Hor.OtTitres.com

Hiperplazija štitnjače i gušavosti su jedno te isto?

Proširenje (hipertrofija) žlijezde štitnjače povezana s nedovoljnim unosom spojeva joda u ljudi koji žive u područjima jod iscrpljena, pod nazivom gušavost. Ovaj termin se koristi od strane gotovo svih endokrinolozima i zamjenjuje stariji - hiperplazija štitnjače. No, neki liječnici iz navike sam i dalje staviti svoje pacijente sa hiperplazijom štitnjače dijagnosticira.

Općenito, ovi pojmovi opisuju istu patologiju, tako da strah od onoga što liječnik koristi stari termin nije potrebno. Glavna stvar je da ste razumjeli što je to i slušati sve preporukama stručnjaka.

razlozi

Fotografija žene žale hiperplazija štitnjačeU područjima s normalnim joda sadržaja, njegovi spojevi ulaze u tijelo uglavnom na tri načina: putem hrane, vode, zraka. Zanemariv iznos apsorbira kroz kožu. Ovaj mineral u tragovima neophodno za hormona štitnjače (T3, T4 trijodtironin i tiroksin). Ako, ljudskog okoliša, nedovoljna količina joda, odnosno, i teče u organizmu smanjuje. Ako ne ispunite mikronutrijenata nedostatke, mala veličina svoje štitne žlijezde počinje tražiti načine kako napuniti zalihe joda. Najjednostavniji način - postupno hiperplazija (povećanje) u štitnjači. Bolest, pri čemu povećanje shchitovidki je zbog nedostatka joda, pod nazivom

klasifikacija

Po veličini štitnjače određuje opseg bolesti. Smješteni u različitim materijalima na Internetu, možete pronaći klasifikaciju pet stupnjeva povećanja štitnjače. To je stara ocjenjivanja i, unatoč činjenici da je svibanj biti više informativno, to je uglavnom ne koristi. Međutim, kako bi se bolje informirati svoje čitatelje i dati joj:

 • 0 ( "nula") točka. - štitnjača nije jasan;
 • 1 stupanj - ne mogu otkriti žlijezda tijela, ali pri gutanju može definirati tjesnac;
 • 2. faza - željezni otkriti vidljive samo pri gutanju;
 • 3. stupanj - zbog povećanja vrata štitnjače promjena oblika;
 • Razred 4 - snažno porasla željeza mijenja oblik vrata;
 • 5 stupnjeva - gušavost veličina je tako velik da ga stavlja pritisak na obližnje organe (dušnik, jednjak), čime se narušava njihovu funkciju.

Moderna klasifikacija, odobren od strane WHO, sastoji se od samo tri stupnja povećanja štitnjače:

 • 0 stupnjeva - nema hiperplazije ili gušavost;
 • 1 stupanj - štitnjača povećana u veličini, ali se ne vidi vizualno;
 • 2. stupanj - povećana štitnjača, tako da je već vidljiv soj vrat.


Prema „starom” klasifikacije hiperplazija štitnjače 1 stupnja se smatra normalnim varijanta u normalnim koncentracijama hormona štitnjače. Hiperplazija 2 stupnja - to je ekstremna verzija pravila, a porast u veličini 3-5 stupnja smatra patološki.

Prema novom stopa mature - 0 (nula) stupanj.

oblici hiperplazija

Prema strukturi hipertrofiran prostate je izoliran nakon hiperplazije oblika štitnjače:

 1. difuzno (povećanja jednoliku žlijezda);
 2. spoj (štitnjače tijelo opipljiv čvorovi predstavljaju nakupljanje epitela i koloidnim mase);
 3. miješaju (u pozadini jedinstvenog povećanja prostate opipljivih čvorova).

Najveći problem je nodularni hiperplazija štitnjače. U ovom obliku, potrebno je eliminirati rak, pa se često propisuju biopsiju za daljnju dijagnozu.

Glavni hiperplazija simptomi ovise o disfunkcije štitnjače. U nekim slučajevima, osoba će se osjećati normalno, to će poremetiti samo kozmetički defekt vrat.

Kliničke manifestacije hiperfunkcije štitnjače su prikazani u Tablici №1.

Tablica 1. Klinički znakovi tiroidni hiperplazije na hiperfunkcije
Najčešći simptomiOštar promjena u težini kada se konzumiraju istu količinu hrane, žeđ, prekomjerno znojenje, nepravilan menstruacija
očne simptomeZamućen vid, dvoslike. Ima oko sjaja rijetko treperi proširenje vjeda pukotine kada je pokušavao e pogled fiksacija na bliski pogled gotovo uklonjenih objekata (Mobius simptoma), iscjedak iz gornjeg kapka šarenice kad se kreće oči od vrha prema dolje (Graefe je simptoma), egzoftalmus (ispupčen oči), pigmentacije kapak koža
kožaTemperatura se povisila mokro
mišićiSmanjena mišićna snaga
cirkulatorni sistemTahikardija (brza srca), aritmija (nepravilan rad srca)
probavni sustavHypercatharsis
živčani sustavPovećana razdražljivost, razdražljivost. Poremećena koncentracija. Povećana tetiva refleksi. Tu je drhtanje udova.

Simptomi su specifični za hipofunkcijom - Tablica №2.

Tablica 2. Klinički znakovi hiperplazije tiroidni Hipofunkcija
Najčešći simptomiSporo govora, ravnodušan izgled. Debljanje. Slabost, umor, tromost, pospanost. menstrualni poremećaji
cirkulatorni sistemBradikardija (srce usporavanja)
krvMogući razvoj anemije
probavni sustavSlab apetit, zatvor,
živčani sustavPamćenja, smanjena tetivni refleksi

Hiperplazija štitnjače u djece, osim svega navedenog, inhibira nicanja zuba, rast kostiju. Kongenitalna oblik hiperplazija dovodi do kretenizma (fizičkom i mentalnom retardacijom).

liječenje

U liječenju hiperplazije štitnjače, u prvom redu, potrebno je otkriti uzrok. I tek nakon toga početi terapiju. Međutim, metode koje će se koristiti endokrinologa stručnjaka ovisi o određenoj bolesti. Da ih sve opisati u ovom članku nema smisla. Uz ove informacije možete pronaći na našoj web stranici ili drugim materijalima.

Sjetite se da liječenje mora dodijeliti svom liječniku. Samostalni tretman nije prihvatljiv.

Isto tako, kada je velika kultura koje mogu utjecati na pacijenta kvalitetu života (otežano gutanje, disanje), kirurško liječenje se koristi. Indikator može također biti sumnja raka (nodularni oblik kada hiperplazija štitnjače).

prevencija

U svim slučajevima to je lakše spriječiti bolest nego ga liječiti. Za prevenciju hiperplazije štitnjače u područjima s jodom-slaba, koristeći princip masovne orijentacije. To je učinjeno pomoću iodized sol koja se dodaje proizvodima široke potrošnje. Ovaj kruh, peciva. Također, i neovisna uporaba obogaćene soli za vrijeme kuhanja.

Osim toga, u određenim razdobljima života (djeca, adolescenti, trudna i dojilje) trebaju nosa lijekova koje sadrže jod, strogi doze propisane od strane liječnika.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Mirno pred oluju, ili što očekivati ​​od štitnjača?Mirno pred oluju, ili što očekivati ​​od štitnjača?
TiroksinaTiroksina
Besplatno tiroksinaBesplatno tiroksina
Prehrana kod bolesti štitnjačePrehrana kod bolesti štitnjače
Bolesti štitnjačeBolesti štitnjače
Oni koji mogu razviti difuzno netoksične gušavost?Oni koji mogu razviti difuzno netoksične gušavost?
Što je hiperplazija štitnjačeŠto je hiperplazija štitnjače
Simptomi hipertireoze i uzrokuSimptomi hipertireoze i uzroku
Terapije shchitovidkiTerapije shchitovidki
Hiperplazija štitnjačeHiperplazija štitnjače
» » Hiperplazija štitnjače i gušavosti su jedno te isto?

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea