Hor.OtTitres.com

Je li to strah od štitnjače adenom

štitnjače adenom

Adenom štitnjače - tumor

Tiroidni adenom - benigna tumor štitnjače, koji je karakteriziran formiranje čvorova u tijelu, čime se povećava svoju veličinu i, u nekim slučajevima, prekomjerno izlučivanje hormona ovog neoplazme.

Koncept „benigni” znači da se tumor raste ograničena, odnosno kapsula i nadire okolnog tkiva i sprječava metastaze: nije pokrivena s protok krvi kroz tijelo.

Unatoč nešto neškodljiv odgovor, štitnjače adenom nosi određenu opasnost: mogućnost malignosti, sindrom hipertireoze i traumu organa u vratu.

razlozi



Na pitanje „Zašto postoji adenom štitnjače?” Je li teško dati definitivan odgovor: mehanizam ove bolesti je vrlo složen i još uvijek nije u potpunosti razumio. Međutim, medicinski stručnjaci su identificirali niz mogućih razloga za razvoj adenoma:

 • Hipersekrecija hipofize stimulirajući hormon štitnjače (TSH). Ova situacija se događa kada postoji oteklina prednjeg režnja hipofize, koja proizvodi pretjeranu količinu hormona. TSH stimulira štitnjaču na proizvodnju hormona štitnjače. Rezultat je da se više stimulira tiroidu sintetiziran hipofiza, više hormoni proizvodi štitnjače.
 • Povreda živčanog regulacije štitnjače, što također dovodi do patologije organa.
Jedan od uzroka adenom - jod nedostatak

Jedan od razloga - nedostatak joda u prehrani

 • Nedostatak joda u tijelu ljudi koji ne konzumiraju taj element s hranom u dovoljnim količinama. Baš ovdje, kao predisponirajući faktor za razvoj adenoma štitne žlijezde, mogu uključivati ​​neki organ patologiju (gušavost), Uz nedostatak hormona štitnjače u tijelu.

Osim razloga, postoje neki predisponirajući čimbenici, od kojih je prisutnost također mogu razviti ovaj uvjet:

 • Obiteljska anamneza (benigni tumori u povijesti roditelja i rodbine).
 • Genske mutacije koje nastaju u stanicama štitnjače.
 • Loša okoliš, toksični učinak na organizam različitih toksičnih tvari, teških virusnih i zarazne bolesti.

Kako je patologija i koji su njeni vrste postoje

Shchitovidka se sastoji od dva dijela povezana malim prevlakom. Svaka polovica oblikuje mjehurića folikula, koji pak nastaju iz stanica - thyrocytes.

Pod utjecajem različitih čimbenika na određenom području štitnjače počinje rasti i povećati broj folikula. To dovodi do pojave tumora - adenoma. To je obično sporadično i ima zaobljen oblik, može rasti sporo ili u relativno kratkom vremenu doći do ogromne veličine.
Ovisno o funkcionalnim karakteristikama dijele dvije vrste adenoma štitnjače:

 • folikularni adenom - benigni tumor schitovidki- njegove mogućnosti apsolutno ne razlikuje od tijela;
 • tirotoksička adenom - benigni tumor, stjecanje u procesu rasta sposobnost za sintezu prekomjerne količine hormona štitnjače, što uzrokuje razvoj tijela tirotoksikoze sindroma.

simptomi

Folikularni adenom štitnjače klinički male veličine ne očituje. U nekim slučajevima, to može biti tako mala da se samo može otkriti vješt palpacijom ili ultrazvukom žlijezda. Međutim, često je dovoljno štitnjače adenom može rasti i doći do prilično velikih dimenzija, što može izazvati zakrivljenost ozljede vrata i njenih organa: jednjaka, grkljana, dušnika. Kada se to dogodi bolesnik razvije sljedeće simptome:

 • bol pri gutanju;
 • promuklost ili gubitak glasa;
 • otežano disanje.

Tirotoksicheskaya adenom može savijati vrat i dovesti do svih gore navedenih učinaka, ali njegova glavna značajka - samostalan rad. To jest, ona počinje sintetizirati hormone štitnjače u rangu s štitnjača. To uzrokuje povećanje njihove koncentracije u tijelu i razvoj takvih opasnih stanja kao što su hipertireoze. To se manifestira u obliku:

 • crvenilo kože;
 • brzi impuls;
 • prekomjerno znojenje, groznica;
 • nervoza, psihoza, prekomjerna tjelesna aktivnost;
 • proljev.

dijagnostika

Utvrđivanje da li osoba ima štitnjače adenom se obično sastoji od tri faze:

 • Prva osoba koja je ispitana fizički (palpacijom) i instrumentalne dijagnostičkih metoda (ultrazvuk, radiografija, kompjutorizirana tomografija).
 • Nakon što je punktaciju otkrivenih tumora za prepoznavanje znakova čvor, to je benigni ili maligni tumor.
 • Za određivanje vrste adenoma je važno provesti laboratorijske dijagnostike: Istražiti krv za povećanje Razine hormona štitnjače (Trijodotironin i tirozin), i smanjenje koncentracije hormona hipofize tireotropina.

liječenje

Eliminacija štitnjače adenom se obično izvodi uz uporabu kirurške intervencije: adenom ukloniti i, ako je potrebno, propisati supstitucije liječenje (gutanje gormonsoderzhaschih droga).
Kada tireotoksična adenom, osim operacije, propisana korekciju sindrom hipertireoza i ukupnu normalizaciju funkcije organa i sustava.

Važno je shvatiti da se prije provođenja operacije, potrebno je eliminirati tireotoksična Condition- inače, nakon ili čak i tijekom uklanjanja adenoma mogu razviti komplikacije.

Konzervativni (ne zahtijeva operaciju) liječenje adenoma od štitnjača u iznimnim slučajevima: ozbiljne popratne bolesti (HIV, onkologija), u starijih ljudi, s hard-pristup, kada je u tijeku kirurške intervencije je moguće traumatizacije susjednih građevina (neurovaskularne snopa).

Dobro je znati

Bilo benigni tumor u bilo kojem tijelu ozlokachestvitsya može, da se ponovno rađa u karcinom, što je vrlo opasno i može dovesti do gubitka života. Dakle, važno je da uklonite vremena se formira adenom, a nakon - da se redovito prikazivan od strane liječnika, endokrinologa i provjeriti status Vaše štitnjače.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan
Folikularne tumori štitnjače: prognozaFolikularne tumori štitnjače: prognoza
Adenom paratireoidne žlijezdeAdenom paratireoidne žlijezde
Što je štitnjača adenom, njegove vrste i liječenjeŠto je štitnjača adenom, njegove vrste i liječenje
Hipofiza hiperplazijaHipofiza hiperplazija
Koji su simptomi adenoma hipofizeKoji su simptomi adenoma hipofize
Kako se pripremiti za ultrazvuk štitnjačeKako se pripremiti za ultrazvuk štitnjače
Upozorenje! Čvor u štitnjačiUpozorenje! Čvor u štitnjači
Koji su simptomi hipofize microadenomaKoji su simptomi hipofize microadenoma
Nadbubrežne adenom u ženaNadbubrežne adenom u žena
Adenom hipofize u mozguAdenom hipofize u mozgu
» » Je li to strah od štitnjače adenom

Hor.OtTitres.com
Bolest Analize Dijagnostika Medicina Pripravci Oprema Zdravlje Trudnoća i porođaj Ethnoscience Odgovori na pitanja Miscelanea