabo izražena, ali postoji površinske krvne žile i živci.
 • Temporalni mišić, koji radi u unutrašnjosti živaca i krvnih žila.
Krvne žile se protežu u vremenskom području, zidovi sadrže u svojim receptorima, opažanje bola. Svako prekomjerno promjene u promjeru posude, njegova ekspanzija ili kontrakcija uzrokuje bol. Osim vremenske regije sljepoočnog mišića nalazi, njegov prekomjerni stres će također biti popraćena bolovima. napetost mišića može biti uzrokovan različitim čimbenicima (slabe cirkulacije, nakupljanja toksina, oštećena inervacije et al.).
razlozi
Uzroci glavobolje, mnogi su najčešći.

Glavobolja u zatiljak, razloge

anatomija vrata
Granice zatiljka
Na vrhu i sa strane - lyambdovidny šav (Spoj okcipitalnim i parijetalni kosti) ispod horizontalne linije nacrtana između vrhova mastoidnog nastavka.
Struktura, uzrokujući osjećaj boli u vremenskom području:
 • Koža. Koža ima značajnu debljinu i čvrsto povezana sa širokim žilni ploča pokriva lubanju. Koža sadrži velik broj žlijezda lojnica i pokriven dlakom.
 • Potkožnog tkiva. U njemu su krvne žile i živci.
 • dotok krvi u stražnjem dijelu glave:
 •  Okcipitalnog arterija je podijeljena u više manjih grana: mastoidnog nastavka grane, uho i zatiljni grana.
 • Venska odljev kroz okcipitalnog venu.
 • Živci vrat:
 • Suboccipital živaca. Mišići koji innerviruet- leđa ravno mišiće glave, gornji i donji ukošene mišiće glave.
 • Veća zatiljni živaca
 • Manji okcipitalni živaca - opskrbljuje vrat kože.
 • Mišićno - žilni sloja. Slojevi se sastoje od okcipitalnog mišića i tetiva širokom pločom.
 • Uzroci boli

  Glavobolja i temperatura

  Glavobolja, a temperatura od simptoma koji se često pojavljuju zajedno i mogu odražavaju brojne bolesti. Naravno, češće oni se nalaze u infektivnim - upalne bolesti kao što je gripa, SARS, tonzilitis, sinusitis, i drugi.

  Međutim, postoji nekoliko razloga koji mogu uzrokovati te simptome. Mi smo popis najčešćih.


  Glavobolja i mučnina

  Dva simptoma koji se često javljaju zajedno i mogu se pojaviti kada masovna bolest. Označavaju uobičajeno.

  Kako odrediti intenzitet glavobolje?


  Percepcija boli je relativan pojam, tako da nema posebnih metodološke postupke za određivanje boli. Međutim, stvorili niz tehnika omogućuju otprilike odrediti intenzitet boli. Najjednostavniji od njih je definicija intenziteta boli pomoću posebnih vage (brojčana skala, vizualni razmjera, verbalno razmjera).
  1. Brojčana skala
  • Ljestvica sastoji se od niza brojeva od 1 do 5 ili 10. Pacijent odabire broj odražava intenzitet boli koja se trpi.
  1. verbalna skala
  • Pacijent dobiva mogućnost za procjenu boli manifestaciju riječi: 1) blaga 2) umjerena 3) tolerantan, 4) teška, 4) bol nepodnošljive.
  1. Vizualno - analogne skale
  • Pacijent s ravnom strijama stupanj boli temelji na činjenici da je na jednom kraju segmenta se ne osjetljivost na bol, a drugi - „nepodnošljivo bol”. Izrežite obilježiti obično od 0 do 100%. I u ovom trenutku u pacijenta bilješke o tome kako on ocjenjuje njegovu bol.
  • Pacijenti koji imaju poteškoća u predstavljanju bol u obliku brojeva ili određivanje točke na liniji, mogu iskoristiti skali lica. Skala predstavljeni crteži koji prikazuju izraz boli na njegovu licu.
  Treba napomenuti da je percepcija boli ovisi o psiho-emocionalni stanje pacijenta u vrijeme studija.

  Za multidimenzionalnog boli upitnici za procjenu koriste specijalno dizajnirana, kao što su: 1) Mc Gillovsky upitnik boli, koja je postala standardna metoda ispitivanja u inozemstvu. Osim ocjenjivanja upitnik za procjenu boli i psihičko stanje bolesnika. Analogni ovog upitnika u Rusiji bio je djelo sovjetskih znanstvenika V.V.Kuzmenko, V.A.Fokin i suradnici (1986).


  Najčešće vrste simptoma glavobolja i uzroka  Glavobolja, opasne po život - opasni simptomi (iznenadna, jaka glavobolja).

  U većini slučajeva, glavobolje ne signaliziraju opasnost od bolesti ili teških povreda na dijelu tijela.

  Glavobolja je često posljedica fizičkog ili mentalnog umora, stresa ili gladi. Nedavno glavobolja simptom je vrlo čest bolesti kao što su visoki krvni tlak, cervikalne osteochondrosis, diabetes mellitus, povišen intrakranijalni tlak, prenapon od oka, bolesti unutarnjih organa (jetra, bubrezi, itd ..). Međutim, postoje slučajevi kada je glavobolja treba uzeti ozbiljnije kao bol može spriječiti ozbiljnije razloge za svoje manifestacije - ozbiljne bolesti ili onkološko karakter akutne, potencijalno po život opasne situacije kao moždanog krvarenja. U tom smislu, potrebno je razlikovati između znakova za opasnost koji zahtijevaju neposredna rješenja.
  Dijelite na društvenim mrežama:

  Povezan
  Uzroci boli u sljepoočnicamaUzroci boli u sljepoočnicama
  Opći principi za prevenciju i liječenje glavoboljeOpći principi za prevenciju i liječenje glavobolje
  Što piti za vrijeme glavobolje? Ima li kakvih lijekova koji će biti od pomoći?Što piti za vrijeme glavobolje? Ima li kakvih lijekova koji će biti od pomoći?
  Piće s glavoboljom, kako da biste dobili osloboditi od glavoboljePiće s glavoboljom, kako da biste dobili osloboditi od glavobolje
  Glavobolja liječenjeGlavobolja liječenje
  Jaka glavobolja: liječenje, uzrokuje, prevencije glavoboljeJaka glavobolja: liječenje, uzrokuje, prevencije glavobolje
  Glavobolja u trudnoćiGlavobolja u trudnoći
  U kojoj liječnik za liječenje glavobolje?U kojoj liječnik za liječenje glavobolje?
  Glavobolja u trudnoćiGlavobolja u trudnoći
  Jaka glavobolja, što učinitiJaka glavobolja, što učiniti
  » » Glavobolja. Uzroci i simptomi, vrste. Glavobolja u čelo, stražnjem dijelu glave, na sljepoočnicama. Glavobolja i groznica. Glavobolja i mučnina

  Hor.OtTitres.com
  Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea