Hor.OtTitres.com

Dvije strane jednog lista ili sve od hormona štitnjače

Ako zamislimo naš endokrini sustav kao orkestar, štitnjača može lako dodijeliti ulogu jednog od glavnih solista ove grupe. Prvo, ona se nalazi pri vrhu tijela - na vratu, na svojoj prednjoj površini, nalik na oblik leptira, krila angažman dušnik. Uređaj štitnjače - slikeDrugo, hormoni štitnjače, koje ona proizvodi, su od neprocjenjive vrijednosti za život svih organa i sustava. To je, zapravo, stavlja žlijezda na tako važnoj poziciji. Pri proučavanju mikroskopski tkiva žlijezda pokazala da se sastoji od stanica koje proizvode hormoni folikularnih trijodtironin (T3) i tetrajodotironin (T4) i parafolikularnih stanice koje eksprimiraju jedan hormon - kalcitonin.

T3 i T4 su sintetizirani iz aminokiseline tirozina. Formiranje hormona štitnjače nije moguće i bez joda, koji djeluje kao vrlo važan sastavni blok u izgradnji molekule hormona. Krv iodothyronine transportira proteine ​​nosače. Glavni Bioeffect posjeduje T3, T4, pak, je prohormon da je u ciljnim tkivima pretvara u T3.

Koji regulira prostatu?

Hormoni štitnjače su podložni višim „instancama” u lice hipotalamusu i hipofizi. Hipotalamus - mozak regija, koordinacija centar, koji kontrolira rad neuro-endokrini sustav. Donja razina u hijerarhijskom sustavu se nalazi iza hipotalamus-hipofiza. A to je samo za javnost hipofize ima puno komplicirane strukture hormoni koji djeluju na ovim karika u lancu.

Cijeli sustav radi na mehanizmu negativne povratne informacije. Na primjer, ako je razina hormona štitnjače je niska, posebne receptore je hvatanje i prenijeti informaciju hipotalamusu. On djeluje na hipofizu kroz liberinov. Hipofiza proizvodi hormon kao posljedica, uzrok štitnjača luči svoje hormone (to se zove tiroidni stimulirajući hormon (TSH)). Ako su hormoni u krvi je veća nego što je potrebno, djeluju na isti princip, samo hipotalamus na hipofizi šalje signale inhibicije preko zastupnika - statina. Takva regulacija krvi održava postojanost razine hormona koje proizvodi štitnjača.

Što je „moć djelovanja”?

Iodothyronine imati značajan utjecaj na funkcioniranje tijela, izravno utječu na procese u svim organima i tkivima. Pod djelovanjem njihove povećanom stupnju topline, a time i povećanje proizvodnje topline i kisika aktivirajuća zahvaćanje tkiva se održavaju na normalan rad disanja podešavanjem respiratorni centar, stimulira srčanog mišića i pokretljivosti crijeva, inducirati stvaranje eritrocita.

Normalna razina hormona važnih za oblikovanje tijela proteinima. Fiziološke količine hormona štitnjače povećavaju anaboličke procese u višak - truljenje procesa. Bez hormona štitnjače ne može biti normalan rast i razvoj organa i tkiva.

Koliko bi trebao biti?

Količina hormona nije uvijek u granicama normale. To ovisi o funkcionalnom stanju, odnosno spremnost štitnjače, hipofize, hipotalamus, opće stanje organizma, jod i tiroglobulin.
Osnovni laboratorijski parametri koji određuju za procjenu razine hormona u krvi su:

 • Razina slobodnog T3 koji je 1,2-4,2 pmol / L (0,4-0,5%);
 • obschegoT4 razini koja je 60-120 nmol / L;
 • Razina slobodnog T4 jednak 10-25 pmol / L (0.04%).


Slobodan pristup, dakle, nije u vezi s proteinskih nosača krvi.

Osim ovih parametara koji također određuje drugih čimbenika, uključujući:

 1. tiroglobulin;
 2. TSH;
 3. Antitijela na tiroglobulin;
 4. tiroksina globulin koji veže (Tbg);
 5. omjer T4 / TSH;

Naravno, ako se razlikuje od vrijednosti podataka pojavljuju određene promjene u organizmu.

Kada je hormon nije dovoljno

Ako je količina hormona štitnjače nije dovoljna za optimalan rad tjelesnih funkcija, a zatim razviti hipotireozu (stanje uzrokovano nedostatkom hormona štitnjače). Prvo, tijelo reagira na niskoj razini, pokušavajući nadoknaditi status quo kroz razvoj TSH, ali bez liječenja, a ti resursi se isprazne. U hipotireoze označena kliničke manifestacije:

Tablica 1. Manifestacije hipotireoza
izgledizgleda ravnodušan, a lice mu je blijedo žućkaste, mimiku je loša,
zatormozhennost- gubitak kose.
živčani sustavgubitak pamćenja, intelekta, pospanost, depresija.
bazalni metabolizamdebljanje, smanjenje tjelesne temperature.
cirkulatorni sistemsporo srca, može povećati krvni tlak.
probavni sustavgubitak apetita, konstipaciju, povećana jetre
reproduktivni sustavsmanjen seksualnu funkciju, menstrualni poremećaj ciklusa žena, rizik od neplodnosti.

Čest oblik hipotireoze je prethodno gušavost, javljaju u geografskim područjima u kojima male količine joda sadržane time izlučivanje tiroidnih hormona nije do normalne razine. To je popraćeno povećanjem veličine prostate koji uskoro može uzrokovati kompresiju vrata organa i poteškoće s disanjem. Za borbu u ranoj fazi s ovim oblikom hipofunkcijom treba jesti jod. Mnoge zemlje su postigli po iodization proizvoda, kao što su soli. S tim u vezi, rizik od usjeva značajno smanjio u posljednjih nekoliko godina.

hipotiroidizam obrada se provodi s nadomjestaka hormona štitnjače sintetski. To su L-tiroksin i L-tri-iodothyronine.

Postoji kombinacija lijekova, uključujući i oba oblika lijeka:

 • Thyreocombum
 • Novotiral
 • tireotom

Procjena učinkovitosti procesa liječenja od strane regresije kliničkih simptoma i vraćanje razine Poticanje štitnjače hormona u krvi. Reakcija tijela je posebno pojedinca na liječenje, ali u prosjeku se simptomi hipotireoze početi gubiti nakon 2 mjeseca od početka liječenja.

Hormoni proizveo više nego obično

To je također slučaj da je za niz razloga, tijelo gubi kontrolu štitnjače (često s nekim autoimunim procesima). I onda se proizvodnja hormona koje štitnjača postaje samostalna karakter. Budući da je količina hormona u krvi povećava i biološkog djelovanja raste previše. To stanje se naziva hipertireozom. Najčešće je to slučaj hipertireoze. Thyrotoxicosis ima sljedeće glavne kliničke simptome:

Tablica 2. Simptomi tireotoksikoza
vanjske manifestacijepovećanje štitnjače, exophthalmia, gubitak kose, lomljive nokte.
živčani sustavmentalna labilnost: epizoda agresije, nervoze, razdražljivosti zamijenio plaksivostyu- drhtave udove.
bazalni metabolizamnaglog mršavljenja, slabost, groznica (ne hladno pacijenti na niskoj temperaturi)
cirkulatorni sistemlupanje srca (sama dostigne 120-130 otkucaja / min), zbog povrede srca (srčani ritam poremećaja, promjene u miokardu).
probavni sustavproljev, kada je taj proces je dug distrofija promjene u jetri.
reproduktivni sustavžene - u težim slučajevima maternice krovotecheniya- muškaraca - promjene u testisima, prostata, smanjen libido.

liječenje hipertireoza To je:

 1. droga
 2. kirurgija
 3. pomoću radioaktivnog izotopa I131 (radioaktivnog)

liječenje Tretman se primjenjuje u svim vremenima. To može biti kao samostalna, a prethodi operacije ili terapiju radioaktivnim jodom. Koristi lijekove koji blokiraju sintezu hormona štitnjače (Mercazolilum). Kriteriji za stabilno kompenzacije bolesti su: odsutnost manifestacijama hipertireoidizma, smanjuje veličinu prostate, dostizanje normalnih pokazatelja T4, T3 i TSH.

Liječenje treba biti konačan, odnosno uključuju lijekove koji normaliziraju rad drugih pogođenih sustava bolesti i organa.

kirurgija Tretman je povijesno prva metoda. Operacija se sastoji u uklanjanju štitnjače. Metoda je vrlo fiziološki. U 70% slučajeva potpuno izlječenje.

radiojodna Tretman se izvodi kod slijedećih indikacija:

 1. visok rizik od komplikacija nakon operacije
 2. nedjelotvornost terapije lijekovima
 3. povratak nakon operacije

Primarni učinak tretmana je uočeno nakon 2-3 tjedana liječenja s radioaktivnim jodom.

Što biste trebali znati?

Kao što ste već mogli pogoditi, hormoni štitnjače - sastavni dio našeg tijela. Dakle, prati stanje prostate je potrebno. Njegova funkcija se može odrediti donošenja posebnog ispita. Ultrazvučna metoda će pokazati oblik, dimenzije, te razne promjene u žlijezdi.
Hormonska krvni test će dati podatke o svojoj sekretorna funkcija.

moraju biti u skladu s najviše osnovne preporuke preventivnih mjera za sprječavanje bolesti. A to je, naravno, zdravog načina života i pravilnu prehranu. Koristite jesti proizvode više sadrže jod. Prije svega, to je morski plodovi - alge, tuna, losos, iverak. Voće - banane, naranče, persimmons. Među povrćem - češnjak, patlidžan, loboda, luk. Ulaska u svakodnevnoj prehrani proizvoda ovog tipa, što niveliruete problem nedostatka hormona štitnjače.

Više Leonardo da Vinci kao mlada žena na njegovom platnu „Bogorodica s djetetom” utjelovljena uzvišeno, savršeno ljepotu i djetetovu majku. Na slici postoji sklad i mir. Čini se da je jedinstvo unutarnje i vanjske daju hormoni, a prije svega, naravno - Hormoni štitnjače.

Ostati zdrav!

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Što je hormon kalcitoninŠto je hormon kalcitonin
TiroksinaTiroksina
Hormoni štitnjače: povrede i povredeHormoni štitnjače: povrede i povrede
Hormoni štitnjačeHormoni štitnjače
Normalne razine hormona štitnjačeNormalne razine hormona štitnjače
Nedostatak lučenja hormona štitnjačeNedostatak lučenja hormona štitnjače
Sve hormona T4Sve hormona T4
Gdje je štitnjača?Gdje je štitnjača?
Endokrinih žlijezda i njihove osobineEndokrinih žlijezda i njihove osobine
Endokrini sustav: njegova struktura, organa i rad funkcijaEndokrini sustav: njegova struktura, organa i rad funkcija
» » Dvije strane jednog lista ili sve od hormona štitnjače

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea