Hor.OtTitres.com

Pregledni članak o simptomima bolesti štitnjače

Slika položaj štitnjače, grkljana i dušnika

Lokacija štitne žlijezde

Štitnjače (lat. Glandula thyreoidea) je jedan od glavnih endokrinih žlijezda u tijelu. Vrlo mala - njegova masa je samo oko 30 grama za odrasle, ali to kontrolira važne tjelesne funkcije kao što su metabolizam, rast tkiva i organa i koštanog sustava. I čim njegovo normalno funkcioniranje je slomljena, odmah utječe na cijeli ljudski organizam. A tu su i razne simptome bolesti štitnjače.

Radovi štitnjače:

No, kako bi razgovarali o glavnim simptoma i znakova kvara ove žlijezde, morate shvatiti kako to radi.

Mehanizam sinteze hormona

Glavna radna jedinica ove žlijezde je folikul - mala bočica. Unutar njega postoje posebne stanice - thyrocytes i parafolikularnih stanica. Thyrocytes su uključeni u sintezu hormona štitnjače. A parafolikularnih stanice sintetiziraju kalcitonin - hormona koji regulira sadržaj kalcija u tijelu. Šupljina je ispunjena s hormona štitnjače folikularni prekursor - tiroglobulin.

Osnovni hormoni su sintetizirani u četiri koraka: prvo štitnjače apsorbira spoj joda. Oni se apsorbira u crijevima i šire u krv, koncentrirajući se u folikula prostate. Daljnje jodidi reagiraju s posebnim protein tirozin i rezultat dobiven hormoni štitnjače tiroksina (tetrajodotironin) i trijodotironin. Sljedeći hormoni idu u krvotok i svog utjecaja na različite funkcije u tijelu.

Mehanizmi regulacije prostate

Sintezu hormona žlijezda i izlaz ih u krvi regulirana je hipotalamo-hipofiza sustav kroz mehanizam naprijed i nazad veza.

Ovi mehanizmi su izloženi u hipotalamusu signala Visoko živčanog propisa. Nakon toga su sintetizirani specifičnim ispuštanje hormona koji djeluju na prednje hipofize i potiče izlučivanje ih thyrotropin. TSH djeluje na štitnjači, što opet sintetizira hormone.

Vožnja mehanizme za naprijed i natrag vezu

Mehanizmi za naprijed i natrag veza

Povratne informacije o tom mehanizmu se temelji na inhibitorno učinke hormona štitnjače na regulatorni okvir.
Budući da velike količine tri - i tetrajodotironin (T4 i T3), u krvi, smanjuje formiranje TSH iz hipofize. Smanjena TSH dovodi do postupnog smanjenja u formiranju T3 i T4, te slijedeća redukcija u krvi.

Uzroci smetnji

Dakle, znajući pravilno funkcioniranje načela, moguće je razumjeti uzroke i da može izazvati neke ili druge disfunkcije. U osnovi, to je kršenje prema stupnju stvaranja hormona.Osim toga, dovesti do poremećaja štitne žlijezde može postati obrnuto i naprijed mehanizme. Na primjer, nedostatak joda u prehrani, nedostatak obrazovanja i smanjen broj T4 i T3 u krvi, stimulacija hipofize i hipotalamusa, povećana proizvodnja stimulirajući hormon štitnjače, hipertrofije i hiperfunkciju same žlijezde, razvoj gušavosti

Klasifikacija patoloških stanja

Bolesti štitnjače su sljedeće skupine:

  1. Nedostatkom joda poremećaji - patoloških stanja zbog niskog unosa joda. To su endemska gušavost.
  2. Bolesti povezane s hiperaktivnim žlijezda. To difuzne otrovne gušavost, hipertireoze.
  3. Hipotireoza.
  4. Upalne i autoimune bolesti (Hashimotov tiroiditis).
  5. Onkološke bolesti.

klinička slika

Ovisno o bolesti, luče različite simptome bolesti štitnjače.
Oni se razlikuju ovisno o kojoj fazi povredu funkcije štitnjače.

gušavost

Uzrok endemske gušavosti - kršenje joda u tijelu. Kao posljedica porasta proizvodnje i smanjenje koncentracije hormona u krvi.

Značajan porast veličine štitnjače (gušavost) je tipično za većinu endemske gušavosti.

Također, pacijenti imaju takve simptome štitnjače kao što su: umor, usporava normalne mentalne reakcije, oslabljenu reproduktivnu funkciju organa, usporavanja rasta u djece, retardiran rast kostiju, zatvor, pospanost, i debljanje.

Otrovno gušavost

U ove bolesti je povećanje veličine štitnjače i poboljšati svoju funkciju. folikul stanice počinju rasti i lučiti prekomjerne hormona koji djeluju na tijelo.

Glavni simptomi ove bolesti su: povećava razdražljivost i nervoza, ruke podrhtavanje, značajan gubitak težine kod normalne prehrane. Koža u tih bolesnika će biti topao i vlažan.

Fotografije simptomi bolesti štitnjače kao što je Gravesova bolest

Izraziti simptomi oka

Ovdje je značajno očna simptomi: Očna prorez širok prekid, „iznenađen” izraz očiju ispupčen (egzoftalmus). Postoji svibanj biti rijetka treperi. Ako vam ponuditi takve pacijente fiksne pogled objekt približava vršak nosa, prve oči isticati se, a zatim jedan ili oba od njih oštro razlikuju u različitim smjerovima.

Jedan od istaknutih značajki prikazat će se promjene u kardiovaskularnom sustavu: prisutnost tahikardija (više od 150 otkucaja / min). Za to se mogu dodati otežano disanje i oticanje vratnih vena. Također se mijenja i mišićni sustav: razvijaju značajnu slabost mišića. Pacijent teško čak i ustati sa stolice ili hoda za kratke udaljenosti

hipotireoza

Njegov glavni razlog je da se smanji sintezu hormona i smanjiti razvoj energetskih procesa u tijelu, kao posljedica toga.

Slika simptomi hipotireoze - štitnjače bolest

Slika simptomi hipotireoze

Karakteristični simptomi su stalne pritužbe slabost, pospanost i inertnost. Pojava hladnoću, zatvor. Važno je napomenuti da se ovi simptomi razvijaju polako, postepeno. Pacijenti imaju vremena da se navikne na njegovo stanje. Koža je hladno. Žućkast, otečena.

Od simptoma poremećaja kardiovaskularnog sustava izgovara bradikardije. Bolesnici s čestim pritužbama gubitka kose. Postoji svibanj također biti pritužbe stalno proizlaze nadimanje, nadutost.

Poremećaji živčanog sustava pojavljuju se sporo razmišljanje, smanjuje intelektualne sposobnosti, tu je strah i tjeskoba-depresivni sindrom.

Hashimotov tireoiditis

Jedan od najsjajnijih predstavnika tireoiditis u medicini je autoimuni tiroiditis (Hashimoto bolest). To je najčešće naći u žena. Razlog za pojavu leži u činjenici da je, iz različitih razloga, tijelo počinje proizvoditi antitijela na vlastite prethodnike hormona u folikula. Kao rezultat toga, pacijenti mogu manifestirati kao simptome hipotireoze i hipertireoze.

Glavni simptomi - pritužbe pacijentima nelagode pri gutanju, nelagoda, stezanje u vratu. Tu su znakovi povećane boli i raka. Najčešće, napad od bolesti javlja s pojavom simptoma hipotireoze. Također, u bolesnika koji pokazuju znakove bolesti oka i slični su onima hipertireoze. Usput, oni mogu biti uzrok liječenje pacijenta liječniku, jer su vjerojatno manifestacije asimptomatski tireoiditis.

Onkološke bolesti

Rak manifestira polako i jako izražen simptomi ne: njegov glavni simptomi su: umanjena gutanje i osjećaj nelagode u području dojke, značajan gubitak tjelesne težine. Važno je znati da su simptomi raka mogu se predstavljati kao bilo koji od gore navedenih bolesti.

Video isječak o simptomima bolesti štitnjače

terapija

Za liječenje endemske gušavosti dodjeljuje:

  • L-tiroksin, poboljšati sadržaj hormona u krvi.
  • Otopina ulje joda, jodirana sol, za sprečavanje jod deficit.

Kirurgija je indiciran u bolesnika s velikim goiters ili znakove prolazu u raku.

Foto tretmani štitnjače palpacija

Učinkovita metoda dijagnoze - palpacija štitnjače


Za borbu protiv thyrotoxicosis dodijeljena merkazolil. Inhibira prekomjerno lučenje hormona štitnjače. On je imenovan na trenutak kada je razina hormona T3 i T4 u krvi ne u potpunosti vratiti u normalu. Bolesnici s hipertireozom treba biti prikazan barem 1 put mjesečno.

Kirurško liječenje hipertireoze je propisan za iste indikacije kao i za endemske gušavost. Isto tako, pacijenti su dodijeljeni B-blokatori (metoprolol, atenolol). Oni smanjuju tahikardiju, anksioznost i tremor.

hipotiroidizam tretira putem imenovanja analoga hormona štitnjače, L-tiroksinom i L-trijodtironin.

Za liječenje autoimuni tiroiditis označavaju L-tirozin (hipotiroidizam slučaj). Također, L-tiroksin obavlja imunomodulirajućeg djelovanja i smanjuje štetne učinke na stanice antitijela. Kada su pacijenti s Hashimotov guše difuzne gušavosti propisati jodida.

Liječenje raka Uvijek kirurško. To uključuje uklanjanje štitnjače. Nakon operacije se dodjeljuje L-tiroksina tretman za suzbijanje preostalih stanica raka.

zaključak

U ovom članku pokušali smo ukratko reći o svim bolestima štitne žlijezde i na taj način manifestiraju simptomima. Međutim, u roku od jednog materijala za reći o svemu praktično moguće. Za više informacija o znakovima i simptomima bolesti se mogu naći u drugim materijalima iz naše web stranice.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Što je hormon kalcitoninŠto je hormon kalcitonin
TiroksinaTiroksina
Hormoni štitnjače: povrede i povredeHormoni štitnjače: povrede i povrede
Posljedice formiranja čvorova u štitnjačePosljedice formiranja čvorova u štitnjače
Hormoni štitnjačeHormoni štitnjače
Endokrini sustav ljudske fiziologiji i patofiziologijiEndokrini sustav ljudske fiziologiji i patofiziologiji
Norma hormona kod ženaNorma hormona kod žena
Gdje je štitnjača?Gdje je štitnjača?
Endokrini sustav: njegova struktura, organa i rad funkcijaEndokrini sustav: njegova struktura, organa i rad funkcija
Norma protein tiroglobulin nakon gušenjem štitnjačeNorma protein tiroglobulin nakon gušenjem štitnjače
» » Pregledni članak o simptomima bolesti štitnjače

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea