Hor.OtTitres.com

Povećana - ne znači dobro

Iako jod sadržan u tijelu u malim količinama (ta brojka je oko 25 mg) prenaglasiti ulogu ovog mikroćelija. Većina ide na sintezu hormona štitnjače, koja je, kao što znamo, igrali najveću ulogu u metabolizmu. Prema tome, kada nedostatak joda razviti određene bolesti - endemska gušavost.

Gušavost - bolest u kojoj je povećana u veličini štitnjače, osnova za to povećanje je nedostatak joda, a nastaje u područjima endemskim joda (tj gdje prirodni količina joda u tlu, a voda je mala).

Slika endemska gušavostOsim toga, razvoj gušavosti utjecati nedovoljan unos dijetalnih vlakana, vitamina, razne infekcije, intoksikacije stanjivanje tijela. Grinje i stvaranje tzv goitrogenic sredstva, što uključuje soli cinka, kobalta i drugi.

Zbog nedostatka joda štitnjača ne može sintetizirati normalne količine hormona. A njihov broj će biti manji nego što je normalno u krvi. A onda u najvećoj uključen negativni princip feedback - kao hormon je mala, operativno vrijeme štitnjače-stimulirajući hormon, poticajno štitnjače. Iz tog efekta, to povećava u veličini i privremeno kompenzira jodotironini.

Štitnjača se može povećati na različite načine. To se može razviti difuzno gušavost kad ravnomjerno povećali su svoj udio. Postoji i druga varijanta, kada se stvara povećani čvor u debljini normalnom tkivu (nodularni gušavost).

Također funkcionalan, postoje tri vrste aktivnosti štitne žlijezde. To su sve poznate nam hipo-, hiper- i eutiroidne. Najčešće se javljaju na pozadini endemske gušavosti je eutiroidne štitnjače.

manifestacije

Dakle, glavni uzrok endemske gušavosti je jasno, čimbenici „pomoć” mu da se razvije, to je također poznat. Razmislite o tome kako to patologija manifestira.

U početnoj fazi, kada se samo nedostatak joda, slavit će se vrlo manje simptome hipotireoze:

 1. glavobolja;
 2. Opća slabost;
 3. Mali stupanj umora;
 4. Manji poremećaji srca.


Ovi simptomi su zabilježili još u normalnu veličinu prostate.

U više od kasnijih faza štitnjača počne rasti u veličini, što je stupila na snagu klasične manifestacije endemske gušavosti. U ovoj fazi bolesti je sindrom prevladava kompresije koja se odlikuje vrat kompresije tijela. Dakle, pacijent u pitanju:

 • nelagoda pri gutanju;
 • periodične djeluje kašljanja;
 • ponekad gušenja.

dijagnostika

I, kao u pravilu, već su izrazili kozmetički nedostatak ili poteškoće u disanju i gutanje uzrokuje da pacijent potražiti liječničku pomoć.

Ako se događaj otkaz, liječnik treba jedan pogled na vratu pacijenta predložiti bolesti. I na temelju vizualnog i palpaciju podataka postoji klasifikacija endemske gušavosti (i zaista gušavost) u težini.

Tablica 1. Stupnjevi gušavost
Stupanjsvojstvo
0guša, kao takva, nije (veličina svake dionice odgovara veličini distalne falange palca subjekta)
jaopipljiv povećana štitnjača, ali nisu vidljive u normalnom položaju vrata
IIjasno prikazuje povećanje projekciji vrata štitnjače (gušavost eksplicitno)

Dijagnoza endemska gušavost temelji se na podacima dobivenim u istraživanju pacijenta (anamneze), kliničkih simptoma bolesti, rezultatima instrumentalne i laboratorijska istraživanja.

Dakle, u anketi pacijenta je važno odrediti mjesto stanovanja (za endemske gušavost je od temeljne važnosti), prehranu, životne uvjete. Potrebno je pitati da li povijest bolesti štitnjače su bili, i da li endemska gušavost bolesne rođake, te što se crta (kao u razvoju bolesti igra ulogu genetske predispozicije).

Foto: dr palpates štitnjačePalpacija istraživanje kako bi se utvrdilo približan stupanj povećanja štitnjače i na taj način odrediti stupanj gušavosti. Ako primijetite bilo kakve promjene u strukturi ultrazvučnom pregledu žlijezda imenuje.

Ova metoda omogućuje da se „vidi” veličina, oblik, struktura štitnjače, njegov odnos s drugim organima na vratu, kao i da se utvrdi iznos svake dionice, a ukupno cijele žlijezde.

Kod muškaraca, u iznosu od štitnjače smatra normalnim ako je manja od 25 ml, za žene - 18 ml.

U atipičnom mjesto gušavosti, primjerice retrosternal (kao što se događa u intrauterinog uhvatiti u koštac sa štitnjačom oznake), radioizotopi skeniranje vrši se odrediti najviše aktivne komponente u tkaninu. I na tom položaju tako da većina aktivnosti će biti određena od strane prsne kosti.

Korištenje laboratorijska istraživanja kvantificirati hormona T3 i T4, razina koja je u različitim funkcionalnim stanjima će drugačije (s istodobnim smanjena hipotireoza, hipertireoza - nadograditi ili mijenjati eutiroidne).

Njegova riječ u dijagnostici se može reći da X-ray studija, koja je označena za velike gušavosti s posebno teškim simptomima kompresije susjednih organa.

liječenje

Bolesnici s dijagnozom „gušavosti” treba staviti na račun, i odmah podvrgnut mjerama liječenja. S početnim povećanjem dodjeljuju pripreme joda, a prehrana obogaćena hrana bogata jodom sadržaja. jod potrošnja lijekova dnevno fiziološka doza omogućuje vam da u potpunosti inhibira povećanje raka. Odvojeno ili u sklopu sa pripravci jod koristi droga levotiroksin, posebno kada uvjeti hypothyroid (kao komponenta zamjenske terapije).

Fotografije endemske gušavosti prevelikeU slučaju velikog gušavosti, ili radije, čak ogromna, dimenzije, u pratnji kompresije organa vrata, jedino rješenje je operacija. Postupak se sastoji u resekcije stranice ili cijeli difuzno proširene žlijezde.

Dakle, ako se liječenje započne na vrijeme, cijeli niz simptoma u endemska gušavost je izravnati. A u slučaju početnih promjena dovoljno samo priprema sama joda.

Ako zanemarite početne simptome bolesti, endemska gušavost može dovesti do prilično neugodnim posljedicama. Dakle, može doći do komplikacija:

 • Kompresija vratnih organa (jednjaka, dušnika, krvne žile, živce);
 • Povećana upala štitnjače;
 • Formiranje „timusa srca” (komprimirani plovila koje se protežu od srca, i zbog toga proširio desnu stranu srca);
 • Degeneracija malignosti (transformacija u karcinom).

prevencija

Sada je aktivno sprječavanje endemske gušavosti. Posebno raširena je potrebno u endemskim gušavost područjima.

Fotografije soli s dodatkom jodaMisa prevencija je iodization soli i dalje prodaju svoje populacije. Također se prodaju hrane bogate jodom.

Ista skupina profilaksu endemske gušavost izvodi pomoću antistrumin (kalij jodid lijek). Ova vrsta preventivnog održavanja odvija u zajednicama s koncentracijama visoke gustoće ljudi, posebice djece (vrtići, škole), a provodi se u trudnica. Doziranje antistrumin u svakoj dobnoj skupini je različit, ovisno o tjelesnom potrebom za jodom.

Individualni prevencija može se provesti antistrumin, ali isključivo na recept pod kontrolom razine joda u mokraći, kao i obogatiti svoje proizvode jod dijeta.

Endemska gušavost od onih bolesti koje zahtijevaju stalno praćenje i nakon tretmana. Dakle, kao što je gore spomenuto, ljudi koji se oporave od gušavosti, treba staviti na računu za dinamičan praćenje.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
TiroksinaTiroksina
Zašto je joda u hrani, koji su regije doživljava deficit?Zašto je joda u hrani, koji su regije doživljava deficit?
Posljedice formiranja čvorova u štitnjačePosljedice formiranja čvorova u štitnjače
Trebam tretman eutiroidne gušavostTrebam tretman eutiroidne gušavost
To je nejednoliko struktura štitnjačeTo je nejednoliko struktura štitnjače
Selen se pojavi odgovoran za bolesti štitnjačeSelen se pojavi odgovoran za bolesti štitnjače
Single-čvor i multi-čvor netoksične gušavostiSingle-čvor i multi-čvor netoksične gušavosti
Oni koji mogu razviti difuzno netoksične gušavost?Oni koji mogu razviti difuzno netoksične gušavost?
Multinodularnom gušavost uvećani štitnjače: Simptomi i liječenjeMultinodularnom gušavost uvećani štitnjače: Simptomi i liječenje
Simptomi hipertireoze i uzrokuSimptomi hipertireoze i uzroku
» » Povećana - ne znači dobro

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea